Kostiliste lõunalaud. Ingrid Noll

Читать онлайн.
Название Kostiliste lõunalaud
Автор произведения Ingrid Noll
Жанр Контркультура
Серия
Издательство Контркультура
Год выпуска 0
isbn 9789949091485



Скачать книгу

tegelikult tahtsingi kord sinuga ka omavahele jääda, sest juba ammu olen tahtnud sulle midagi öelda. Alati, kui mul on vaja üleval käia, näen ma seal Kaptenit koos sinu lastega ümber köögilaua kükitamas ja sinu tütar istub vanamehel tavaliselt süles.”

      „Loomulikult, ma ju tean. Ta ripub mehe küljes nagu takjas!” ütlesin peaaegu uhkelt.

      „Armas Nelly, oled sa veidike naiivne või? Kas sa siis üldse pole jälginud arutelu pedofiilidest? Enamuses nood ongi kenad onukesed, abivalmis naabrid, kasuisad, austavalt imetletud muusikaõpetajad, vaimulikud, sotsiaalpedagoogid, treenerid. Nemad naudivad oma ameti tõttu nii oma kasvandike kui ka nende vanemate täielikku usaldust ja kasutavad seda intiimsel moel ära. Kas sa pole siis kunagi tulnud mõttele, et ka Kapten võiks olla dirty old man[3.] ja et ta pole end teie juures mugavalt sisse seadnud sugugi ilma tagamõtteta? Peale kõige muu lehkab ta ju ka alkoholi järele.”

      „Palun sind, Gretel, sa lihtsalt näed kummitusi! Tal endal pole ju lapselapsi ja ta on igati rõõmus, et leidis siit asenduse. Tema eest võin küll pea tulle pista!”

      „Siis loodan väga, et sa ennast ära ei kõrveta. Mõtle siis sellele, et olen sind hoiatanud!” nende sõnadega tõusis ta püsti ja lahkus solvununa.

      Olgugi et olin tema peale tige ega tahtnud uskuda ainsatki tema sõna, oli minus siiski ärganud kerge kahtlus. Olin ma siis tõesti naiivne ja heausklik, olin ma pigistanud silmad kinni üksnes selletõttu, et minu ja Kapteni suhe oli nii praktiline? Otsustasin pöörata uuele papale veidi enam tähelepanu ja ettevaatlikult lapsi nende ühiste mängude kohta usutleda. Ja kui nad ka siis olid ikka temast vaimustuses, läksin isegi veidi armukadedaks. Ei möödunud päevagi, kui ta poleks toonud lastele midagi kaasa, küll mitte kalleid mänguasju, aga pakikese plastiliini, siis jälle värvilist kriiti suurele tahvlile joonistamiseks või mõne kompveki. Kas polnud see siis odav klišee kommionust, kes end maiustustega lastele külge kleebib?

      Ja kas siis mõnikord klišeed ja eelarvamused ei tuginenudki just halbadel kogemustel? Lõppude lõpuks ei olnud see ju mingi väikelaste muinasjutt, et meresõitjad, kes vahel kuude kaupa on oma perekonnast lahus olnud, otsisid üles mõne sadamabordelli. Ülemkelnerina luksusaurikul võis ka meie Kaptenil olla varem olnud võimalus kusagil Tais omale mõnda üheteistkümneaastast osta. Võib-olla oligi sealt maitse suhu saanud ... Väristasin seda ette kujutades õlgu, needsin seda õelat madu, surusin maha oma sünged mõtted ja tegelesin edasi igapäevaste toimetustega.

      On päevi, mil kõik veab viltu. Uskusin, et olen selle päeva lõunasöögiks kõik vajaliku ostnud, aga sool ja minu eelistatud viinamarjaseemneõli olid ostmata jäänud. Suure kiiruga sõitsin nüüd uuesti supermarketisse ja jäin seetõttu ajahätta. Kui lõpuks tagasi jõudsin, seisis Kapten juba ukse ees ja arvas, et kui tal oleks majavõti, oleks ta sellistel juhtudel võinud juba tööga pihta hakata. Olin niigi närviline ja ütlesin sugugi mitte sõbralikult: „Sa justkui pead siin ennast juba möödapääsmatult vajalikuks!”

      Ta ei öelnud seepeale mitte kui midagi, kuid oli kindlasti haavunud. Kui me siis lõpuks koos köögis töötasime ja mina valmistasin ette kirsivormirooga, lasi ta pidevalt tulla oma äraleierdatud meremehelugudel. Clafoutis’e[4.], mis tulnuks järelroaks, retsept on põhiliselt väga lihtne. Vaja on üksnes jahu, kohupiim, suhkur, munad, sool ja piim kokku segada ning tordivormis kirsid peale valada. Hajali, nagu olin, unustasin ära suhkru ja märkasin seda alles siis, kui küpsetis oli peaaegu valmis ja suhkruklaas seisis ikka veel puhvetiletil. Teist korda võtsin Kapteni karmide sõnadega ette ja süüdistasin teda oma närvilisuses.

      „Sinuga pole täna sugugi lihtne läbi saada,” arvas tema, lootes asjata, et rahulik nentimine soojendab mind veidigi üles.

      Juba nooruses kannatasin selle all, kui mu ema oma halba tuju oma kallite peal välja elas. Kui mu isa oli veel elus, oli kannatajaks pooleks alati tema, hiljem aga sain mina kõik oma kaela. Nüüd võib-olla langesin ise samasse käitumismalli.

      Sellel hetkel helises uksekell ja Simon tuli koju. Poiss töinas vaikselt omaette.

      „Mul olid kõik mata ülesanded valesti tehtud!” sai ta nuuksumise vahelt öeldud, ja seejuures oli just arvutamine tema kõige tugevam külg. Kuidas see küll nii juhtus?

      „Papa võib-olla seletas mulle valesti,” kinnitas Simon ja Kapten punastas kõrvuni.

      „See kõik tuleb sinu joomisest,” möirgasin nüüd mina täiest kõrist, kui esimene külaline juba uksele koputas. Pisarates Simon tegi ukse lahti ja tervitas sinistes tunkedes meest, keda ta veidi austavalt imetles. Õnnetu poiss lasi end emmata ja trööstida. Kuid samas poetas Markuse selja tagant ennast sisse too õudne Gretel.

      „Ja kus on siis Caro?” küsis ta üleoleva eneseteadlikkusega, ja alles seepeale tuli mul pähe, et tütar pidanuks kodus olema juba ammu. Kohkumusest kukkus mul käest klaaskann jääteega ja praeahjust tuli juba pahaendelist suitsu. Siis, tänu jumalale, ilmus välja Regine.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

/9j/4AAQSkZJRgABAQAAAQABAAD/2wBDAAMCAgMCAgMDAwMEAwMEBQgFBQQEBQoHBwYIDAoMDAsK CwsNDhIQDQ4RDgsLEBYQERMUFRUVDA8XGBYUGBIUFRT/2wBDAQMEBAUEBQkFBQkUDQsNFBQUFBQU FBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBT/wAARCADXAJcDASIA AhEBAxEB/8QAHwAAAQUBAQEBAQEAAAAAAAAAAAECAwQFBgcICQoL/8QAtRAAAgEDAwIEAwUFBAQA AAF9AQIDAAQRBRIhMUEGE1FhByJxFDKBkaEII0KxwRVS0fAkM2JyggkKFhcYGRolJicoKSo0NTY3 ODk6Q0RFRkdISUpTVFVWV1hZWmNkZWZnaGlqc3R1dnd4eXqDhIWGh4iJipKTlJWWl5iZmqKjpKWm p6ipqrKztLW2t7i5usLDxMXGx8jJytLT1NXW19jZ2uHi4+Tl5ufo6erx8vP09fb3+Pn6/8QAHwEA AwEBAQEBAQEBAQAAAAAAAAECAwQFBgcICQoL/8QAtREAAgECBAQDBAcFBAQAAQJ3AAECAxEEBSEx BhJBUQdhcRMiMoEIFEKRobHBCSMzUvAVYnLRChYkNOEl8RcYGRomJygpKjU2Nzg5OkNERUZHSElK U1RVVldYWVpjZGVmZ2hpanN0dXZ3eHl6goOEhYaHiImKkpOUlZaXmJmaoqOkpaanqKmqsrO0tba3 uLm6wsPExcbHyMnK0tPU1dbX2Nna4uPk5ebn6Onq8vP09fb3+Pn6/9oADAMBAAIRAxEAPwD4RZm3 t8x6nvSbm/vH86G+831NWdJshqWrWNmzmNbm4igLgZKh3C5x7ZzX3p9AVtzf3j+dG5v7x/Ov0z/4 c+6If+an6p/4KYf/AIuj/hz7ov8A0U/VP/BTD/8AF15/1/D/AM34M5vrFPufmZub+8fzo3N/eP51 +mf/AA590X/op+qf+CmH/wCLo/4c+6L/ANFP1T/wUw//ABdH1/D/AM34MPrFPufmZub+8fzo3N/e P51+mf8Aw590X/op+qf+CmH/AOLo/wCHPui/9FP1T/wUw/8AxdH1/D/zfgw+sU+5+Zm5v7x/Ojc3 94/nX6Z/8OfdF/6Kfqn/AIKYf/i6P+HPui/9FP1T/wAFMP8A8XR9fw/834MPrFPufmZub+8fzo3N /eP51+mf/Dn3Rf8Aop+qf+CmH/4uj/hz7ov/AEU/VP8AwUw//F0fX8P/ADfgw+sU+5+Zm5v7x/Oj c394/nX6Z/8ADn3Rf+in6p/4KYf/AIuj/hz7ov8A0U/VP/BTD/8AF0fX8P8Azfgw+sU+5+Zm5v7x /Ojc394/nX6Z/wDDn3Rf+in6p/4KYf8A4uj/AIc+6L/0U/VP/BTD/wDF0fX8P/N+DD6xT7n5mbm/ vH86Nzf3j+dfpjL/AMEgNEijZz8T9UIUE/8AIJh/+Lr80JU8uWRM52sVz9DiuijiKde/s3exrCpG p8IRO3mL8x/Oiki/1i0V0FMRvvN9TWl4W/5GjRP+whbf+jk