Hea põhjatuule vastu. Daniel Glattauer

Читать онлайн.
Название Hea põhjatuule vastu
Автор произведения Daniel Glattauer
Жанр Современная зарубежная литература
Серия
Издательство Современная зарубежная литература
Год выпуска 2011
isbn 9789985323113



Скачать книгу

uule vastu

      esimene peatükk

      15. jaanuar

      TEEMA: tellimuse tühistamine

      Ma paluksin oma abonemendi üles ütelda. Kas niimoodi sel moel saab?

      Sõbralikult tervitades, E. Rothner

      18 päeva hiljem

      TEEMA: tellimuse tühistamine

      Ma tahan oma abonemendi üles ütelda. On see meili teel võimalik? Palun lühidalt vastata.

      Sõbralikult tervitades, E. Rothner

      33 päeva hiljem

      TEEMA: tellimuse tühistamine

      Väga austatud daamid ja härrad Like’i toimetusest, kui minu katsete vankumatul ignoreerimisel abonement tühistada peaks olema eesmärk jätkata teie kahjuks pidevalt langeva tasemega toote edasiste väljaannete turustamist, pean ma teile paraku teatama: mina enam edasi ei maksa!

      Tervitades, E. Rothner

      Kaheksa minutit hiljem

      VS:

      Te sattusite valesse kohta. Mina olen eraisik. Minu aadress on: [email protected]. Teie tahtsite: [email protected]. Te olete juba kolmas, kes teatab mulle tellimuse tühistamisest. Ilmselt on see väljaanne tõesti viletsaks muutunud.

      Viis minutit hiljem

      RE:

      Oi, andestust! Ja tänan seletuse eest.

      Tervisi, E. R.

      Üheksa kuud hiljem

      Teemat pole

      Rõõmsaid jõule ja head uut aastat!

      Soovib Emmi Rothner

      Kaks minutit hiljem

      VS:

      Kulla Emmi Rothner, me tunneme teineteist peaaegu veel vähem kui üldse mitte. Sellegipoolest olge tänatud oma südamliku ja äärmiselt originaalse hulgimeili eest! Teadke, et ma armastan hulgimeile hulgas, mille hulka ma ei kuulu.

      Sõbralike tervitustega, Leo Leike

      18 minutit hiljem

      RE:

      Andestage selline kirjalik ahistamine, härra sõbralike tervitustega Leike. Te olete eksikombel libisenud minu kliendikausta, kui ma mõne kuu eest tahtsin üht tellimust lõpetada ja kogemata teie meiliaadressile sattusin. Ma kustutan teid kohe ära.

      PS: Kui teile peaks tulema pähe originaalsem sõnastus, kuidas soovida kellelegi „Rõõmsaid jõule ja head uut aastat!” kui „Rõõmsaid jõule ja head uut aastat!”, oleks kena, kui teataksite mulle ka. Seniks: rõõmsaid jõule ja head uut aastat!

      E. Rothner

      Kuus minutit hiljem

      VS:

      Ma soovin teile meeldivaid pühi ja rõõmustan, et teil seisab ees aasta, mis läheb teie kaheksakümne parima hulka. Ja kui vahetevahel satute aboneerima halbu päevi, siis võite rahulikult – eksikombel – minu juures tellimuse lõpetada.

      Leo Leike

      Kolm minutit hiljem

      RE:

      See oli muljetavaldav!

      Tervitades, E. R.

      38 päeva hiljem

      TEEMA: Mitte ühtki eurot!

      Austatud Like’i kirjastuse juhatus, ma olen teie ajakirjast kolm korda kirjalikult ja kaks korda telefoni teel (kellelegi proua Hahnile) ära ütelnud. Kui te sellegipoolest saadate mulle ajakirja edasi, suhtun ma sellesse kui teie eralõbusse. Äsja saabunud makseteate summas 186 eurot talletan ma meeleldi kui suveniiri, et Like meenuks mulle veel ka siis, kui ma lõpuks enam ühtki väljaannet postkasti ei saa. Aga palun ärge lootkegi, et ma sellest kasvõi üheainsa euro tasun. Lugupidamisega, E. Rothner

      Kaks tundi hiljem

      VS:

      Kulla proua Rothner, kas te teete nõnda sihilikult? Või olete halbu päevi aboneerinud?

      Sõbralike tervitustega, Leo Leike

      15 minutit hiljem

      RE:

      Kallis härra Leike, see on nüüd küll ülimalt piinlik lugu. Mul esineb kahjuks krooniliselt ei-viga, see tähendab tegelikult, et e-i-ees-viga. Kui ma kiiresti kirjutan ja peab tulema i, lipsab mul ikka ja jälle e vahele. Justkui peaksid mu mõlemad keskmise sõrme otsad klaviatuuril duelli. Vasem tahab alati olla kiirem kui parem. Ma olen nimelt sünnipäraselt vasakukäeline, koolis aga paremale ümber polariseeritud. Seda pole vasak käsi mulle tänaseni andestanud. Ikka pistab ta keskmise sõrmega e vahele, enne kui parem suudab i-le laskuda. Andestage selline ahistamine, rohkem seda (tõenäoliselt) ei juhtu.

      Ilusat õhtu jätku, E. Rothner

      Neli minutit hiljem

      VS:

      Kallis proua Rothner, kas ma tohin teilt midagi küsida? Ja veel midagi: kui kaua kulus teil aega selle e-i-viga seletava meili kirjutamiseks?

      Tervitades, Leo Leike

      Kolm minutit hiljem

      RE:

      Kaks küsimust vastu: mis aega pakute? Ja miks te küsite?

      Kaheksa minutit hiljem

      VS:

      Ma pakun, et teil ei kulunud selleks rohkem kui kakskümmend sekundit. Selle puhul õnnitlen teid: lühikese ajaga on teil laitmatu teade välja tulnud. See pani mu muigama. Ja täna õhtul ei suuda seda muidu ilmselt enam miski ega keegi. Teie teisele küsimusele, miks ma küsin: oma töö poolest tegelen praegusel ajal ka e-kirjade keelega. Ja nüüd veel kord minu küsimus: mitte rohkem kui kakskümmend sekundit – on mul õigus?

      Kolm minutit hiljem

      RE:

      Või nii, te tegelete töö poolest e-kirjadega. Kõlab põnevalt, kuigi ma tunnen end nüüd veidi nagu katsealusena. Aga ükspuha. Kas teil on ka oma kodulehekülg? Kui ei, kas te tahaksite? Kui jah, kas tahaksite ilusamat? Mina nimelt tegelen töö poolest kodulehekülgedega. (Siiani on mul kulunud täpselt kümme sekundit, mõõtsin aega, aga see oli ametlik jutt, mis läheb alati käbedalt.)

      Minu banaalse meili seletusega e-i-ees-veast hinnangus panite kahjuks põhjalikult mööda. See röövis mu elust kindlasti oma kolm minutit. Nojah, kes teab, milleks see hea oli? Nüüd aga huvitaks mind siiski veel: miks te oletasite, et e-i-ees-vea-meiliks kulus mul vaid kakskümmend sekundit? Ja enne kui ma teid lõplikult igaveseks rahule jätan (välja arvatud see, kui Like toimetus mulle jälle arve saadab), huvitab mind veel üks asi. Te kirjutate: kas ma tohin teilt midagi küsida? Ja veel midagi: kui kaua kulus … jne? Sellest tulenevalt on minul kaks küsimust. Esiteks: kui kaua kulus teil selle väljamõtlemiseks? Teiseks: kas selline on teie huumorisoon?

      Poolteist tundi hiljem

      VS:

      Kulla tundmatu proua Rothner, ma vastan teile homme. Nüüd lülitan oma arvuti välja. Head õhtut, head ööd, kuidas soovite.

      Leo Leike

      Neli päeva hiljem

      TEEMA: vastuseta küsimused

      Kallis proua Rothner, andestage, et endast alles nüüd märku annan, mul on praegu pisut tormiline aeg. Te tahtsite teada, kuidas ma küll eksikombel oletasin, et te ei vajanud oma ei-vea seletamiseks rohkem kui kakskümmend sekundit. Noh, teie meile lugedes tundub, nagu oleksid nad välja pursatud, kui lubate mulle säärase hinnangu. Ma oleksin võinud kihla vedada, et te olete kiirrääkija ja kiirkirjutaja, pulbitsev persoon, kelle jaoks argipäeva kulg ei edene iial piisavalt kiiresti. Teie meile lugedes ei suuda ma neis ühtki pausi näha. Toonilt ja tempolt tunduvad nad olevat hooga tehtud, hingetõmbeta, energilised, kiired, isegi veidi erutatud. Nii nagu teie ei kirjuta keegi, kellel on madal vererõhk. Mulle näib,