Фізика. Отсутствует

Читать онлайн.
Название Фізика
Автор произведения Отсутствует
Жанр Книги для детей: прочее
Серия Шкільна бібліотека. Дитяча енциклопедія
Издательство Книги для детей: прочее
Год выпуска 2005
isbn



Скачать книгу

цим та визначити, яку ще інформацію можна отримати, аналізуючи цю фотографію.

Вимірювати!

      При дослідженні руху потрібно знайти способи порівнювати різні рухи, адже замало буде, наприклад, просто сказати: цей автомобіль рухається швидше, ніж інший. Треба виявити, чому саме відрізняються рухи, як можна передбачити подальший рух будь-якого тіла, і таке інше.

      Для того щоб це зробити, треба застосувати мову фізичних величин: шлях, час, швидкість.

      У давні часи вчені намагалися описувати явища звичайною побутовою мовою. Але потім з’ясувалося, що звичайні розмови про тіла та явища ні до чого не ведуть: кожен має на увазі щось своє, і зрозуміти, про що саме йдеться, дуже важко. Крім того, поступово з’ясувалося, що треба кількісно порівнювати певні властивості об’єктів, які вивчаються. Таким чином у фізиці з’явилися фізичні величини.

      Кожна з фізичних величин характеризує певну властивість об’єкта чи явища; при цьому її можна вимірювати, виражаючи за допомогою певних одиниць.

      Наприклад, фізична величина час характеризує тривалість подій. Час вимірюють за допомогою різних годинників, а виражають  хвилинах, годинах, місяцях, роках. Ми говоримо: тривалість шкільного уроку – 45 хвилин (або 3/4 години, або 2700 секунд).

      Вимірюй усе, що доступно вимірюванню, та найчастіше в секундах, роби недоступне вимірюванню доступним.

Галілей

      Коли тіло рухається, воно весь час переміщується з одного місця простору в інше. Фізична величина шлях характеризує довжину того відрізку траєкторії, уздовж якої рухалося тіло. Вимірювати шлях можна лінійками, рулетками (але найчастіше шлях розраховують, вимірявши інші, пов’язані з ним, величини). Виражають шлях за допомогою різних одиниць: метрів, сантиметрів, дюймів, футів тощо. Ви, мабуть, бачили напис на дискеті для комп’ютера 3,5", що означає три з половиною дюйма.

      Про те, як виникли деякі одиниці вимірювання величин та прилади, за допомогою яких проводять вимірювання, – йтиметься далі.

      Вимірювання часу

      Історія створення приладів для вимірювання різних фізичних величин дуже цікава. З давніх-давен аж до наших днів збереглися певні вирази, які показують старі уявлення та способи вимірювання певних фізичних величин. Наприклад, ми й досі іноді говоримо, що час тече (або «протягом часу»). Річ у тім, що колись час вимірювали водяними годинниками – пригадайте, наприклад, наведений раніше опис досліду Галілея, в якому він застосовував такий годинник.

      Але вважають, що одним із перших був сонячний годинник. Він був відомий ще за 2500 років до н.е. в Китаї! Саме з Китаю сонячний годинник був завезений до Європи, де він набув дуже великого поширення. Сонячний годинник складається із шкали-циферблату (як ми сказали б зараз), на яку нанесено штрихи, які відповідають цілим годинам. Проміжки між цими штрихами часто теж поділялися на кілька (5 або 10) частин. У більшості з сонячних годинників були стержні, що відкидали тінь на