Leia oma kirg. Emily Nagoski

Читать онлайн.
Название Leia oma kirg
Автор произведения Emily Nagoski
Жанр Зарубежная психология
Серия
Издательство Зарубежная психология
Год выпуска 0
isbn 9789916603499



Скачать книгу

      Kujutle kahte viljastatud munarakku, mis on just emakas pesastunud. Üks on XX-kromosoomidega – geneetilisest naissoost – ja teine XY-kromo-soomidega – geneetiliselt meessoost. Erimunakaksikud, õde ja vend. Näod, sõrmed ja jalad – mõlemal arenevad samad kehaosad, aga need on eri moel organiseeritud, nii et kumbki saab individuaalse keha, mis on laste suuremaks saades teisest kohe eristatav. Ja täpselt nagu nende kummalgi näol saab olema kaks silma, üks nina ja suu, kõik asetsemas enam-vähem samades kohtades, on nende suguelunditel samad kompo-nendid, organiseeritud laias laastus samal moel. Aga erinevalt nägudest

       Leia oma kirg 31

      Kõik samad osad, eri moel organiseeritud. Iga keha suguelundid on samad kuni kuuenda rasedusnädalani, mil suguelundite universaalne ehitus hakkab organi-seeruma kas naissoo või meessoo asetusse.

      7 nädalat

      Genitaalkurd

      Genitaalköber

      Urogenitaalsiinus

      Genitaalmõigas

      Pärak

      Naissoost

      12 nädalat

      Kusitiava

      Kliitor

      Sisemised häbeme-mokad

      Välimised häbeme-mokad

      Pärak

      Tupeava

      Meessoost

      12 nädalat

      Peenise-pea

      Kusitivagu

      Munandi-kott

      Pärak

      Munandi-koti õmblus

      Sünd

      Kusitiava

      Kliitor

      Sisemised häbeme-mokad

      Välimised häbeme-mokad

      Pärak

      Tupeava

      Sünd

      Peenise-tüvi

      Peenise-pea

      Munandi-kott

      Pärak

      32 Emily Nagoski, Ph.D.

      ja sõrmedest ja jalgadest arenevad suguelundid enne sündi konfigurat-sioonidesse, mida nende vanemad tunnevad automaatselt ära meessoo ja naissoo omadena.

      See juhtub nii. Umbes kuus nädalat pärast viljastatud munaraku emakas pesastumist tekib maskuliniseerivate hormoonide tulv. Mees-soost blastotsüsti (rakkude kogum, millest moodustub embrüo) areng liigub selle peale meessoo konfiguratsiooni suunas, kus hakkavad tek-kima peenis, munandid ja munandikott. Naissoost blastotsüst ei reageeri hormoonitulvale üldse ja arendab välja vaikimisi valitud naissoo konfigu-ratsiooni, kuhu kuuluvad kliitor, munasarjad ja häbememokad.

      Tere tulemast bioloogilise homoloogia imelisse maailma.

      Homoloogid on tunnused, millel on sama bioloogiline päritolu, aga võivad olla eri funktsioonid. Igal väliste suguelundite osal on teises soos homoloog. Kahte neist olen juba maininud: nii mehe kui naise suguelundite hulka kuulub ülimalt tundlik ümara otsaga mitmekambri-line elund, millesse seksuaalse erutuse ajal voolab veri. Naistel on selleks kliitor, meestel peenis. Ja kummalgi sool on elund, mis on pehme, veniv ja millele kasvavad puberteedi järel jämedad karvad. Naistel on selleks välimised (suured) häbememokad, meestel munandikott. Need osad ei näe ainult väliselt sarnased välja, vaid on arenenud samast lootekoest. Kui vaatad munandikotti lähedalt, näed selle keskel vertikaalset kinni-tust – munandikoti õmblust. Sealt oleks munandikott lahknenud häbeme-mokkadeks, kui isikul oleksid arenenud hoopis naissuguelundid.

      Homoloogia on ka põhjuseks, miks nii vennal kui ka õel on rinna-nibud. Naise nibud on hädavajalikud peaaegu kõigi imetajaliikide, seal-hulgas inimeste ellujäämiseks (kuigi käputäiel ürgimetajatest nagu nokk-loomal ei ole nibusid, vaid nad eritavad piima kõhust), nii et evolutsioon tekitas nibud kohe meie lootearengu alguses. Nende niisama allesjätmi-sele kulub vähem energiat kui aktiivselt nende avaldumise pärssimisele – ja evolutsioon on nii laisk, kui vähegi võimalik – nii et nibud on nii nais-tel kui ka meestel. Sama bioloogiline päritolu – eri funktsioonid.

       Leia oma kirg 33

      Kliitor, kogu kliitor ja ainult kliitor

      Kliitor ja peenis on välistest suguelunditest kõige tihedamalt närvilõp-meid täis. Kliitori nähtav osa ehk kliitoripea asetseb täitsa üleval – tupest veidi eemal, nagu näed. (See fakt saab eriti tähtsaks, kui räägin kaheksan-das peatükis orgasmist.) Kliitor on …

      Amarillo – seal, kus peidus on kõik rõõmude killud.

      Pariis – pidu sinus eneses.

      Visa pangakaart – töötab just seal, kus tahad olla.

      See on erootiliste aistingute keskjaam. Keskmiselt kõigest üks kahek-sandik peenise suurusest, kuid täis enam kui kaks korda rohkem närvi-lõpmeid, kliitori suurus võib varieeruda vaevumärgatavast hernest kuni korraliku suurusega kokteilikurgini või olla mistahes suuruses seal vahe-peal, ja kõik see on normaalne, kõik on kaunis.

      Erinevalt peenisest on kliitori ainus ülesanne aisting. Peenisel on neli ülesannet: aisting, penetratsioon, ejakulatsioon ja urineerimine.

      Kaks eri toimimimisviisi, üks ja sama bioloogiline päritolu.

      Kliitori nähtav osa, kliitoripea, ongi tegelikult kõigest kliitori pea, nii nagu peenisepea – umbkaudu tammetõru moodi mütsike peenisetüve otsas – on kõigest pea. See pole aga kaugeltki mitte kõik. Peenisetüvi on paljudele tuttav. See koosneb kolmest kambrist: kahest õõnelisest kehast (korgaskehadest) ja ühest poorsest kehast (käsnkehast), mida läbib kusiti. Kõik need kolm kambrit ulatuvad sügavale keha sisse. Käsnkeha lõpeb peenisesibulas sügaval vaagna sees. Korgaskehad eemalduvad teineteisest, muutuvad otsast peenemaks ja kinnituvad vaagnaluule.

      Kultuurilise arusaama kohaselt on kliitor „see väike mügar vulva otsas“. Aga bioloogilise arusaama järgi on kliitor rohkem nagu kaugele-ulatuv, peamiselt sisemine anatoomiline struktuur, mille pea ilmub vulva otsas nähtavale. Nagu peenis, koosneb kliitor kolmest kambrist: kahest sügavale häbeme koe sisse ulatuvast jalast (kliitorisäärest), mis on korgas-kehade homoloog, ja esikusibulatest, mis on käsnkeha homoloog, seal-hulgas peenisesibula homoloog. Esik on tupeava, sibulad saavad alguse

      34 Emily Nagoski, Ph.D.

      Kliitori anatoomia. Kliitori kultuuriline tähendus piirdub sageli välise osa, peaga. Bioloogilise tähenduse alla kuulub lai vahemik sisemist erektiilset kudet, mis ulatub tupeavani välja.

      Peenise anatoomia. Nagu kliitori puhul, piirdub ka peenise kultuuriline tähendus välise osaga – peenisepea- ja kehaga. Ja nagu kliitorilgi, on peenisel sisemine erektiilne kude. Täpselt samad osad, eri moel organiseeritult.

      Kliitori eesnahk

      Esikusibul

      Kusitiava

      Tupeava

      Sisemised häbememokad

      Kliitorisäär