Elu dementsusega. Angela Caughey

Читать онлайн.
Название Elu dementsusega
Автор произведения Angela Caughey
Жанр Здоровье
Серия
Издательство Здоровье
Год выпуска 0
isbn 9789949608089



Скачать книгу

Nood omakorda püüavad lennukid kinni, loevad uudise himukalt läbi, voldivad paberi taas kokku ja viskavad edasi. Kujutage ette, et mõned lennukid püütakse kinni, teised aga mitte; need kukuvad põrandale ja moodustavad korrapäratuid hunnikuid. Uudist ei loe kõik õpilased ja pabereid ei ulatata edasi kõigile, ja kui lapsed tormavad tunni lõppedes välja, trambitakse hunnikud jalge alla. Mõned lapsed on segaduses, mis uudis see just oli ja mida nad peaksid sellega peale hakkama, kuid lennukid on nüüdseks loetamatuks paberipahnaks muutunud.

      Samasugune segasusseisund võib juhtuda dementsel inimesel. Haiged on tulemusi ise niimoodi kirjeldanud:

      Iga mõne kuu möödumisel tajun, et veel üks osake minust on kadunud. Mõtlen vaid poolt mõtet. Mõnel päeval ei pruugi ma üldse mõelda – vahel ma ei tea, kes ma olen. Me kõik ootame, et ühel päeval sureme, aga kes ootaks, et kõigepealt kaotame iseenda?

      Elan praegu kohas, mis on nagu täiesti võõras paik, kuhu ma olen eksinud, ja inimesed, keda ma kunagi tundsin, on nii teistmoodi, et ma ei tunne neid enam ära.

      Te kõnnite või istute veidras kohas, te ei tea, kus olete, aga tunnete kindlalt, et pole seal, kus peaksite olema. See pole teie kodu. Äkitselt ilmub üks võõras, haarab teil käsivarrest ja püüab teid sundida tegema midagi täiesti ootamatut. Te lähete end kaitstes ägedaks.

      On, nagu elaksid kohas, mis on täis võõraid inimesi, ja te soovite, et saaksite elada kusagil omaette, mitte sellises kohas, kus suurem osa inimesi paistab täitsa hulludena või kohutavalt rumalatena. Te mäletate ähmaselt, et kunagi elasite hoopis teistsugust elu.

Aju keeruline ehitus

      Segaduses, mida dementsus inimestes tekitab, ei ole midagi üllatavat, sest inimese aju on uskumatult sarnane keerulise arvutiga. Sel on kaks poolkera, kumbki neist on jagatud neljaks peamiseks sagaraks, mis täidavad erinevaid spetsiaalseid funktsioone: probleemide lahendamine, visuaalne äratundmine, käitumine ja tunnete väljendamine jm. Aju miljardid rakud moodustavad nagu emaplaadi, mis kontrollib kogu keha tööd.

      Tavaliselt saavad ajurakud kogu kehast seljaaju ja kraniaalnärvide kaudu pidevalt elektriimpulss-sõnumeid, umbes nagu e-kirju. Need sõnumid on nagu ettekirjutused otsuste tegemiseks (Mis liigutuse pean ma tegema? Mida ma sellest arvan?), neist otsustest pole me sageli üldse teadlikud.

      Iga rakk saab oma sõnumi raku lõppharudelt selle dendriitide lõpmete kaudu (dendriidid on rakukeha sõrmetaolised jätked). Rakk võtab sõnumi oma rakukehasse – juhtimiskeskusesse. Siin ühendatakse sõnum tervikuks ja seejärel suunatakse otsustus piki aksoni (pikem käsivarretaoline jätke) terminaalharusid üleandmiseks järgmise raku dendriitide lõpmetele. Et iga sõnumimpulss jõuab aksoni terminaalharudesse, stimuleerib see neis kemikaali, nn virgatsaine vabanemise. (Virgatsaineid on 15 tüüpi.) See kannab sõnumimpulsi omakorda üle lõppharude ja järgmise raku dendriitide vahelise pilu – sünapsi. Järgmine rakk töötleb sõnumit ja annab selle samal viisil edasi piki oma aksonit. Protsess kordub peaaegu lõputu arv kordi, samal ajal kui sõnum antakse välgukiirusel üle ühelt rakult teisele. Iga rakk lisab oma panuse lõplikku otsusesse tegevusest, mis tuleb teha. Lewy kehadega dementsuse puhul on kahjustatud virgatsaine dopamiini süsteem ajus.

      Üks peamisi virgatsaineid on atsetüülkoliin. Kui see vabastatakse sünapsipilusse, lammutab ensüüm atsetüülkoliinesteraas selle otsekohe, nii et sünaps on jälle valmis uut sõnumit vastu võtma.

      Aju talitlushäire ja dementsus

      Dementsuseni viival aju talitlushäirel on mitu võimalikku põhjust. Üks neist on see, et ensüüm atsetüülkoliinesteraas ei lammuta atsetüülkoliini sünaptilises pilus. Teiseks võivad ajurakkude vahel moodustuda amüloidnaastud, nii et ajurakud saadavad edasi valesid sõnumeid, nagu Alzheimeri tõve puhul. Kolmandaks võib inimestel puudu olla virgatsainetest, et sõnumeid tõhusalt edastada, näiteks võib dopamiinivaegus viia Parkinsoni tõveni. Neljas aju talitlushäire põhjus võib olla ajurakkude eneste vananemine või kahjustumine ja hävimine.

      Dementsust põdeva inimese ajus võib kompuutertomograafia mõnikord näidata muutusi, näiteks valgeaine (peamiselt aksonitest koosnev ala) vähenemist või väikeseid kahjustuskoldeid selles, sünapsidevahelisi suurenenud pilusid või suurenenud vedelikuhulka ajus.

Missugune on prognoos?

      Dementsuse progresseerumine on püsiv ja sageli kiire ning igale selle all kannatajale on prognoos kehv. Mõni inimene sureb vähem kui nelja aastaga, teine võib elada rohkem kui 15–20 aastat. Enne lõppu vajavad nad kõik ööpäevaringset hooldust.

Dementsuse vormid

      Dementsuse alla liigitatakse tosinkond eri haigusseisundit. Konkreetsel inimesel arenev vorm oleneb nii sellest, missugune ajusagar on kahjustatud, kui ka ajusagara osast endast. Mõnel inimesel esineb rohkem kui üks dementsuse vorm. Samuti on mõnda diagnoosi võimalik lõplikult panna ainult lahangu põhjal, ehkki üldiselt on ilmsed märgid arstile otsuse tegemiseks juba varem näha.

      Iga dementsusest tabandatud isik elab koos soovimatu sümptomite kokteiliga sellestsamast pikast võimaluste nimekirjast. Üks viimase aja uuringute tulemusi on dementsuse liigitamise ähmastumine. Teatud mõttes pole tähtis mitte see, kuidas teie dementsust nimetatakse, vaid see, kuidas endistviisi näidata sellest mõjutatud inimese suhtes üles samasugust lugupidamist ja tähelepanu nagu iga sõbra suhtes.

      Nimetused võivad aga ikkagi kasulikud olla, ja et igal dementsuse kindlakstehtud vormil on veidi erinevad sümptomid, võib see aidata teada saada, milline neist areneb just selles inimeses, keda te hooldate. Allpool on kirjeldatud mõnda paremini tuntud dementsuse vormi.

      Alzheimeri tõbi

      Alzheimeri tõbi (AT) on kõige tavalisem dementsuse vorm läänemaailmas, hõlmates ligi 60 protsenti juhtudest. See areneb naistel ligi kaks korda sagedamini kui meestel. Mõned harva esinevad haiguse vormid on pärilikud ja varase ea AT-d esineb harva.

      AT viib naastudest ja segipaisatusest tabandatud aju tõttu surmani väikeste sammude kaupa. Sümptomid võivad areneda üsnagi kiiresti või olla vähem tähtsad võistlevate terviseprobleemide nagu vähi või mõne muu haiguse kõrval, mis tapavad inimese enne, kui AT välja areneb. Diagnoosi saab kinnitada vaid lahang, ehkki uurijad otsivad viisi, kuidas seda varem kinnitada.

      Esimesed märgid AT-st on muidu normaalset elu elava inimese puhul sõnade ja lühiajalise mälu kadu. Vähehaaval hävib nii sõnavara kui ka rääkimisvõime.

      Evelyn, intelligentne hästi hoolitsetud täiusetaotleja, pöördus ühel päeval tütre poole ja ütles: „Oh heldus, vaata seda – mis-selle-nimi-oligi – see kollane kleepuv asi mu kingal.“ Ta oli unustanud sõna „liim“.

      Kaheksa aastat hiljem näitas laste mänguasjadele kudumeid tegev naaber Evelynile mustrite kogumikku. Evelyn lehitses raamatut ja vaatas mõnda illustratsiooni ning siis kommenteeris: „Kui palju armsaid värvilisi lapselapsi sul on!“

      Kui Evelyn mõne aasta pärast hooldekodusse läks, rääkis ta ainult oma parima sõbraga – mängukaruga, kes tal pidevalt süles oli.

      Vaatamata segiolekule tegutsevad AT all kannatavad inimesed sõltumatult, teevad ise nalja ning reageerivad naljadele.

      Duncan, kes oli mitu aastat oma naise Evelyni eest hoolitsenud, hakkas leidma pooltühje džinniklaase üllatavatest paikadest. Ta püüdis peita džinnipudelit ülemise korruse kappi, kuid Evelyn leidis selle üles. Ta ei valanud endale džinni, vaid kaunistas pudelit kingilintidega ja pani selle siis korralikult kappi tagasi, ning kui tütar järgmine kord külla tuli, kutsus ta teda ülakorrusele kaasa. „Tule ja vaata seda,“ kihistas ta naerda. „Issi peitis pudeli minu eest ära, aga ma leidsin selle üles – ja ma kavatsen talle sellest efektselt koos lintidega teada anda!“

      Neil on emotsioonid ja nad väljendavad neid ning käituvad neile vastavalt.

      Üks eriarst, üritades määrata, kui kaugele patsiendi dementsus on arenenud, pommitas teda hoolimatult küsimuste ja käskluste rahega. Patsient ei teinud koostööd, vaid ignoreeris arsti mõnda aega ja siis palus arst tal pikali