Зачарована Десна (збірник). Олександр Довженко

Читать онлайн.
Название Зачарована Десна (збірник)
Автор произведения Олександр Довженко
Жанр Драматургия
Серия
Издательство Драматургия
Год выпуска 0
isbn 978-966-03-5448-7



Скачать книгу

при всій родині. Зайшли наші розвідники, вигнали його на мороз, і побіг він як божевільний у поле.

      – О проклята скотина! Сорому в тебе немає.

      Я бачив, як з хати вискочила гола жінка і побігла по снігу з криком: «Рятуйте, що вони роблять зі мною! Ой горе мені, рятуйте!» За нею бігли два німці.

      Дівчинку 15 років Христю зґвалтували, і вона збожеволіла.

      У другої жінки, що мала 26 років, було сиве волосся, і вона здавалася літньою.

      Розстрілюють всіх, хто захворів сипняком.

      На ґанок вийшла перекладачка і сказала:

      – Ви прийшли скаржитися? Не забувайте, що ви завойовані і скаржитись не можете, а наші солдати знають, що їм робити. Здрастуйте. Ідіть вон.

      Можна зробити у фільмі інтересну сцену такого змісту: Біля села табір за колючим дротом. У таборі військовополонені. Перебувають вони, звичайно, в умовах жахливих. Стережуть їх німці і, припустимо, частина зі служби порядку, у всякому разі, щось схоже на Гусака-зрадника чи дезертира. І от уночі між ними тиха розмова через колючу проволоку. Розмова тиха, щоб нікого не сполохнути, і тим страшніша своєю гострою зненавистю. Далі вони не витримали і зчепилися, схопивши один одного за груди через поріг. Вони почали ламати один одному руки. Потім вони обнялися і душили один одного через дріт, і полонений не одпускав вартового, щоб той його не застрелив. А трохи далі полонені, збившись у страшну брудну купу, співали «Ой закувала та сива зозуля».

      Про що говорили вони? Про владу. Про соціалізм, про колгосп. Про Гітлера, про історію, про Богдана, про Мазепу, про все. Це символічна одвічна картина: многосотлітній двобій двох українців, ожорсточених од довгої важкої, тернистої дороги. Про Сибір.

      Може бути вартовий галичанин, чи гетьманець, чи, може, просто селянин з одного ж таки села. Розмова може вестися на загальних і на крупних планах: голова і дріт, голова і дріт, і кров, і блиск очей і зубів у темряві, і дріт терновий обвиває голову і вгрузає шипами в чоло, і кров з чола капле, і біль, і ненависть, і пристрасть.

      Може, по сюжету, вартового підіслали для того, щоб він щось вивідав у полоненого після допиту. Абсолютно вірно. На допиті партизан назвав себе начальником партизанського загону, одмовившись давати пояснення. Оце він ночує у таборі, завтра його розстріляють, і це остання спроба Гусака чи Персистого вислужитися перед німецьким начальством.

      Так їх ранком і найшли обох, вони були мертві – в обіймах, обкручені дротом.

      Написати, що розмовляли і душили вони один одного тихо, пошепки, щоб не дати нікому підійти. Тихо! Вони говорили про Тимошенка, і коли провокатор сказав, що Тимошенко перейшов на бік німців, партизан ударив його:

      – Брешеш ти, таку твою мать!

      – Не брешу, сам чув по радіо!

      Коли вартовий чув десь шелест, чи що, він стріляв з автомата в небо.

      – Стріляєте в небо, тіні своєї боїтеся, боягузи, злодії! – шипів партизан.

      – Стріляєм, коли хочем. Є чим стріляти.

      – Батьку своєму скажи дурному, продажна душа!

      «І блідий місяць на ту пору з-за хмари де-де виглядав, неначе човен в синім морі, то виринав, то потопав».

      Люди як коні, як тяглова