Pēdas pagātnē. Edgars Auziņš

Читать онлайн.
Название Pēdas pagātnē
Автор произведения Edgars Auziņš
Жанр
Серия
Издательство
Год выпуска 2024
isbn



Скачать книгу

dēļ kursu virsnieki ne vienmēr tās vadīja, izņemot fiziskās sagatavotības nodarbības, kuru organizācija bija vienkārša. Apmācību grupas personāls ienāca stadionā, komandas komandieris deva komandu "Sākt!" un iedarbināja hronometru…

      Datorzinātņu izvēles priekšmets, kas bija plānots šajā dienā, kā arī pagājušajā nedēļā, nenotika, un visi tika atstāti pašplūsmā: daži rakstīja vēstules saviem radiniekiem, bet daži vienkārši gulēja ar galvu uz galda. .

      Viņš arī izlasīja rakstu “Ģeofiziskā karadarbība” žurnālā “Military Review”. Daudzi grupas kursanti jau bija izlasījuši šo rakstu žurnālā, un beidzot žurnāls nokļuva viņa rokās.

      Raksts Klimam radīja pretrunīgu sajūtu, jo radās jautājumi, uz kuriem neviens nevarēja atbildēt. Autors, atsaucoties uz drošiem avotiem, apgalvoja, ka amerikāņi izstrādā ģeofiziskus ieročus, kas spēj iznīcināt ozona slāni virs ienaidnieka teritorijas, izraisot cunami, zemestrīces, tektoniskus lūzumus zemes garozā un iznīcināt ienaidnieka raķetes, pārkarstot to elektroniskās daļas.

      Bet par to, vai PSRS ir kaut kas līdzīgs, autors klusēja, un tas bija galvenais jautājums, kas satrauca ne tikai Klimu, bet arī visus viņa draugus.

      Tad neviens no viņiem pat iedomāties nevarēja, ka galvenais drauds dzimtenei nav no ģeofizikālajiem ieročiem, kuru idejas audzināja aizjūras zinātnieku drudžainajos prātos.

      Šie draudi brieda ļoti tuvu to pēcteču apziņā, kuri savulaik radīja savu diženo valsti, veidoja tās diženumu un aizstāvēja to Lielā Tēvijas kara frontēs…

      Šīs pazudušās dvēseles, tostarp tieši Dzimtenes nodevēji, sāksies ar perestroikas izsludināšanu, kas balstīsies uz padomju cilvēka garam svešām Rietumu kultūras vērtībām.

      Tad viņi iznīcinās savas valsts ekonomiku un bruņotos spēkus un vēlāk Belovežas Puščā parakstīs līgumus, kas juridiski apstiprinās kādreiz lielas un varenas varas PSRS sabrukumu…

      – Puiši! – atskanēja uz priekšpēdējā rakstāmgalda sēdošā drauga Abi Omarova izsauciens, – saki, kad mēs svinam čekista dienu?

      "Zhiyrma zheltoksannyn," Klims viņam atbildēja kazahu valodā un tādējādi izraisīja apdullinošus smieklus no visiem.

      Līdz 20. decembrim bija atlikušas četras dienas. Kursa virsnieks vakara sarakstē paziņoja, ka čekas-KGB dienā skolas pulciņā tiks demonstrēta filma “Septiņpadsmit pavasara mirkļi” un pirms tās sākuma varētu būt tikšanās ar kinoaktieri Vjačeslavu Tihonovu. , kurš spēlēja Štirlica lomu, pie kura viņš dalīja autogrāfus.

      Virsnieks arī sacīja, ka uz tikšanos ar viņu dosies tikai izcili kaujas un politiskās apmācības studenti no katra kursa, jo skolas pulciņš ir mazs un nevar uzņemt visus, kas vēlas redzēt valstī tik dievināto kinoaktieru tiešraidē.

      Šī ziņa daudzus iepriecināja un vienlaikus arī apbēdināja, jo iespēja iekļūt kāroto sarakstā bija niecīga. Tomēr neviens nebija mazdūšīgs, atceroties, ka cerība mirst pēdējā.

      Klims nebija mazdūšīgs, tāpat kā viņa draugi, ieguva aktiera fotogrāfiju, un tagad viņam bija uzdevums iegūt no viņa kāroto autogrāfu.

      Viņi Dusju nebija redzējuši gandrīz mēnesi, jo gripas dēļ noteiktās karantīnas dēļ atlaišana pilsētā bija aizliegta.

      Kursanti bija neizpratnē, kas tas par gripu, ja nav neviena saaukstēšanās. Lieta bija nepārprotami atšķirīga, taču viņu komandieri tēvi deva priekšroku par to klusēt.

      Tomēr jūs nevarat paslēpt īlenu somā; tas agrāk vai vēlāk iznāks. Un tā arī notika.

      Nākamajā dienā pēc pusdienām skolas parādes laukumā pēkšņi tika izziņota komanda “Pulcēšanās”: ar ieročiem, sporta somām, gāzmaskām un sapieru lāpstām.

      Viņu divīzija bija viena no pēdējām, kas ieradās parādes laukumā. Neskatoties uz to, viņiem joprojām bija ilgi jāstāv. Rūgtais aukstums piespieda visus bez izņēmuma dejot formācijā. Kursantu mētelis nevienu nesasildīja, un kā gan tas kādu sasildīja, ja apkaklei nebija tik pat īsa; Turklāt manas pēdas, ietērptas jufta zābakos, salst.

      Pēkšņi tika atļauts smēķēt aizmugurējā flangā, kas visus pilnībā atturēja. Klims faktiski nesmēķēja, bet šajā gadījumā viņš neatteicās no cigaretes.

      Pagāja vēl kāda pusstunda. Beidzot uz tribīnes parādījās skolas vadītājs. Viņš paskatījās visapkārt veidojumam, tad iztīrīja rīkli mikrofonā. Ģenerāļa balss bija ārkārtīgi skarba, viņa vārdi lika man nodrebēt.

      – Biedri! – viņš teica, nedalot sistēmu pa militārajām pakāpēm, kā to kaut kā prasīja noteikumi. “Nez kāpēc Klims tajā brīdī atcerējās episkā kņaza Svjatoslava vārdus savai armijai. Brāļi! – princis toreiz teica, – mēs neapkaunosim krievu zemi!

      "Kazahstānas galvaspilsētā sākās masveida protesti pret komunistisko varu," sacīja ģenerālis. Kā norāda IeM, ekstrēmisma ierosinātāji bijuši Teātra un mākslas institūta un Svešvalodu institūta studenti.

      Viņiem pievienojās citi. Ar katru stundu vairojas nemiera cēlāju rindas, viņu jau ir vairāki tūkstoši, visi bruņoti ar metāla caurulēm, ķēdēm, asināšanas punktiem, tapām, veidgabaliem, mietiem un akmeņiem.

      Viņi jau ir sasnieguši laukumu pie Republikas Centrālās komitejas ēkas un grasās to šturmēt. Mēs nedrīkstam pieļaut, ka tas notiek! Maskava nolēmusi galvaspilsētā ieviest Metel sistēmu…

      Klimam iekšā bija auksti. Nevar būt. Viņa Dusja studē teātra institūtā…

      – Visi esiet gatavībā! Vienībām jābūt kazarmās, divīziju komandieriem jāsagatavo kaujas notis,” runas noslēgumā teica ģenerālis.

      Visi devās uz kazarmām. Klims uzmanīgi salocīja aprīkojumu pie naktsgaldiņa un ievietoja ložmetēju piramīdā.

      Drīz ieradās tēvs. Viņa vadībā ir ceturtā kursa kadetu grupa, viņiem nav daudz jāskaidro, un viņi var izdarīt nesalīdzināmi vairāk nekā pirmā kursa studenti, nemaz nerunājot par fizisko sagatavotību.

      – Tēt, skolas vadītāja teiktais tiešām bija patiesība, vai arī viņš to izdomāja? Kas šiem agresīvajiem, ar nūjām un armatūras stieņiem bruņotiem studentiem vajadzīgs?

      Vai tiešām viņi grasās sagrābt Kazahstānas Komunistiskās partijas Centrālās komitejas ēku? Galu galā tas var izraisīt pilsoņu karu un valsts sabrukumu?

      – Varbūt, dēls, viss var būt… Situācija ir vairāk nekā nopietna. Maskavā notika Komunistiskās partijas Centrālās komitejas plēnums, kurā tika atcelts Centrālās komitejas pirmais sekretārs Dinmuhameds Kunajevs un iecelts Genādijs Kolbins. Kazahiem tas nepatika, un izskatās, ka viņi vēlas viņu gāzt," sacīja tēvs.

      Tā kā Kunajevs tika noņemts, Klima dvēsele kļuva siltāka. Viņš vēl nav aizmirsis Baižanovu ģimeni, kas gribēja viņu iesēdināt cietumā par kautiņu ar dēlu Askaru. Un viņa viņu paslēpa, ja par viņu nebūtu iestājies skolas vadītājs…

      "Tas ir piemērots Kunaevam un viņa rokaspuišiem!" – Klims nespēja atturēties savā skarbajā vērtējumā.

      "Dēls, turi mēli," tēvs sausi sacīja. "Militāra uzdevums nav iesaistīties politikā." Viņam ir galvenais rīcības arguments – tādi ir militārie noteikumi un komandiera pavēle, un šāda rēcināšana ir civiliedzīvotāju daudzums.

      Klima draugi ieradās, labi zinādami, ka virsnieks, ar kuru viņu draugs tagad sarunājās sporta pilsētas vietā, kapteinis Maksims Lomakins, ir viņa tēvs.

      – Kas ir Kolbins? – viņi jautāja. "Mēs zinām par Kunajevu," sacīja viens no Klima draugiem,