На березі Хозарського моря. Ясмина Михайлович

Читать онлайн.
Название На березі Хозарського моря
Автор произведения Ясмина Михайлович
Жанр Современная зарубежная литература
Серия Карта світу
Издательство Современная зарубежная литература
Год выпуска 2014
isbn 978-966-03-5083-0, 978-966-03-8961-8



Скачать книгу

майже два роки, світло мені принесли хозари! Від моменту, коли азербайджанський посол Хасанов з’явився в моєму домі, аби повідомити, що на Ташмайдані встановлять пам’ятник Павичу, все змінилося з блискавичною швидкістю. Моє життя в божевільний спосіб роздвоїлося. У місцевих інституціях, закладах, крамницях, на нечастих зустрічах з інтелектуальною елітою мене принижували, відштовхували, залишали в коридорах, знущалися, ізолювали, зневажали, висміювали, обманювали, топтали… навіть лаяли.

      Будьмо відверті – знущалися не з мене, не з Ясміни Михайлович. Опосередковано вони мстилися Мілораду Павичу.

      В тій країні і в ті часи, коли я живу, успіху не прощають ні за життя, ні після смерті.

      А з азербайджанського посольства надходили запрошення на прийоми й вечері. На Мілорадів гріб і до пам’ятника покладали вінки до дня його народження й смерті. Мені приносили кошики з добірними подарунками. Вийшло спеціальне видання «Хозарського словника» азербайджанською мовою з фотографією пам’ятника в парку. Мені подарували медаль із зображенням пам’ятника, мене пильнували й балували, немов хозарську принцесу. І от нарешті я їду в Баку з усіма почестями, як висока державна гостя, і мені дарують хозарський килим[5].

      Не існує способу, в який я могла би віддячити хозарам за те, що врятували моє суспільне життя і посмертну літературну гідність мого чоловіка у його власній країні і в його рідному місті! А може, так було нам з Павичем написано? Хтозна… Я знаю лише одне – бо я пережила це на клітинному рівні, – що і розкоші, і страждання в нашому житті йдуть пліч-о-пліч.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

      Примечания

      1

       Кринички з водою для пиття.

      2

       Фонтани.

      3

       Установа, вищий орган влади в ісламських країнах.

      4

       Мілорад Павич відомий своєю любов’ю до куріння люльки.

      5

       Жодна сербська інституція чи організація на знак шаноби досі не поклала ані квіточки на Павичів гріб чи пам’ятник. А буквально щороку це робило азербайджанське посольство, їхня торгова палата і навіть азербайджанські працівники, котрі мостять в Сербії дороги.

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


<p>5</p>

 Жодна сербська інституція чи організація на знак шаноби досі не поклала ані квіточки на Павичів гріб чи пам’ятник. А буквально щороку це робило азербайджанське посольство, їхня торгова палата і навіть азербайджанські працівники, котрі мостять в Сербії дороги.