7 kava rikkuse ja õnne saavutamiseks. Jim Rohn

Читать онлайн.
Название 7 kava rikkuse ja õnne saavutamiseks
Автор произведения Jim Rohn
Жанр Самосовершенствование
Серия
Издательство Самосовершенствование
Год выпуска 2015
isbn 9789949963270



Скачать книгу

elada.

      Võtmeküsimuseks on siin tasakaalu saavutamine lühi- ja pikaajaliste eesmärkide vahel. (Veidi hiljem arutame tõeliselt lühiajaliste eesmärkide üle.)

      Kas idee paljudest eesmärkidest tekitab sinus hämmeldust? Oled ehk seda liiki inimene, kes tunneb end mugavalt, keskendudes korraga vaid ühele eesmärgile?

      Erineva tasandi eesmärkide loomiseks on mõjuv põhjus. Ilma paljude erinevate eesmärkideta võid langeda sama situatsiooni ohvriks nagu esimesed “Apollo” programmi astronaudid. Mõnel neist ilmnesid rasked emotsionaalsed probleemid. Miks? Kui oled juba Kuul käinud, kuhu siis enam minna?

      Pärast paljude aastate pikkust ettevalmistust, kujutluspilte ja ootusi jõudsid nad viimaks oma elu tipphetkeni – lennuni Kuule. Kuid pärast seda näis nende elutöö olevat lõpule jõudnud ja siis tuli depressioon. Selle kogemuse tõttu jätkasid astronaudid pärast kosmoselende treeninguid teiste suurte projektide nimel.

      Õnn on tabamatu. Parim viis elu nautimiseks näib olevat see, kui pärast ühe eesmärgi saavutamist võetakse kohe käsile järgmine. Edukuse laua taha liiga kauaks istuma jääda on ohtlik. Ainus võimalus järgmist söögikorda nautida on vahepeal näljaseks muutuda.

* * *

      Kui oled nüüd oma nimekirja üle vaadanud ja tasakaalustanud, jaga see neljaks perioodiks – ühe-, kolme-, viie- ja kümneaastaseks – ning vali igast perioodist välja neli tähtsamat eesmärki. Seega on sul nüüd kuusteist eesmärki. Järgmiseks pane iga eesmärgi kohta kirja alljärgnevad üksikasjad:

      1. Üksikasjalik kirjeldus, mida tahad saavutada. Ainelise soovi puhul kirjelda, kui pikk ja lai, mis värvi, millise väljanägemisega jne peaks see olema. Kui tegemist on ameti või äritegevusega, kirjelda seda samuti lähemalt (nimetus, palga suurus, rahaliste vahendite omamine, alluvate arv jne).

      2. Põhjused, miks sa tahad eelkirjeldatut saavutada. Nüüd saad teada, kas sa tahad seda tegelikult või oli see üksnes mööduv soov. Kui sa ei suuda jõuda oma tahtmises selgusele, pane see soov tujude lahtrisse ja asenda millegi muuga.

      Niisiis võib see, mida sa tahad, olla tugevaks motivaatoriks vaid juhul, kui on seotud mõjuvate põhjustega. Sa võid avastada, et mõned eesmärgid, mida oled oluliseks pidanud, ei ole enam tähtsad lihtsalt seetõttu, et sa ei suuda leida piisavalt häid põhjusi nende saavutamiseks. Tegelikult on see hea. Selline põhjendamine sunnib sind oma eesmärke läbi mõtlema, täpsustama ja üle vaatama. Kõik see aitab sinu tulevikku kavandada.

      Kui oled need kuusteist eesmärki kindlaks määranud, kirjuta nad eraldi lehele või märkmikusse, mida kannad alati kaasas. Vaata oma eesmärgid iga nädal uuesti üle veendumaks, et nad on sulle ikka veel tähtsad ja et sa tegutsed aktiivselt nende saavutamiseks. Nagu võid märgata, ei ole eesmärkide püstitamine üks konkreetsete tulemustega ühekordne ülesanne. Tegelikult on see eluaegne pidev protsess.

      Lühiajalised eesmärgid

      Lühiajalisteks eesmärkideks nimetan ma kõike seda, mida on võimalik saavutada ühe päeva kuni ühe aastaga. Kuigi need eesmärgid näivad oma vajalikkuse poolest küllaltki tagasihoidlikud, võrreldes pikaajalistega, on nad muus osas siiski samavõrd tähtsad. Kui laeva kapten määrab oma reisi lõpp-punkti, peab ta sinna jõudmiseks läbima edukalt ka teel olevad vahepeatused.

      Niisiis peavad lühiajalised eesmärgid olema kooskõlas pikaajalistega, nagu ka merereisil. Kuid neil on üks oluline eelis: need saavutatakse kiiremini. Ma nimetan seda liiki eesmärke “kindlustunde loojateks”, kuna nende saavutamine annab jõudu edasiminekuks. Kui sa oled visa tööga saavutanud lühiajalise eesmärgi, võid nautida “võidurõõmu” ja saada sellest teekonna jätkamiseks innustust.

      Seetõttu pean ma väga oluliseks, et sa paneksid oma märkmikusse kirja ka lühiajalised eesmärgid. Nende vormiline külg on su enda teha. Võid neid määrata näiteks päevaks, nädalaks või kuuks, aga neid saab kirjeldada ka pikaajaliste eesmärkide alajaotustena.

      Selle nimekirja teeb nauditavaks võimalus eesmärke maha kriipsutada. Kui oled ühe eesmärgi saavutanud, siis kriipsuta see maha ja tähista seda sündmust pidulikult. Näiteks väikese ülesande täitmise puhul võiksid natuke aega selle üle rahulolevalt mõtiskleda, suure ülesande täitmise puhul aga ennast ka premeerida, kui asi seda väärt on. Igatahes leia aega oma saavutustest rõõmu tunda. See innustab sind järgmisteni jõudma.

      Kuigi ma ergutan sind edusammudest joovastuma, soovitan ka teha midagi vähemmeeldivat: MUUDA KAOTUS KIBEDAKS.

      Meid arendab tegelikult kahesugune kogemus: võidurõõm ja kaotusekibedus. Kui sa asusid mingit projekti teostama, aga logelesid oma aja maha, leia võimalus selle tagasitegemiseks. Kanna vastutust nii positiivse kui ka negatiivse käitumise eest.

      Lisaks ümbritse end inimestega, kes ei lepi sinu tavapärase rumalusega. Loobu mugavast seltskonnast. Liigu selles suunas, kus ootused on suured ja saavutuste surve tugev. Ka see kuulub sinu rikkuse ja õnne kavasse.

      Minnalaskmine

      Ma tahan, et sa saavutaksid edu. Seetõttu tunnen ma selle pärast veidi muret. Ma tean, et enamik selle raamatu lugejaid ei hakka neid eesmärke järjekindlalt püstitama ega teostama. Miks? Sest see nõuab järelemõtlemist ja aega. On kummaline, et paljud mehed ja naised teevad päevad läbi ränka tööd ilma armastuseta; kui neid paluda leida veidi aega oma tuleviku kavandamiseks, vastavad nad: “Mul pole selleks aega!” Nad lasevad oma tulevikul omasoodu areneda.

      Kuigi enamik inimesi ei kavanda oma tulevikku, ei tarvitse sina selle enamiku sekka kuuluda. Sa ei pea käima mureliku näoga ringi, käed rinnal risti, lootes, et asjad lähevad iseenesest paremaks.

      Sõltumata sellest, kas sa tunnistad seda või mitte, oled sa praegu elumängust osavõtja. Kui sa pole eesmärke püstitanud, on su mäng igav. Keegi ei maksa head raha, et jälgida sinu mängu, milles ei peeta punktiarvet.

      Mõni mees võib öelda: “Kui töötad seal, kus mina, jõuad hilja koju. Sööd natuke, lõdvestud väheke teleka ees ja tulebki juba voodisse heita. Sa ei suuda poole ööni üleval olla ja muudkui PLAANE teha.” Ja seda räägib mees, kes ei suutnud autoliisingut tasuda, kuigi on hea, aus ja kohusetruu töötaja.

      Aga sõbrad, ma olen jõudnud arusaamisele, et sa võid olla kohusetruu ja rügada kõvasti kogu elu ning ikkagi laostuda ja uppuda võlgadesse. Sa pead saama millekski enamaks kui hea töötaja. Sa pead saama heaks kavandajaks ja eesmärgipüstitajaks.

      Kui panid oma eesmärgid kirja, võtsid endale kohustuse areneda; sa oled asja tõsiselt käsile võtnud. Muidugi ei tähenda see süngestumist, kuid tõsineda tuleb siiski. Tõsi, kõik loodavad olukorra paranemist. Kuid lootus ilma üksikasjaliku plaanita võib tuua pettumuse. Nagu öeldakse piiblis: “Pikk ootus teeb südame haigeks.” See haigus on ka mulle tuttav.

      Ma põdesin haigust, mida nimetatakse passiivseks lootuseks. See on halb. Kuid veelgi halvem on rahulolev passiivne lootus. Seda tõbe iseloomustab inimene, kes on viiekümneselt rahast lage, kuid ikka vaid naeratab ja loodab. Vaat see on tõeliselt halb. Niisiis saagem tõsisteks. Pane oma eesmärgid kirja. Seda nõu annan ma omaenda kogemuste põhjal.

      4. peatükk

      Kasuta eesmärke enda huvides

      Piibel ütleb: “Ilma unistuste ja unelmata me hukkume.” See on tõesti nii! Kuid ka vastupidine on õige. Unistused võivad ainulaadsel ja pretsedenditul moel meid ümber kujundada. Eespool näitasin ma, kuidas eesmärke valida ja nende saavutamist alustada. Nüüd õpid sa, kuidas lasta unistustel mõjutada kogu oma eksistentsi.

      Kõigepealt tuleb sul mõista, et kui oled kord püstitanud enda jaoks olulise eesmärgi, ei ole sa enam päris seesama inimene. Tõelised eesmärgid mõjutavad peaaegu kõike, mida päeva jooksul teed. Nad on alati sinu juures, kuhu sa ka ei läheks. Sinu käepigistus, riietumismaneer, hääletoon, tundeelu – kõik muutub, kui sul on eesmärgid. See on nii, kuna kõik, mida sa teed, on seotud eesmärkide saavutamisega.

      Aga eesmärgid, mis sind tõeliselt mõjutavad,