Aktsiatega rikkaks saamise õpik 2.0. Jaak Roosaare

Читать онлайн.
Название Aktsiatega rikkaks saamise õpik 2.0
Автор произведения Jaak Roosaare
Жанр Зарубежная деловая литература
Серия
Издательство Зарубежная деловая литература
Год выпуска 0
isbn 9789949989379



Скачать книгу

(see teeks firma turuväärtuseks 30 miljardit dollarit). Toyota väärtuse kahekordistumine teeks Toyotast juba ühe maailma suurima ettevõtte (praegu on maailma suurim firma ExxonMobil turuväärtusega 374,5 miljardit dollarit. Elame-näeme – Fordi puhul on võimalus ka pankrot, kuid riski ja tulu suhe on siiski küünlaid väärt!

      Apple’i aktsia kauples 2006. aasta aprillis 70 dollari juures ja 2021. aasta alguses oli hind veidi enam kui 130 dollarit. Seega võiks justkui öelda, et aktsia on 15 aastaga veidi vähem kui kahekordistunud. Tegelikkus on aga sootuks teine. Nimelt on Apple aktsiat kahel korral splititud ehk tasuta uusi aktsiaid jagatud. Algselt suhtega 1:7 ja seejärel 1:4 ehk siis igast 2006. aasta aktsiast on 2021. aastaks saanud 28 aktsiat. Kui Maria oleks algselt ostnud 1050 dollari eest 15 aktsiat, siis oleks 2021. aasta veebruariks saanud nendest 420 aktsiat (15*7*4). Lisaks on Apple maksnud igal aastal järjest kasvavat dividendi. Maria tuhandest dollarist oleks saanud enam kui 54 000 dollarit (pluss tuhanded dollarid dividendi) ja Apple´st on saanud ExxonMobili asemel uus maailma suurim börsil noteeritud ettevõte. Muuseas, käesoleva raamatu esimeses trükis kirjutasin lahti selle sama näite ja tollal oli Maria saamata jäänud kasum 11 000 dollarit. Nii et isegi pärast oma vea tunnistamist tuleb omakorda tunnistada, et ikkagi ei suutnud me Apple aktsiaid osta ja jätsime ligi viiekordse kasumi jälle lauale. Siit tuleb ka hästi välja põhimõte, miks tasub investeerida pikaajaliselt ja isegi juhul, kui aktsiahind tundub kallis (aga ettevõttel läheb endiselt hästi), mitte positsiooni müüa, vaid kaaluda isegi juurde soetamist. Oleme ju perega perioodil 2016–2021 kulutanud tuhandeid dollareid nii uutele Apple telefonidele kui ka kõrvaklappidele, rääkimata igakuistest tasudest piltide hoiustamiseks andmepilves.

      Kuidas läks aga meie armsal Fordil? Ostsime aktsiad hinnaga 7,64 dollarit aktsia kohta ning 15 aastat hiljem on aktsia hind 12 dollarit. Vahepeal on dividendidena laekunud veidi üle kahe dollari. Seega kehvem kui Apple, aga mitte katastroofiline. Meie tegelik kogemus kujunes aga sootuks erinevaks. Nimelt panin ma Fordi aktsiad aasta hiljem, 2007. aasta kevadel, majanduskriisi hirmus kaheksa dollarilise hinnaga uuesti müüki. Kui teenustasud maha võtta, siis jäi Maria tehinguga enam-vähem nulli. Lühiajaliselt tundsin ennast väga targalt, sest 2008. aasta novembris kukkus Fordi aktsia isegi läbi ühe dollari taseme, dividendide maksmine lõpetati ja õhus oli reaalne võimalus pankrotiks. Iroonia tipuks kadus see raha aga hoopis Apple'i kaukasse, sest Fordi aktsiate müügist saadud raha eest ostis Maria endale õunafirma sülearvuti!

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

/9j/4AAQSkZJRgABAQAAAQABAAD/2wBDAAMCAgMCAgMDAwMEAwMEBQgFBQQEBQoHBwYIDAoMDAsK CwsNDhIQDQ4RDgsLEBYQERMUFRUVDA8XGBYUGBIUFRT/2wBDAQMEBAUEBQkFBQkUDQsNFBQUFBQU FBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBT/wAARCAJJAa4DASIA AhEBAxEB/8QAHwAAAQUBAQEBAQEAAAAAAAAAAAECAwQFBgcICQoL/8QAtRAAAgEDAwIEAwUFBAQA AAF9AQIDAAQRBRIhMUEGE1FhByJxFDKBkaEII0KxwRVS0fAkM2JyggkKFhcYGRolJicoKSo0NTY3 ODk6Q0RFRkdISUpTVFVWV1hZWmNkZWZnaGlqc3R1dnd4eXqDhIWGh4iJipKTlJWWl5iZmqKjpKWm p6ipqrKztLW2t7i5usLDxMXGx8jJytLT1NXW19jZ2uHi4+Tl5ufo6erx8vP09fb3+Pn6/8QAHwEA AwEBAQEBAQEBAQAAAAAAAAECAwQFBgcICQoL/8QAtREAAgECBAQDBAcFBAQAAQJ3AAECAxEEBSEx BhJBUQdhcRMiMoEIFEKRobHBCSMzUvAVYnLRChYkNOEl8RcYGRomJygpKjU2Nzg5OkNERUZHSElK U1RVVldYWVpjZGVmZ2hpanN0dXZ3eHl6goOEhYaHiImKkpOUlZaXmJmaoqOkpaanqKmqsrO0tba3 uLm6wsPExcbHyMnK0tPU1dbX2Nna4uPk5ebn6Onq8vP09fb3+Pn6/9oADAMBAAIRAxEAPwD9U6KK KACiiigAooooAKKKKACiiigAooooAKKKKACiiigAooooAKKKKACiiigAooooAKKKKACiiigAoooo AKKKKACiiigAooooAKKKKACiiigAooooAKKKKACiiigAooooAKKKKACiiigAooooAKKKKACiiigA ooooAKKKKACiiigAooooAKKKKACiiigAooooAKKKKACiiigAooooAKKKKACiiigAooooAKKKKACi iigAooo