Sâkums. Дэн Браун

Читать онлайн.
Название Sâkums
Автор произведения Дэн Браун
Жанр Детективная фантастика
Серия
Издательство Детективная фантастика
Год выпуска 2017
isbn 978-9984-35-888-8



Скачать книгу

gluži kā sapnī, Lengdons juta, ka pieskrien pie televīzijas kameras un strauji pavērš objektīvu augšup, prom no Edmonda. Tad viņš pagriezās un cauri bēgošo viesu ņudzeklim paskatījās uz podija pusi, nu jau būdams pārliecināts, ka Edmonds ir miris.

      "Ak Dievs… Es mēģināju sacelt trauksmi, Edmond, taču Vinstona brīdinājums nāca par vēlu."

      Netālu no Edmonda līķa, kas gulēja uz grīdas, Lengdons pamanīja Karaliskās gvardes karavīru, kurš sargājot bija noliecies pār Ambru Vidalu. Lengdons steidzās viņai klāt, taču gvards instinktīvi reaģēja, pielēca kājās un ar trim gariem lēcieniem ietriecās Lengdonā.

      Apsarga plecs trāpīja precīzi pa Lengdona krūšu kaulu, izsitot no plaušām visu gaisu. No trieciena viņa ķermeni caururba sāpes, viņš atmuguriski uzlidoja gaisā un smagi nokrita mākslīgajā zālienā. Pirms viņš bija paguvis ievilkt elpu, spēcīgas rokas apvēla viņu uz vēdera un izgrieza kreiso roku viņam aiz muguras. Dzelžaina plauksta uzgūla viņa pakausim, iespiežot kreiso vaigu zālienā un padarot Lengdonu pilnīgi nekustīgu.

      – Jūs zinājāt, ka tas notiks, – apsargs kliedza. – Kādā veidā jūs te esat iesaistīts?

      Divdesmit jardus tālāk Karaliskās gvardes karavīrs Rafa Diass izmisīgi lauzās cauri bēgošo viesu pūlim, cenzdamies tikt līdz tai vietai pie sānu sienas, kur bija pamanījis noplaiksnām šāvienu.

      "Ambra Vidala ir drošībā," viņš sev iegalvoja, jo bija redzējis, kā viņa partneris norauj Ambru zemē, aizsegdams viņu ar savu ķermeni. Turklāt Diass bija pārliecināts, ka upurim jau tāpat vairs nav iespējams palīdzēt. "Edmonds Kiršs bija miris, vēl neatsizdamies pret zemi."

      Diass ievēroja, ka viens no viesiem dīvainā kārtā, šķiet, jau iepriekš bija zinājis par uzbrukumu. Mirkli pirms šāviena viņš metās pie podija.

      Lai kāds arī būtu šādas rīcības iemesls, Diass zināja, ka ar to varēs tikt galā arī vēlāk.

      Tajā brīdī viņam bija jāpaveic viens vienīgs uzdevums.

      "Jāaiztur šāvējs."

      Ticis līdz vietai, kur bija parādījies nodevīgais zibsnis, Diass ieraudzīja spraugu auduma sienā, iegrūda tajā roku, rupji izplēsa audumā caurumu līdz pat grīdai un no telpas ar kupolu neveikli ielauzās sastatņu labirintā.

      Pa kreisi no sevis aģents pamanīja pazibam kādu stāvu. Liela auguma vīrs baltā militārā formastērpā joņoja uz ārkārtas izeju milzīgās telpas tālākajā galā. Jau pēc mirkļa bēgošais bija atgrūdis vaļā durvis un nozudis.

      Diass metās viņam pakaļ, līkumodams starp elektroniskajām ierīcēm kupola ārpusē, un beidzot izskrēja pa durvīm, aiz kurām atradās betonēta kāpņu telpa. Palūkojies pāri margām, viņš ieraudzīja bēgli, kurš jau pavīdēja divus stāvus zemāk un pa galvu kaklu joņoja lejup. Diass metās viņam pakaļ, lēkdams pāri pieciem pakāpieniem uzreiz. Kaut kur lejā skaļi noblīkšķēja izejas durvis, un tad tās atkal aizcirtās ciet.

      "Viņš ir izkļuvis no ēkas!"

      Noskrējis lejā, Diass metās uz izeju un ar visu augumu triecās divvērtņu durvīs, ko varēja attaisīt, nospiežot uz leju horizontālus stieņus. Durvis nevis atsprāga vaļā kā augšstāvā, bet gan pavērās tikai par sprīdi un iestrēga. Diasa ķermenis ietriecās metāla sienā, un viņš sabruka, sajutis plecā dedzinošas sāpes.

      Pārvarējis satricinājumu, viņš piecēlās un mēģināja vēlreiz.

      Durvis pavērās tikai tiktāl, lai viņš uz mirkli varētu pamanīt neveiksmes iemeslu.

      Savādi, taču durvju ārējie rokturi bija nostiprināti ar stieples cilpu – ap tiem no ārpuses bija aptīta kreļļu virtene. Diass apjuka vēl vairāk, kad saprata, ka šīs krelles viņam ir ļoti labi pazīstamas. Kā jau jebkuram krietnam spāņu katolim.

      "Vai tas ir rožukronis?"

      Diass saņēma visus spēkus un ar smeldzošo ķermeni no jauna triecās durvīs, taču kreļļu virtene joprojām palika, kur bijusi. Viņš vēlreiz palūkojās ārā pa šauro spraugu, samulsis gan par to, ka tur atrodas rožukronis, gan par to, ka viņš to nespēj pārraut.

      – Hola? – viņš caur durvīm uzsauca. – Hay alguien?

      Klusums.

      Pa durvju spraugu Diass varēja saskatīt augstu betona sienu un tukšu pagalma puses eju. Nebija nekādu izredžu sagaidīt palīgu, kurš varētu atnākt un noņemt cilpu. Sapratis, ka citas iespējas nebūs, viņš paķēra ieroci, kas bija noglabāts makstī zem viņa jakas, piešķieba, izbāza stobru pa durvju spraugu un iespieda tā galu rožukroņa kreļļu virtenē.

      "Es grasos šaut uz svēto rožukroni? Lai Dievs man palīdz."

      Acu priekšā nošūpojās krucifiksa paliekas.

      Viņš nospieda gaili.

      Kāpņu telpā ar betona sienām un grīdu nodārdēja šāviens. Durvis atsprāga vaļā. Rožukronis izšķīda. Diass metās uz priekšu un izstreipuļoja šaurajā sānieliņā. Visapkārt pa bruģi palēkdamās aizripoja rožukroņa krellītes.

      Slepkava baltajā formastērpā bija nozudis.

      Tikmēr simt metrus tālāk admirālis Luiss Avila klusēdams sēdēja melna Renault aizmugures sēdeklī. Automašīna joņoja prom no muzeja.

      Vektrāna šķiedra, uz kuras Avila bija savēris rožukroņa krellītes, apliecināja savu stiprības robežu un pietiekami ilgi aizkavēja viņa vajātājus.

      "Nu viņi mani vairs nepanāks."

      Avilas automašīna aizšāvās uz ziemeļrietumiem gar līkumaino Nervjonas upi un nozuda starp citiem transportlīdzekļiem, kas strauji brauca pa Avandoivarras avēniju. Admirālis Avila beidzot atļāvās uzelpot. Vakara kaujas uzdevums bija paveikts bez jebkādas aizķeršanās. Viņa prātā sāka skanēt Oriamendi maršs, kas sensenos laikos tika dziedāts tepat Bilbao. Por Dios, por la Patria y el Rey, Avila domās skandēja. "Par Dievu, Tēvzemi un karali!" Šis kaujas sauciens jau sen bija aizmirsts… taču karš tikai sākās.

      Divdesmit otrā nodaļa

      Karaļa pils Madridē ir gan Eiropas lielākā valdnieku rezidence, gan arī viens no satriecošākajiem klasiskās un baroka arhitektūras stilu apvienojumiem. Tā ir uzcelta uz devītajā gadsimtā būvētas mauru pils pamatiem. Ar kolonnām greznotā trīsstāvu fasāde stiepjas gar piecsimt pēdas plato Arsenāla laukumu. Pils faktiski ir prātu mulsinošs labirints no trim tūkstošiem četrsimt astoņpadsmit istabām, kas aizņem gandrīz pusotru miljonu kvadrātpēdu. Zāles, guļamistabas un gaiteņus grezno nenovērtējama reliģiskās mākslas kolekcija, kurā ir atrodami arī Velaskesa, Goijas un Rubensa meistardarbi.

      Paaudžu paaudzēs šī pils ir kalpojusi par Spānijas karaļu un karalieņu privāto rezidenci. Tagad tā tiek izmantota galvenokārt valstiskiem pasākumiem. Karaliskā ģimene ir apmetusies daudz vienkāršākajā un nošķirtākajā Sarsvelas pilī, kas atrodas ārpilsētā.

      Tomēr pēdējo mēnešu laikā Madrides oficiālā pils bija kļuvusi par kroņprinča Huljana, četrdesmit divus gadus vecā topošā Spānijas karaļa, pastāvīgo mitekli. Pārcelties uz pili viņam bija ieteikuši padomnieki, kuri vēlējās, lai šajā nopietnajā laika posmā pirms viņa oficiālās kronēšanas Huljans kļūtu "labāk redzams savai valstij".

      Pašreizējais karalis, prinča Huljana tēvs, jau mēnešiem ilgi necēlās no gultas, jo viņu bija piemeklējusi neārstējama slimība. Mirstošais karalis kļuva aizvien vārgāks, un pilī pamazām sākās varas pāreja. Princis tika gatavots kāpšanai tronī pēc tēva nāves. Gaidot drīzo varas nomaiņu, spāņi bija pievērsuši savus skatienus kroņprincim Huljanam, un visiem prātā bija viens vienīgs jautājums:

      "Kāds