No mīlestības līdz naidam… un atpakaļ. Edgars Auziņš

Читать онлайн.
Название No mīlestības līdz naidam… un atpakaļ
Автор произведения Edgars Auziņš
Жанр
Серия
Издательство
Год выпуска 2024
isbn



Скачать книгу

meita ar viņu būs laimīga.

      – Es mīlu Kapenku, es nevaru dzīvot bez viņas. Es vienkārši zaudēju savaldību… Es nezinu, kā izskaidrot, tas bija tā, it kā aptumsums būtu pār mani…

      "Un tāpēc jūs izdrāzījāt viņas labāko draudzeni?" – Anna Ivanovna viņu pārtrauca ledainā tonī. – Vai tu domā, ka mana meita tev pēc šī piedos? Labāk aizej un neļauj man tevi vairs šeit redzēt.

      Viņa aizvēra durvis viņa priekšā un atgriezās no istabas pie meitas.

      – Viņš nāca? – Neapgriezusies, jautāja Kapitolija.

      – Jā. "Es gribēju ar jums runāt, lūgt piedošanu," mana māte atbildēja klusi, bet stingri.

      "Es dzirdēju," atkal atskanēja bezjūtīga balss. – Es negribu viņu redzēt. Nelaidiet viņu iekšā, ja viņš nāks vēlreiz.

      "Es arī brīdināšu savu tēvu, lai viņš nelaiž viņu iekšā."

      "Labi," it kā izelpotu.

      – Varbūt vajag kaut ko, uzvārīt tēju?

      – Nē, tev neko nevajag. Es vienkārši gribu būt viena. Piedod, atstāj mani.

      Mamma pamāja ar galvu, sapratusi, ka meita joprojām neredz, pagriezās un aizgāja.

      Kad mans tēvs atgriezās mājās un Anna Ivanovna viņam visu izstāstīja, viņš gribēja doties mājās uz Gļebu, bet māte viņu atturēja.

      – Nevajag, Maksim. Nejaucieties ar viņu. Tikai neļaujiet viņam nākt pie mums, ja viņš atnāks.

      5. nodaļa.

      Kapitolija divas dienas necēlās no gultas un gulēja savā elegantajā kleitā, negriežoties. Gļebs atkal mēģināja ar viņu runāt. Viņa dzirdēja viņu no ielas kliedzam, lai viņa viņam piedod, ka viņš viņu mīl vairāk nekā pati dzīve.

      "Vairāk par dzīvi," viņa rūgti pasmaidīja, "un viņš devās izdrāt manu draugu."

      Kādu dienu viņa tēvs neizturēja, iznāca pie savas ieejas, iesita viņam pa seju un tad novilka lejā no kāpnēm, izmeta uz ielas, uzmeta uz ietves, uz kuras Gļebs paspēja. uzrakstiet, ka viņš lūdza piedošanu un mīlēja viņu.

      Šīs ziņas milzīgā ātrumā izplatījās pa visu pilsētu. Tas tika pārstāstīts, izdomāts, sagrozīts, izpušķots un izplatīts arvien tālāk. Gļeba vecāki ieradās viņu mājā, lai panāktu mieru, bet Maksims Petrovičs viņiem pat neatvēra durvis.

      Trešajā dienā viņu mājās ieradās Maksima Petroviča māsīca Olimpiada Afanasjevna, kura dzīvoja reģionālā pilsētā. Viņa reti ieradās dzimtajā pilsētā, jo attiecības ar radiniekiem bija diezgan saspringtas viņas nesamierināmā rakstura dēļ. Līdz ar viņas parādīšanos dzīve dzīvoklī kļuva nedaudz dzīvāka. Viņa klausījās Annu un Maksimu un pēc tam devās uz Kapitolīnu.

      – Tātad, skaistule, beidz te plēst asaru jūru. Atcerieties, ka neviens vīrietis nav mūsu asaru vērts. Esiet pateicīgs, ka viņš parādīja šo savu pusi tagad, nevis tad, kad jūs jau būtu dzīvojuši kopā un dzemdējuši bērnus.

      Viņa piespieda Kapitolinu savilkties, ieiet dušā un normāli ēst. Viņa nepieņēma nekādus iebildumus un pieprasīja, lai Kapitolija tiek atgriezta normālā stāvoklī. Tante palika pa nakti viņu dzīvoklī, lai gan grasījās doties pie māsas. Viņiem bija diezgan sarežģītas attiecības ar Maksimu, taču šis notikums viņus satuvināja. Dienu vēlāk, kad sarunā tika slēgtas visas nepatīkamās tēmas, Olimpiāde ieteica:

      – Mani dārgie, es ierosinu aizvest mūsu Kapočku uz manu pilsētu. Tur viņa ieies savā filoloģijas nodaļā un būs manā uzraudzībā, prom no šī morālā briesmoņa. Un viņa netiks spiesta šajās netīrajās kopmītnēs, kur viņai netiks dotas mācību grāmatas, ko mierīgi lasīt. Šeit nav jēgas būt skābam, viņi tik un tā nedos viņai garām, viņi apspriedīs viņu visos stūros. Un iedomājieties, ka mūsu meitenei ar šo padauzīto draugu nāksies tikties bieži. Es tam nepiekristu.

      Pēc desmit minūšu diskusijām tika pieņemts vienbalsīgs lēmums, ka olimpiāde bija pareiza. Vecāki sāka vākt Kapitolinu. Mamma slepus raudāja, tēvs staigāja drūmi. Tikai viena meitene bija kā ledus gabals. Sejā nav nevienas emocijas, neviena skaļa vārda.

      Jau sēžot autobusā, kas veda Kapitolinu un viņas tanti uz reģionālo pilsētu, viņa atļāvās atpūsties, visu pārdomāt, pieņemt ar viņu notikušo, atvadīties no rozā brillēm, mēģināt aizmirst par nodevību.

      “Neuzdrošinies tagad raudāt,” tante viņai sacīja, kad viņi izgāja izstiept kājas starpstacijā. – Nevienam nevajadzētu redzēt tavas asaras. Mēs nāksim mājās, un jūs tur raudāt. Bet ne vairāk kā vienu dienu. Es saprotu, ka jums ir jāizsauc savas sāpes. Es uzskatu, ka jūsu skaistākā sajūta – jūsu pirmā mīlestība – tika netīra mīdīta smalkos putekļos. Tas ir tikai pirmais trieciens tavā dzīvē, būs arī citi. Tāpēc esi tam visam pāri, esi stiprāks, nevienam nerādi, kas notiek tavā dvēselē un kā tev sāp sirds un plīst gabalos. Pirmkārt, tas nevienu neinteresē, otrkārt, daži vienkārši gaidīs, kad jūs salūzīsit, un, treškārt, tas vienkārši nav estētiski patīkami. Nu, iedomājies, tu tur sēdi ar sarkanu pietūkušu degunu, tev arī acis ir sarkanas, kā vampīram, un tu arī skrien puņķi, uhh, bez estētikas. Tā vietā parādiet viņiem visu savu skaisto seju, aukstu, piemēram, Sniega karaliene. Lai viņi griež zobus naidā un skaudībā.

      Un Kapitolija uz visiem laikiem atcerējās viņas vārdus. Cik manai tantei bija taisnība.

      ***

      Olympiada Afanasyevna dzīvoja viena divistabu dzīvoklī. Viņas vīrs nomira pirms divpadsmit gadiem. Vienīgais dēls Ignats, divus gadus vecāks par Kapitolinu, māti pameta ar skandālu, tiklīdz bija beidzis skolu. Viņš uzauga kā gribošs puisis, “brīva personība”, kurš uzskatīja, ka visi viņam ir parādā, ka viņi viņu nesaprot un neļāva realizēt sevi. Cik daudz Olimpiāde mēģināja spriest ar savu dēlu, bet bez vīrieša rokas viņš vienkārši pārvērtās par pārdrošu, kaprīzu cilvēku, ar grūtībām pabeidza skolu un atteicās turpināt iestāties universitātē.

      Gadā, kad mans dēls pabeidza skolu, Olimpiādei veselības apsvērumu dēļ bija jāpamet un jāiet pensijā, saņemot invaliditāti. Ignāts to neņēma vērā, pieprasot, lai viņš turpina viņu atbalstīt, pirkt modernas lietas, jaunus sīkrīkus. Katru reizi viņa lūgumi beidzās ar skandāliem un draudiem pamest mājas. Apmēram pēc gada viņš vēlu vakarā pārnāca mājās un teica mātei, ka rīt ar draugiem dosies uz darbu. Kad Olimpija sāka viņam jautāt sīkāku informāciju, viņš vienkārši kliedza uz savu māti un teica, ka viņa dzīvei nevajadzētu viņu uztraukties, tāpēc viņš negrasījās viņai stāstīt, kurp dodas.

      Veselu gadu no viņa nebija nekādu ziņu, viņš neatbildēja uz viņas zvaniem un ziņām. Bet tad viņš viņai nosūtīja ziņu, ka viss ir kārtībā, un lūdza viņu netraucēt. Un mēnesi vēlāk viņš atbildēja uz viņas daudzajām ziņām, ka negrasās atgriezties mājās, viņu nemaz neinteresē mātes lietas un viņas veselība. Tāpēc, kad viņa ieradās dzimtajā pilsētā un uzzināja par Kapitolijas nepatikšanām, viņa nolēma uzaicināt viņu pārcelties pie viņas.

      ***

      Kamēr viņi brauca autobusā, viņa skatījās uz meiteni un brīnījās, kā tādu meiteni var apkrāpt. Kā viņa vēlējās, lai viņai būtu tāda meita, nevis tāds cilvēks kā Ignats, kurš nemaz nenovērtēja to, ko vecāki viņa labā izdarīja. Visticamāk, viņi ir vainīgi, ka viņi viņu izlutināja, cenšoties dot savam dēlam labāko un neiemācīja viņam vienkāršu cieņu pret vecākiem. Viņa centīsies palīdzēt Kapitolijai, kamēr viņai būs spēks. Olimpiāde lieliski saprata, ka ar savu veselību viņa neizturēs ilgi, ārsti solīja ne