Гормони. Як тестостерон, ендорфіни і Ко впливають на наше життя. Франка Парьянен

Читать онлайн.
Название Гормони. Як тестостерон, ендорфіни і Ко впливають на наше життя
Автор произведения Франка Парьянен
Жанр Медицина
Серия
Издательство Медицина
Год выпуска 2020
isbn 978-617-12-8489-0



Скачать книгу

про які вона й не здогадувалася. Свиня відчує справжнє захоплення рисами, звуками та запахами кабана. Якщо подумати, що певна речовина може викликати захоплення запахом кабана, то вона, мабуть, справді якась чарівна.

      То ось в чому справа: в магії! Принаймні таке враження складається, коли дрібка гормонів видобуває з мозку певну поведінку, немов чарівник витягує кролика з капелюха. Абракадабра, копуляція.

      Навіть якщо мозок формує остаточну відповідь на запитання «Бути сексу чи не бути»: без гормонів такого питання навіть не постало б. Якщо подумати про наше уявлення про гормони, а таким воно колись було, то гормони проводять увесь свій час, зводячи до купи готових до парування мешканців мегаполісів. Так, начебто інших невідкладних пріоритетних завдань у гормонів нема. Але аж так просто гормони ніколи б не вчиняли. Зрештою, вони бажають тільки найкращого, а парування пов’язане з великими ризиками. Недвозначне пострибування, відмова від маскування, постійне нав’язування… Ще й жіночі бритви такі дорогі! А на додачу необережне фокусування на жаданому об’єкті, а заразом і неуважність до хижаків (і/або наближення вантажівки). Для нашого еволюційного майбутнього секс корисний доти, поки нас не з’їли. Між іншим, вашого виду це теж стосується.

      Саме тому наша гормональна система ніколи не запускає сексуальний потяг за принципом «Хай там що, хай уже буде», а лише в ідеальному випадку, добре зваживши усі «за» і «проти». Можна стверджувати, що гормони розуміють, які важливі окремі деталі.

      Заради усвідомлення варто поглянути на процес ухвалення рішення гормонами: адже зростання рівня статевих гормонів – ще далеко не кінець. Натомість до процесу з усвідомленням усієї серйозності залучені досить багато факторів, покликаних забезпечити кінцевий результат. Це розуміють навіть тритони. Чи перепілки. І тут у гру вступає гормональна комісія. Різні гормони забезпечують нам різні умови. Наприкінці виникає граф-схема процесу з гормональними комбінаціями, якій позаздрили б навіть ІТ-спеціалісти (якби таке було можливо). Адже вона, так само як і ваш комп’ютер, працює за шаблоном «Якщо-Тоді», здійснюючи детально пропрацьовану хореографію, яка на гормональних змаганнях з фігурного катання заробила б кілька дев’яток.

      Перше питання, з яким стикається гормональна комісія, стосується партнера. А саме: чи такий є? Адже всі докладені зусилля матимуть сенс лише тоді, коли буде хтось, хто зможе їх належно оцінити (поголені ноги взимку – тада-а!).

      Тож перша умова така: якщо є підхожий кандидат одного виду, тестостерон зростає. Ми ж уже знаємо: те, що ми переживаємо кожної миті, змінює наш гормональний баланс. Тестостерон зростає і в людей, і в тритонів, щойно ті побачать привабливого представника свого виду.

      З іншого боку, в досить-таки багатьох видів секс без шансу на зачаття взагалі неможливий. («Спати одне з одним, попри те що ти приймаєш протизаплідні таблетки? Навіщо?!») Якщо, наприклад, естроген хоче розбурхати гризунів,