7 kava rikkuse ja õnne saavutamiseks. Jim Rohn

Читать онлайн.
Название 7 kava rikkuse ja õnne saavutamiseks
Автор произведения Jim Rohn
Жанр Самосовершенствование
Серия
Издательство Самосовершенствование
Год выпуска 2015
isbn 9789949963270



Скачать книгу

mu pangaseis muutuks?” küsisin.

      “Põhjalikult,” vastas ta.

      Sel päeval asusin ma õppima eesmärkide püstitamise teadust ja kunsti.

      Kõigist asjadest, mida ma neil esimestel päevadel õppisin, mõjutas eesmärkide püstitamine mu elu kõige rohkem. Kõik minu elus muutus paremaks: mu saavutused, sissetulek, pangaseis, elustiil, kingitused ja isegi isiksus.

      Kuna olen nii veendunud eesmärgipüstitamise oskuse tähtsuses sinu elule, pühendan järgnevalt palju tähelepanu sellele sageli vääritimõistetud protsessile. Tegelikult soovitan sul teha midagi enamat kui vaid need peatükid läbi lugeda. Jäta need meelde. Veel parem, tee märkmeid.

      Unistuste jõud

      Meie kõigi elu mõjutab terve rida tegureid. Näiteks meid ümbritsev keskkond: meie elukoht, meie vanemad, kool, kus õpime, sõbrad – kõigil on oma roll.

      Ka elusündmused mõjutavad meid. Näiteks võib sõda meie hingeelu täiesti sassi ajada.

      Teadmised või nende puudumine kujundab samuti meie elu. Oleme sõltuvad ka oma pingutuste tulemustest – kas tunneme neist rõõmu või langeme ebaõnnestumistest masendusse.

      Kuid kõigist meie elu mõjutavatest asjaoludest suurim headtegev jõupotentsiaal peitub meie võimes unistada.

      Unistused on selle elu eskiisid, mida soovime elada. Kui me reageerime nende “tõmbele”, vabastavad meie unistused loomejõu, mis võib jagu saada kõigist takistustest nende teostamise teel.

      Unistused tuleb selgelt määratleda, et neis peituv loominguline energia saaks toimida. Ebamäärasel tulevikul on vähe tõmbejõudu. Et tulevikuplaanid sind tõesti innustaksid, peavad sinu unistused olema elavad. Tulevikku võib kahte moodi suhtuda: seda võib kavandada või karta. Mis sa arvad, kui palju inimesi kardab tulevikku? Tegelikult enamus.

      Sa oled ju näinud inimesi, kes aina muretsevad, muretsevad ja muretsevad. Miks need inimesed on nii kartlikud? Sest nad pole oma aega kulutanud tuleviku kavandamisele. Nad püüavad sageli leida kellegi teise tunnustust. Nad võtavad üle teiste seisukohti, kuidas peaks elama. Seetõttu pole ime, et nad on murelikud, jälgivad pidevalt ümbritsevaid inimesi ja püüavad leida tunnustust kõigele, mida teevad.

      Samas need, kes kavandavad tulevikku, võivad sellest virgutust saada. Nad “näevad” tulevikku oma vaimusilmas ja see vaimustab neid. Tulevik ergutab nende kujutlusvõimet ja avaldab neile tohutut edasiviivat jõudu.

      Täpselt määratletud eesmärgi jõud

      Unistustes peitub küll suur jõud, kuid ainuüksi neist ei piisa. Ihaldatud tulemusest suurepärase pildi omamine pole eesmärk. Ahvatleva maja ehitamiseks tuleb koostada üksikasjalikud joonised, millel on näidatud, kuidas laduda vundament, kuidas püstitada seinad jne. Selleks vajame me eesmärke.

      Nii täpselt määratletud unistused kui ka eesmärgid toimivad magnetitena. Nad tõmbavad sind enda poole. Mida paremini sa neid määratled ja mida visamalt nende kallal töötad, seda tugevamini nad sind tõmbavad. Usu mind, kui elu mõõnad ähvardavad sind edu teelt ummikusse ajada, vajad edasiliikumiseks tugeva magneti tõmbejõudu.

      Vaata seda suurt hulka inimesi, kel pole mingeid eesmärke, ja sa mõistad, kui otsustav tähtsus on eesmärkidel. Selle asemel, et oma elu kavandada, need inimesed lihtsalt olelevad. Nad heitlevad igapäevaste majandusraskustega, eelistades olelust tõelistele väärtustele. Seepärast ütles Thoreau: “Enamik inimesi elab vaikse meeleheite elu.”

      Põhjused

      Härra Shoaff ütles mulle: “Jim, ma ei usu, et sinu pangaarve kajastab tõeselt sinu intelligentsitaset.” (Seda polnud just meeldiv kuulda!) Ta jätkas: “Arvan, et sinus on varjul mitmed anded ning et tegelikult oled sa palju nutikam kui ise mõistad.” See osutus õigeks, ma olin nutikam, kui tol ajal arvasin.

      “Miks mu pangaarve pole siis suurem?” küsisin.

      “Sellepärast, et sul pole piisavalt põhjusi selle suurendamiseks,” vastas mu sõber.

      See on võtmeküsimus: oma piisavalt põhjusi.

      Tegin lihtsa avastuse: esmalt tulevad põhjused ja seejärel vastused. Elu näib vastuseid peitvat sel moel, et need saavad ilmsiks vaid neile, kes on piisavalt innukad neid otsima – kel on küllalt põhjusi neid leida.

      Võib öelda ka teisiti. Kui tead, mida tahad, ja tahad küllalt tugevalt, siis leiad ka tee soovitu saamiseks. Vastused, meetodid ja probleemide lahendused saavad sulle tegevuse käigus ilmsiks.

      Aga mis siis, kui sa pead rikkaks saama? Mis siis, kui sinu armastatu elu sõltub sinu võimekusest talle parimat arstiabi hankida?

      Oletagem, et sa oled kuulnud raamatust või kassetist, mis annab juhiseid, kuidas leida õnne. Kas sa ostaksid selle endale? Loomulikult!

      Kuna sa loed juba eduteemalist raamatut, siis ei üllata sind, et on olemas palju häid raamatuid ja kassette selle kohta, kuidas rikkaks saada. Kui sa ei pea rikkaks saama, siis sa arvatavasti ei loe neid raamatuid ega raiska aega selliste kassettide kuulamisele. Vanasõna ütleb: “Vajadus on avastuse ema.” Tõepoolest! Seetõttu tööta esmalt põhjuste kallal ja alles seejärel võta käsile vastused.

      Neli suurt motiveerijat

      Esmalt pead leidma vastuse küsimusele: “Mis mind motiveerib?”

      Erinevaid inimesi motiveerivad erinevad asjad. Igaühel on omaenda “valupunktid”. Olen kindel, et kui sa enda sisse pisut vaatad, võid koostada terve end innustavate motiivide nimekirja.

      Milliseid suuri motiveerijaid tuleks esile tõsta? Peale ilmse soovi oma rahalist seisu parandada, on olemas veel neli peamist motivatsiooni.

      Esimene neist on tunnustus. Suurte firmade juhid ja kogenud müügikorraldajad teavad, et mõni inimene on valmis aktiivsemalt tegutsema pigem tunnustuse kui ainelise kasu saamiseks.

      Seepärast pööravad edukad müügifirmad, eriti need, mis tegelevad otsemüügiga, palju tähelepanu oma inimestele tunnustuse avaldamisele, olgu nende saavutused väikesed või suured. Nad teavad, et meie ülerahvastatud maailmas tunneb enamik inimesi, et keegi ei hooli neist, et nad ei tähenda midagi. Tunnustus aga kinnitab, et nad on midagi väärt. Need, kes teisi vääriliselt hindavad, ütlevad: “Hei, sa oled erakordne, sinust on kasu!”

      Usun, et kui suured firmad pööraksid rohkem tähelepanu mitte üksnes müügikorraldajatele, vaid ka tegevjuhtidele, sekretäridele ja teenindavale personalile, kasvaks tööviljakus märkimisväärselt.

      Teine põhjus, miks inimesed püüavad silma paista, on see, et nad naudivad võidu tunnet. See on üks parimaid põhjusi. Kui sa pead millestki nakatuma, siis olgu selleks võidupisik.

      Mul on mõned miljonäridest sõbrad, kes töötavad kümme-kaksteist tundi päevas, et võita juurde veelgi miljoneid. Võitmine pakub neile naudingut ja sügavat rahuldust. Raha neid ei kannusta, seda on neil niigi küllalt. Selle asemel motiveerib neid võidujoovastuse tunne.

      Mõnikord tuleb pärast mu seminari lõppu minu juurde keegi, kes ütleb: “Härra Rohn, kui mul oleks vaid miljon dollarit, ei töötaks ma enam päevagi.” Ilmselt seetõttu ongi Jumal asjad nii seadnud, et taolised inimesed ei saa iialgi rikkaks. Oma suhtumisega välistavad nad selle võimaluse.

      Kolmas suur motiveerija on perekond. On inimesi, kes teevad oma perekonna nimel seda, mida enda pärast ei teeks.

      Kord kohtasin ma meest, kes ütles: “Härra Rohn, ma püstitasin oma perekonnaga eesmärgi sooritada reis ümber maailma. Selle soovi täitmiseks peame aastaga kokku saama veerand miljonit dollarit.” Uskumatu! Kas seda meest innustab tõesti perekond? Loomulikult! Kui õnnelikud on need, kes tunnevad sellist sügavat armastust!

      Neljas suur motiveerija on heategevus, inimese soov oma rikkust kellegagi jagada. Kui suur terasemagnaat Andrew Carnegie suri, avati ta kirjutuslaua sahtlid. Ühes neist lebas kolletama hakanud paberileht, millele ta