Kaķis. Lietošanas instrukcija. Jolanta Auziņa

Читать онлайн.
Название Kaķis. Lietošanas instrukcija
Автор произведения Jolanta Auziņa
Жанр
Серия Dzīvnieku draugs
Издательство
Год выпуска 2024
isbn



Скачать книгу

un kļūst pārlieku nervozs, jums vajadzētu viņu pavilkt par apkakli, iedot garšīgu kārumu un parādīt, ka jūs esat vadītājs, kas kontrolē procesu. Pie šādas reakcijas varat izmēģināt arī vienu no citām apmācības metodēm, ko sauc par «snapināšanu». Jūs laužat pirkstus brīdī, kad suns atbilstoši reaģē uz kaķi, un uzreiz pēc tam dodat viņam kaut ko garšīgu, lai pastiprinātu šo reakciju. Šādas darbības jāatkārto vairākas reizes. Kādā brīdī suns sapratīs, ka viņa pareiza uzvedība un klikšķināšana tiek apbalvota, un pārstās uztvert kaķi kā medību objektu.

      – Veidojiet jaunus nervu savienojumus. Katru reizi, kad nesamierināmie ienaidnieki satiekas, attālums starp tiem jāsamazina. Pēc šādām sesijām ieteicams ļaut katram dzīvniekam izšņaukt vietu, kur pirms tam sēdēja viņa ienaidnieks. Šādā veidā tie spēs salīdzināt tās virsmas smaržu, uz kuras nesen bija novietota kaimiņa pakaļa, ar lupatas smaržu, un viņu smadzenes sāks veidot jaunus nervu savienojumus.

      – Kaķa personīgā telpa. Ir ļoti svarīgi, lai kaķim vienmēr būtu vieta, kur paslēpties no suņa uzmanības un, ko tur runāt, arī no cilvēka. Ja suns tikšanās laikā pēkšņi iegriež kaķi stūrī, kaķim jābūt iespējai izkļūt un paslēpties nezināmā virzienā, vēlams, kaut kur augstāk, lai suns nevarētu viņu sasniegt.

      Ļaujiet dzīvniekiem regulāri tikties, un ar laiku viņi pieradīs viens pie otra.

      Ir gadījumi, kad suns nespēj samierināties ar kaķa klātbūtni savā dzīvē un sāk tīšām iebāzt viņam kociņu riteņos. Piemēram, viņš sēž blakus pakaišu kastītei, bloķējot kaķim piekļuvi tualetei. Šajā gadījumā cilvēkam vajadzētu iejaukties šajās sarežģītajās attiecībās, pretējā gadījumā kaķis atradīs klusu vietu, kur tikt galā ar savām dabiskajām vajadzībām, un ticiet man – kaķa izvēle jums nepatiks. Ja jūsu suns patiešām iesaistās šādā tualetes terora aktā, norobežojiet pakaišu podiņu ar mini žogu, kuru kaķis var viegli pārlēkt pāri, vai pārvietojiet to uz nomaļāku vietu, kur suns vienkārši nevar iekļūt.

      Kūtsmīte nav vienīgais līdzeklis, kas var kaitināt kaķi. Suņi ir ļoti atjautīgi. Suns var sākt gaidīt kaķi pie ēdiena bļodas. Šādā gadījumā risinājums ir vienkāršs: novietojiet kaķa ēdiena bļodas augstākā līmenī, piemēram, uz galda virsmas vai uz palodzes. Kaķim nav tik svarīgi, kur atrodas barība, galvenais, lai barība tiktu ņemta klusā vidē. Otrs līmenis barošanai, rotaļām un pakaišu kastītei ir īsts ieguvums, lai kaķis justos droši.

      Diemžēl suņa infrastruktūru uz otro līmeni pārvietot nevar. Tāpēc, ja kaķis sāks atklāti iebiedēt suni, pēdējam nāksies ar to samierināties.

      Mūsu svarīgākais padoms – izrādiet mazliet vairāk rūpju un uzmanības abiem dzīvniekiem, un viņi izaugs par īstiem draugiem, kuri var dalīt vienu bļodu diviem, uztraukties viens par otru, draudzēties pret cilvēkiem un gulēt aukstos vakaros uz rokām.

      Otra sadaļa Dzīvnieku izcelsmes produkti

      Ievads

      Pēdējos gados lolojumdzīvnieku produktu tirgus ir ievērojami pieaudzis. Plaukti ir pārpildīti ar rotaļlietām, bļodiņām, skrāpējumiem un pakaišiem. No vienas puses, piedāvājuma pieaugums ir lielisks, jo ir liela izvēle un var iegādāties lietas, par kurām iepriekš neiedomājāties. Taču, no otras puses, pastāv divas problēmas. Pirmā ir tā, ka daudzveidība nenozīmē kvalitāti. Otra problēma ir tā, ka vairums produktu jūsu kaķēniem ir pilnīgi neinteresanti, bet jūs to saprotat pēc tam, kad nauda jau iztērēta vēl vienai rotaļlietai vai skrāpētājam. Dīvaini, vai ne?

      Fakts ir tāds, ka ražotāji vairumā gadījumu nepretendē uz kaķiem, kuri neiet iepirkties un netērē naudu, bet gan uz cilvēkiem, kuri pērk mājdzīvnieku preces. Un to, kas jums šķiet pievilcīgs, jūsu mājdzīvnieks var vienkārši ignorēt. Rezultātā budžetā ir caurums, kaķis nav apmierināts ar rotaļlietu, jūs esat sarūgtināts un jautājat zoopsihologam, kas ir noticis, jo «makšķere» kaķim ir tik spilgta un gandrīz nemaz nešķiet, ka smaržo pēc ražošanas cehiem Ķīnā.

      Rotaļlietas

      Rotaļnodarbības ir būtiska kaķa dzīves sastāvdaļa. Lielākajai daļai mājdzīvnieku ir tik daudz rotaļlietu, ka viņi ir pilnīgi spējīgi izveidot

      atvērt savu veikaliņu un gūt peļņu. Taču, neraugoties uz šo daudzveidību, daudzi dzīvnieki nespēlē ar to, ko viņiem nopērkat. Kāpēc tā notiek? Lielākā daļa cilvēku vienkārši nezina, kā izvēlēties rotaļlietas kaķim. Uzzināsim, ko iegādāties, lai jūsu mīlulis čīkstētu no prieka kā pele, kas atrada īsāko ceļu uz noliktavu ar graudiem.

      Vispirms jāatceras, ka kaķi ir plēsēji un medības tiem ir ne mazāk svarīgas kā, piemēram, miegs. Tāpēc veikalā iegādātajām rotaļlietām jākļūst par sava veida laupījumu, kas tam jāatrod, jānoķer, jānoķer, jāsaplēš un jāaiznes.

      Visus kaķus var iedalīt trīs grupās atkarībā no tā, kā un ko tie labprātāk medī dabiskajā vidē. Pamatojoties uz šīm grupām, mēs sadalīsim rotaļlietas, kas būs piemērotas tieši jūsu pūkainajam kaķim.

      Pirmā grupa ir tarantula kaķi. Tiem patīk kāpt augstāk, lēkt augstu un labprātāk medīt to, kas lido debesīs: tauriņus, kukaiņus un putnus. Padomājiet par dainu. Ar kādu lepnu skatienu kaķis jums atnesa noslīcinātu putnu! Tūlīt radās doma, ka ģimene badā nemirs.

      Šai kaķu grupai ir ideāli piemērotas rotaļlietas, kas atdarina putnus un kukaiņus. Piemēram, makšķere ar spalvām galā. Tā lieliski atkārto putnu kustības. 99% gadījumu makšķere ar spalvām aizrauj visus kaķēnus putnu ķērājus.

      Mušiņa ir viena no šīs grupas kaķu iecienītākajām izklaidēm. Tā ir tā pati makšķere, kas beidzas ar makšķerēšanas auklu, un tās galā ir piesieta neliela «mānekle» cilvēka naga lielumā. Tā imitē dabā lidojošo odžu vai kukaiņu kustības.

      Vēl viena rotaļlieta, kas patiks tarantuliem, ir makšķere ar smilteni. Princips ir tāds pats kā mušas, bet galā ir šūpojoši spārniņi, kas imitē smadzenes. Šīs rotaļlietas triks ir tāds, ka tā atkārto liela kukaiņa kustības un izdod lidojošo spārnu skaņas.

      Otrā grupa ir peļu kaķi. Tie nav īpaši lēkājoši, bet ir skrejoši. Tām patīk gaidīt, tām peles, žurkas un kurmji – vislabākais medījums.

      Šīs grupas pārstāvji dod priekšroku rotaļlietām, kas pārvietojas pa zemi. Piemēram, mīksts, 10—15 cm garš tārps, kas pieskrūvēts uz makšķerauklas. Šāda rotaļlieta imitē rāpuļu kustības.

      Peles dievina gandrīz visi kaķi. Taču zooveikalā ir grūti atrast labu grauzēju. Svarīgi, lai rotaļlieta pēc izmēra un materiāla pēc iespējas vairāk līdzinātos dzīvai pelei. Vislabāk, ja tā ir maza un izgatavota no dabīgas kažokādas, piemēram, truša kažoka. Un, ja peles iekšpusē ir paslēptas rūcošas bumbiņas, kaķis nekad neatvadīsies no šāda laupījuma.

      No labām rotaļlietām varam ieteikt arī mīkstās žurkas. Ražotājam patīk ielikt iekšā nedaudz kaķumētras, ko vairums kaķu vienkārši mīl.

      Trešā grupa – jaukta tipa kaķi. Viņiem patīk medīt gan peles, gan putnus. Tām derēs visas iepriekš aprakstītās rotaļlietas.

      Var gadīties, ka esat iegādājies savam mīlulim rotaļlietas, pamatojoties uz tā tipu un vēlmēm, bet viņš ar tām kādu laiku spēlējas, bet pēc tam pārstāj. Fakts ir tāds, ka viņam tās apnīk. Neuztraucieties, jums nekas nav jāizmet, jums nav jāskrien uz veikalu pēc jaunām rotaļlietām. Panāciet, lai kaķis uz kādu laiku pārtrauc apnikt ar kaitinošajām rotaļlietām. Atrodiet kasti, uzraksti to «tikai kaķim» un ielieciet tajā visas peles,