Kaķis. Lietošanas instrukcija. Jolanta Auziņa

Читать онлайн.
Название Kaķis. Lietošanas instrukcija
Автор произведения Jolanta Auziņa
Жанр
Серия Dzīvnieku draugs
Издательство
Год выпуска 2024
isbn



Скачать книгу

jo cilvēkam nav jāpieliek papildu pūles. Guļot uz dīvāna, ieslēdziet lāzeru, kaķis dzen staru, un jūs šajā laikā ieņemat horizontālu stāvokli. Bet, no otras puses, kad kaķis noķer upuri, viņa smadzenes saņem signālu, ka medībām jānoved līdz loģiskam noslēgumam, proti, ķepas saspiež nelaimīgo upuri. Spēlējot ar lāzeru, mēs saprotam, ka kaķis neko nesaņems. Jā, stars kustas, dzīvnieks mēģina to noķert, bet medības galarezultāts ir nulle, kaķis fiziski nespēj saspiest sarkano punktu ķepās. Kad tas to ir satvēris, jūs vai nu novirzāt lāzeru, vai izslēdzat to. Spēlējoties ar lāzera rādītāju, kaķis ir izkustējies un iztērējis savu enerģiju, kas, protams, ir labi. Taču mēs psiholoģiski traumējam dzīvnieku ar šādām neauglīgām medībām. Mājdzīvnieks nesasniedz mērķi – objekts netiek noķerts un noslīcināts. Rezultātā kaķim no šī procesa nav nekādu pozitīvu emociju un viņš ir tikai nervozs.

      Kā ieinteresēt mājdzīvnieku jaunā rotaļlietā? Visbiežāk mēs spēlējamies ar kaķi nepareizi: stumdām objektu, kas ir liela kļūda. Jūsu draiskulītim vai žurkai vajadzētu atdarināt medījuma uzvedību savvaļā. Grāvis mēdz bēgt prom no kaķa, nevis uzbrukt tam tieši degunā. Piemēram, jūs esat paņēmis putna rotaļlietu. Izveidojiet iespaidu, it kā tas paceltos un nosēstos. Ja jūsu mīluli piesaista tārps uz makšķeres, jums nav nepieciešams to vicināt viņam sejā, tārpi rāpo, nevis lido. Mājdzīvnieks vienkārši pagriezīsies prom no rotaļlietas ar izteiksmi: «Kad tas beigsies? Kāds jau aizdusiniet šo tārpu, lai tas man nelien man priekšā.»

      Piemērs, kā pareizi ievilināt kaķi spēlē: izvietojiet vairākas kastes pa istabu un pārvietojiet tārpu pa tām tā, it kā tas rāptos pa zemi ar šķēršļiem. Ticiet man, šāda spēles stratēģija ieinteresēs jūsu mīluli.

      Spēlējot ar kaķi, nedrīkst veikt straujas kustības. Ja jūsu rokās ir makšķere, pārvietojiet to vienmērīgi no vienas puses uz otru. Jūs taču neesat nonācis pie makšķerēšanas, kur jums ar visiem līdzekļiem ir jāuzķer karpa.

      Spēles laikā daudzi cilvēki liek kaķim lēkāt uz augšu un uz leju. Protams, tā uzbūve paredz, ka dzīvnieks var ieņemt augstumu, vairākas reizes pārsniedzot savu augumu, taču neaizmirstiet, ka kaķis nav ķengurs.

      Un vēl viens svarīgs punkts: spēlējoties ar kaķi, jādod viņam iespēja noķert upuri pāris vai trīs reizes. Fakts ir tāds, ka savvaļā dzīvnieks veic vidēji 14—18 mēģinājumus iegūt barību, bet tikai 3—4 ir patiešām efektīvi. Centieties, lai mājās jūsu kaķis neatpaliek no vidējiem statistikas rādītājiem.

      Daži vārdi par mājdzīvnieka veselību. Bieži vien mājas kaķiem ir liekais svars, un pārmērīga aktivitāte rotaļās kaitē viņu veselībai. Ja pamanāt, ka spēles laikā kaķis atvēris muti un izstiepis mēli, tas nozīmē, ka dzīvnieks sācis izjust pārmērīgu slodzi. Šajā brīdī spēli labāk pārtraukt. Kaķis ir sprinteris, kas lieliski startē īsās distancēs, taču šādu tempu tas nevar noturēt ilgstoši. Pietiek ar 15 minūšu ilgu aktīvu lēkāšanu un makšķerēšanu.

      Mērīšana ir svarīga it visā, un spēlēs jo īpaši. Neaizmirstiet, ka mājas kaķis ir slinkāks, ātrāk nogurst un kopumā ir mazāk pielāgojams nekā ielas kaķis, jo visu savā dzīvē ir saņēmis no cilvēka.

      Skrāpējamie stabiņi

      Kaķiem ir viens grēks. Dažiem no viņiem ļoti patīk plēst mēbeles. Pirms dažiem gadiem mums nebija ne jausmas, ko ar to darīt. Labākajā gadījumā viņi atnesa kaķim baļķi vai koka gabalu, taču triks ne vienmēr izdevās. Mūsdienu kaķu pasaule ir pilna ar dažādiem skrāpējamiem stabiņiem, lai pasargātu jūsu māju no asiem nagiem. Ja šis priekšmets tiks izvēlēts pareizi, ģimenē sāksies idille, kā multfilmā «Prostokvašino», kad pastniekam Pečkinam iedeva velosipēdu un visi varoņi izelpoja. Atcerieties, ka viņš teica: «Kāpēc es biju kaitīgs? Jo man nebija velosipēda.» Tas pats stāsts ir ar kaķiem. Viņi sabojās īpašumu, līdz viņiem būs īstā skrāpējamā stabiņa. Izdomāsim, kāpēc dzīvniekiem ir vajadzīgs šis priekšmets?

      • Tīri fizioloģiski skrāpējamais stabs palīdz kaķim atbrīvoties no atmirušajām nagu kārtām, kuras, iespējams, ne reizi vien esat atradis uz grīdas. Turklāt viņa noslīpē naga garumā. Bet tas nenozīmē, ka pūkainajiem kaķiem vispār nav jāgriež nagi.

      • Kad kaķis asina nagus, tas nodod informāciju savam kaimiņam, kurš, viņaprāt, guļ un redz, kā sagrābt teritoriju. Asinājumi ļauj otram kaķim saprast, kurš ir priekšnieks un kurš sargā teritoriju.

      • Relaksācija. Vai esat ievērojuši, ka kaķis, iebāžot nagus, uzreiz izstiepjas? Šī ir sava veida kaķu joga, kas ļauj mājdzīvniekam pareizi izstiept mugurkaulu un citas ekstremitātes, lai mazinātu spriedzi un atslābinātu.

      • Emociju nodošana. Kad jūs atgriežaties mājās un kaķis skrien jums pretī, viņš vispirms berzē gar jums, un pēc tam uzreiz var doties asināt nagus. Tas nenozīmē, ka pūkains tev saka: «Tu šodien kavēji, cilvēk, tu pavisam aizmirsi, ka man ir pienācis laiks vakariņot, es tevi saplēsīšu līdz Lielbritānijas karogam, tu egoiste.» Tas nozīmē, ka viņš ir patiesi priecīgs jūs redzēt un nodod pozitīvas emocijas, skrāpējot skrāpējamo stabiņu. Šis ir sava veida sveiciens no kaķa.

      • Bet, ja dzīvnieks, pieradis pie skrāpējamā staba, pēkšņi jūsu acu priekšā bez sirdsapziņas pārmetumiem sāk sabojāt mēbeles, tas liecina, ka kaut kur esat viņam kaut ko nodarījis nepareizi. Piemēram, viņi lamāja kaķi. Jā, dzīvnieks to dara speciāli, tādējādi izšļakstīdams no ķermeņa negatīvismu.

      Skrāpējamos stabus var iedalīt divos veidos: horizontāli un vertikāli.

      Kopumā kaķi dod priekšroku vertikālajiem, jo ir ērtāk izstiepties un parādīt dažus trikus, kā arī atstāt par sevi vairāk informācijas.

      Dažiem cilvēkiem patīk horizontāli, un dažiem patīk abi.

      Ja jums ir ierobežotas finanses, labāk ir iegādāties vertikālu variantu savam dzīvniekam.

      Kā izvēlēties skrāpējamo stabiņu? Pirmkārt, kaķim nav svarīgi, kādā krāsā ir objekts vai kas uz tā attēlots, pat izcilu līderu saukļi. Viņai ir svarīgi apmierināt dabiskās vajadzības.

      Skrāpējamie stabi var būt izgatavoti no kartona vai stabiņu veidā, kas ietīti virvē. Ja nolemjat iegādāties otro iespēju, atcerieties, ka kolonnai jābūt stabilai un pietiekami augstai, vismaz 0,7–1 metram. Bieži veikalos pārdod ļoti īsus, apmēram pusmetru garus. Šāds augums nav piemērots pieaugušam kaķim, jo viņa nevarēs labi izstiepties uz tā. Zemie stabi ir piemēroti tikai kaķēniem.

      Ir svarīgi, lai virves, kas apņem vertikālo skrāpējamo stabiņu, būtu cieši piestiprinātas pie līmes, nevis metāla skavām. Spīlēm ir labi jāpieguļ, bet nedrīkst iestrēgt. Ideāls materiāls virvei ir kaņepes vai džuta, jo tās ir patīkami drupināt.

      Ja jums patīk gatavot lietas ar savām rokām, mēģiniet izveidot savu skrāpējamo stabiņu. Paņemiet koka stumbru, piemēram, bērzu, un pieskrūvējiet to pie saplākšņa vai skaidu plātnes. Konstrukcijai jābūt stabilai, lai kaķis to nevarētu notriekt, lai kā viņš censtos.

      Tagad ir daudz kartona skrāpējamo stabu. Nepērciet pārāk mazu, pretējā gadījumā jūsu mājdzīvnieks tam nepievērsīs uzmanību. Pērciet kaut ko, kas ir piemērots dzīvniekam. Ja izvēlējāties horizontālo variantu, atcerieties, tam jābūt stabilam, pretējā gadījumā kaķis taisīs kūleni, nobīsies un vairs netuvosies. Ir svarīgi, lai dzīvnieks varētu uz to balstīties ar savām pakaļējām ķepām un izmantot priekšējās ķepas, lai skrāpētu, cik vien tas ir iespējams.

      Kā izvēlēties pareizo kartona skrāpējamo stabiņu? Šī ierīce tirgū parādījās ne tik sen, lai gan Eiropā un Amerikā gandrīz visi kaķu īpašnieki pārgāja