Kaķis. Lietošanas instrukcija. Jolanta Auziņa

Читать онлайн.
Название Kaķis. Lietošanas instrukcija
Автор произведения Jolanta Auziņa
Жанр
Серия Dzīvnieku draugs
Издательство
Год выпуска 2024
isbn



Скачать книгу

mazgāt.

      Paplāšu mājas ir segta paplāte ar jumtu. No vienas puses, tas ir ideāls variants saimniekiem, kuru kaķi nenomierināsies, kamēr neizrok tuneli. Lai kā kaķis censtos, viņš nespēs izkaisīt pakaišus uz grīdas, ja vien pats to neizņems ar ķepām. Šī paplāte aiztur smaku un neizplatās pa visu dzīvokli. Bet, ja pakaišu kastē jumtā nav iebūvēts filtrs nepatīkamu smaku absorbēšanai, esiet gatavi tam, ka kaķis var pārstāt tur doties. Fakts ir tāds, ka bez filtra dzīvnieks jūtas kā tādā paplātē, it kā tas atrastos gāzes kamerā, ko pats sev izveidojis. Kaķi cenšas labāk aprakt izkārnījumus, lai nesajustu urīna un fekāliju smaku. Skaidrs, ka viņš ir kaudzes īpašnieks, taču dzīvnieks necietīs savu aso dzintaru un nākamreiz var viegli ignorēt šo iestādi. Kaķi ir tīrības pedanti, un viņiem ir patiesa apsēstība ar to. Tāpēc, ja esat izvēlējies mājas paplāti, ņemiet modeļus ar maināmu filtru. Neaizmirstiet, ka tie periodiski jāmaina.

      Pašattīrīšanās paplātes ir ikviena kaķa īpašnieka sapnis, kurš vēlas nedaudz izgulēties un nesteidzas piecos no rīta ar galvu tīrīt kaudzes, jo kaķis skaļi paziņo, ka viņam ir bijis liels mīzums. Ārēji šāda paplāte izskatās kā parasta, bet tai vienā pusē ir piestiprināts elektromotors ar ķemmi, kas noteiktā laika posmā iet gar paplāti, savāc izkārnījumus un ieber speciālā bedrē. Cilvēka uzdevums ir noņemt kaudzes no šīs bedres. Es varu iedomāties, cik daudz cilvēku tagad izelpo. No pirmā acu uzmetiena tas ir vilinošs piedāvājums, taču tam ir būtiski trūkumi. Šis tehnoloģiju brīnums nepaziņo dzīvniekam, kad grābeklis sāk savu darbu. Iedomājieties: kaķis apsēdās paplātē, uzlika seju maksimālu nopietnību, tad sāka atslābināties, un tad sākās grābeklis. Viņi vismaz nobiedēs dzīvnieku, un tas vairs tur neatgriezīsies. Otrs trūkums ir pats grābeklis. Mājdzīvniekiem ne vienmēr ir cieta izkārnījumos, un, ja jūsu kaķim ir kuņģa darbības traucējumi, iedomājieties, kā grābeklis nodarīs šķidru izkārnījumu. Rezultāts būs malashas putra, kas sajaukta ar pildvielu.

      Betona maisītāja paliktnis. Tas saņēma šo nosaukumu, jo tas ir ļoti līdzīgs pēc izskata un funkcionalitātes. Darbības princips: mājdzīvnieks nāk iekšā, dara visu savu darbu, un izejot uzkāpj uz pakāpiena, un paplāte sāk pati tīrīties. Kaķi tur dodas ar prieku. Šādu paplāšu trūkums ir tas, ka tās ir ļoti lielas un to cena arī lielā.

      Pildvielas. Dabā kaķi aprakt izkārnījumus zemē vai smiltīs rotaļu laukumā. Viņam ir ļoti svarīgi slēpt izdarīto. Tāpēc pēc paplātes iegādes vajadzētu padomāt par pildvielu, citādi brīnums nenotiks. Mūsu uzdevums ir izvēlēties tādu, kas atdarinās to dabisko vidi jūsu mājās. Pretējā gadījumā kaķis ieies tukšā paplātē ar neapmierinātu seju vai vispār to ignorēs.

      Pamatojoties uz darbības principu, pildvielas var iedalīt trīs grupās: absorbējošās, salipšanas un silikagela. Savukārt katra grupa ir sadalīta vairākos veidos atkarībā no izejvielām, no kurām pildviela izgatavota. Tādējādi absorbējošās pildvielas var būt koks, minerāls, papīrs un tā tālāk, un salipšanas pildvielas var būt minerālas un augu izcelsmes (koksne, soja, tofu utt.).

      Koksnes absorbējošā špaktele ir presētas zāģskaidas cilindrisku granulu veidā, kuru izmērs ir aptuveni 0,5 cm līdz 1,5 cm. Tās ļoti bieži izmanto stādaudzētavas un selekcionāri, jo šis pildvielas veids ir lētākais salīdzinājumā ar citiem. Vidēji 15 litri šī produkta maksā apmēram 50 rubļu. Lētāk tikai par brīvu vai smiltis uz ielas.

      Galvenie trūkumi. Pati zāģskaidas labi neuzsūc mitrumu. Daļu tie, protams, uzsūks, bet galvenā daļa paliks paplātes apakšā, izdalot nepatīkamu aromātu. Metiena mērķis ir ne tikai radīt komfortablus apstākļus kaķim tualetes mazgāšanai, bet arī pārliecināties, ka telpā nav smakas. Koksne, kā likums, nevar tikt galā ar pēdējo uzdevumu, jo tā absorbcijas spēja ir praktiski nulle.

      Turklāt šādai pildvielai ir fantastiska spēja izplatīties pa visu dzīvokli, pieķeroties dzīvnieka ķepām. Jau pēc dažām dienām dzīvoklis pārtop par kokzāģētavu. Zāģskaidas atradīsies uz gultas, uz galda, uz ledusskapja, visur, kur ceļoja jūsu kaķis, kamēr jūs nopelnījāt viņa mierīgo dzīvi.

      Salipušie pakaiši parasti ir uz māla bāzes. Tie vairāk atgādina smiltis vai smalku zemi un ir ļoti patīkami kaķiem, jo atdarina dzīvnieku dabisko dzīvotni, piemēram, kartupeļu plāksteri, garšaugu dobi vai bērnu smilšu kasti. Kaķiem patīk tajā pabāzt. Lielisks piemērs pakaišu salipšanai ir Ever Clean, tas labi veido pudurus, kurus ir viegli savākt ar lāpstiņu un izmest miskastē. Jūs patiešām sajutīsiet atšķirību, salīdzinot, piemēram, ar koka pildvielu. Nevajag būt mantkārīgam, pietiekamā daudzumā ielejiet to paplātē, un, ejot uz tualeti, uzreiz būs redzams pats kamols, kas jāizņem. Ja pievienosiet mazāk, jūsu mājdzīvnieka ķepas skrāpēsies gar paplātes plastmasas dibenu, radot diskomfortu jūsu mājdzīvniekam un jūsu ausīm. Turklāt kunkuļa veidošanās prasīs ilgāku laiku, kā rezultātā pildviela var pielipt pie vilnas. Ever Clean ir liela līnija: ir veidi vairākiem kaķiem, kaķēniem un garspalvainiem pārstāvjiem, nesterilizētiem dzīvniekiem un pat unikāls pildviela, kas maksimāli novērš ne tikai amonjaka, bet arī fekāliju smakas. Produktu līnijā ir iekļauti maisījumi ar lavandas aromātu, ja jūsu kaķis sapņo kādreiz izkakāt Francijas Provansā. Izmantojot pēdējo, jūsu tualete būs piepildīta ar garšaugu smaržu.

      Arī salipušos metienus, tāpat kā jebkuru citu, aiznes ķepas, taču šīs neērtības var samazināt līdz minimumam. Vispirms paņemiet paplātes ar augstām malām, lai kaķim būtu grūtāk izkaisīt paplātes saturu, radot šķērsli pūkainajam vandalim. Otrkārt, iegādājieties porainu paklājiņu un novietojiet to pakaišu kastes priekšā. Kad kaķis uzkāps uz tā, pret savu gribu, tas atstās uz tā pildvielas daļiņas. Šādus paklājus var atrast jebkurā lielveikalā; tie ir tie paši paklāji, kurus jūs gulējat pie savām durvīm. Tos pārdod arī zooveikalos, un patiesībā tie ir gandrīz viens un tas pats, bet parastajos veikalos tie ir lētāki.

      Silikagela pildvielas. Tie pastāv jau kādu laiku, un lielākā daļa kaķu īpašnieku ir ar tiem ļoti apmierināti. Inovācija slēpjas faktā, ka silikagela granulām ir lieliskas absorbcijas īpašības. Urīns, izejot cauri šādai granulai, tāpat kā caur filtru, tiek attīrīts no nepatīkamām smakām, kuras tiek bloķētas iekšpusē un droši noturētas. Tas gandrīz izklausās pēc sieviešu higiēnas preču reklāmas.

      Bet ne visi silikagela pildvielas ir labi. Ir budžeta iespējas, tās darbojas sliktāk. Visbīstamākais tajos ir tas, ka lēti produkti sastāv no lielām granulām ar robainām malām. Kaķim uzkāpt uz šāda metiena ir tas pats, kas staigāt pa asiem akmeņiem ar basām kājām. Ņemot vērā, ka dzīvniekam arī labi jāatpūšas, aina sanāk bēdīga. Malas sāpina ķepu spilventiņus un var tajos iestrēgt. To uzreiz neatklāsi, tikai tad, kad kaķim jau ir strutojoša brūce. Otro reizi viņš var neiedziļināties, un tas ir viens no iemesliem, kāpēc dzīvnieki ignorē paplāti. Lētā silikagela lietošana var nopietni kaitēt jūsu mājdzīvnieka veselībai. Vēl viens būtisks trūkums: kad lielas granulas ļauj urīnam iziet cauri tām, tās sāk nepatīkami plaisāt. Šī skaņa biedē kaķi. Svešs troksnis tik svarīgu lietu laikā ir vēl viens iemesls, lai jūsu mājdzīvnieks neiet uz pakaišu kasti.

      Tāpēc mēs meklējam augstas kvalitātes silikagēla produktus, kas patiešām saglabā savu zīmi, piemēram, Fresh Step filler. Tam nav trūkumu, kas raksturīgs budžeta iespējām. Granulas ir optimāla izmēra, bez asām malām. Tas neizraisa trakas sprakšķēšanas skaņas, it kā jūsu kaķis tualetē rīkotu uguņošanu. Šīs pildvielas kalpošanas laiks ir daudz ilgāks salīdzinājumā ar citiem. Piemēram, ja izmantojat lētākas silikagela pakaišu iespējas, viss paplātes pildījums ir jānomaina apmēram reizi nedēļā. Izmantojot augstākās kvalitātes silikagela pildvielu, paplāti nevar mainīt līdz pat mēnesim! Galvenais ir vienu reizi dienā sajaukt pildvielu un noņemt