Kaķis. Lietošanas instrukcija. Jolanta Auziņa

Читать онлайн.
Название Kaķis. Lietošanas instrukcija
Автор произведения Jolanta Auziņa
Жанр
Серия Dzīvnieku draugs
Издательство
Год выпуска 2024
isbn



Скачать книгу

ķīmiskām piedevām, kas cita starpā tiek izmantota picu iepakošanai un piegādei mums. Citiem vārdiem sakot, tajā ir tikai koksne un PVA līme, kas ir atļauta pat bērnu iestādēs. Celulozes skrāpējamie stabi pēc stiprības ir līdzīgi kokam, tāpēc tie kalpo gadiem ilgi.

      Bīstams un neuzticams produkts ir izgatavots no kartona atkritumiem, kas sastāv no kartona, papīra, tipogrāfijas tintes un līmes paliekām. No šāda materiāla izgatavotiem izstrādājumiem ir nepatīkama, asa smaka, un, pakļaujoties saules gaismai, līme sāk iztvaikot, saindējot visu apkārtējo.

      Tāpēc rūpīgi izlasām, no kāda kartona ir izgatavots skrāpējamais stabiņš, ja ražotājs šo informāciju ir norādījis. Ja nē, tad mēs smaržojam produktus.

      Krievijā var dzirdēt nepareizu priekšstatu: «Tas ir manam laupītājam uz vienu dienu!» Protams, daudz kas ir atkarīgs no ražotāja. Daži kartona skrāpējumi pēc pāris mēnešu lietošanas faktiski kļūst nelietojami. Bet tie, kas izgatavoti no kartona atkritumiem, mirst, jo to ir ļoti viegli saplēst. Bet, piemēram, Artcarton skrāpējamo stabu kalpošanas laiks ir veseli divi gadi. Un tas nav mīts, tas ir pārbaudīts uz mūsu mājdzīvniekiem. Dizains ir izturīgs, un no tā ir gandrīz neiespējami noplēst gabalu. Turklāt mēs stāvējām uz tā ar rumpi, lai kaut ko dabūtu no augšējiem plauktiem, un tas mūs izturēja.

      Vēl viena šāda skrāpējamā staba priekšrocība ir tā, ka tā porainā struktūra ļauj cirkulēt gaisam, tas ir, smakas nekustēsies, un pat novietojot to pie radiatora, siltums izies cauri.

      Kāds abonents mums pastāstīja šo stāstu. Viņam bija plūdi, un pirmais, ko viņš ieraudzīja, bija kartona skrāpējamais stabs, kas peldēja ap viņa dzīvokli. Viņš uzreiz atvadījās no viņas, bet pēc tam atkal sasveicinājās, kad nožuva. Tas nezaudēja savu formu un palika tikpat spēcīgs. Tas bija skrāpējams stabiņš no Artcarton.

      Un vēl viens svarīgs punkts. Daudzi cilvēki dievina lielus kaķus, piemēram, Maine Coons vai Caracats. Ne katrs skrāpējamais stabs var tikt galā ar šiem smagajiem svariem, un nav viegli atrast pareizos izmērus. Kartons ļauj izveidot gandrīz jebkura mēroga šedevrus, turklāt tie parasti ir daudz lētāki nekā jebkurš liels komplekss.

      Secinājums: skrāpējamie stabi ir ne tikai stilīga mēbele, uzticama ierīce kaķiem, bet arī lieliska peldoša ierīce un statīvs remontam, kas iztur cilvēka svaru.

      Kā iemācīt mājdzīvniekam izmantot tikai skrāpējamo stabiņu? Sākotnēji tas ir kaķa mātes uzdevums. Bet gadās, ka ģimenē, kurā uzauga kaķenīte, nebija skrāpējamo stabiņu vai arī tie tika izvēlēti nepareizi, tāpēc daži dzīvnieki nesaprot, kāpēc šī lieta parādījās viņu dzīvē, kad ir dīvāns. Ko darīt? Pirmkārt, nekādā gadījumā nevelciet kaķi pie skrāpējamā staba, nelieciet uz tā ar priekšējām ķepām un nemāciet tam asināt nagus. Jūs varat viņu nobiedēt tiktāl, ka mājdzīvnieks no tā izvairīsies. Tavs uzdevums ir radīt kaķim vēlmi uzasināt nagus. Lai to izdarītu, izmantojiet šķidru piparmētru kaķiem, to var iegādāties gandrīz katrā zooveikalā. Izsmidziniet savu skrāpējumu ar šo ekstraktu. Ja jūsu pilsētā ir grūti atrast šķidru kaķumētru, iegādājieties parasto kaltētu kaķumētru un ierīvējiet to. Šī smarža piesaistīs lielāko daļu kaķu.

      Vēl viens grūts veids, kā iemācīt kaķim asināt nagus tur, kur tiem vajadzētu. Paņemiet makšķeri, mušu vai konfekšu papīriņu uz auklas un spēlējieties ar dzīvnieku virs skrāpējamā staba. Tādā veidā nagi tam pieķersies, un galu galā kaķis sapratīs, kāpēc jūs viņam atnesāt šo priekšmetu.

      Vēlamies pievērst jūsu uzmanību vienai svarīgai detaļai: skrāpējamā staba atrašanās vietai dzīvoklī vai mājā. Bieži vien, ja tas stāv nepareizā vietā, dzīvnieks atsakās uz tā asināt nagus. Kāpēc tas notiek un kas ir «tā vieta» mājdzīvnieka izpratnē? Kaķi ir diezgan sabiedriski pavadoņi, kuriem patīk kontrolēt visus procesus. Tāpēc skrāpējamo stabiņu vislabāk ir novietot notikumu epicentrā. Piemēram, ja jums patīk pavadīt lielāko daļu sava laika virtuvē, runājot, mēģiniet to novietot tur. Kaķiem patīk būt uzmanības centrā, patīk, ja viņus slavē, un vienkārši patīk izpētīt apkārtni. Viņiem tā ir visa dzīve. Ja paslēpsi skrāpējamo stabiņu kaut kur tumšā stūrītī, kur reti aizej, dzīvnieks to nenovērtēs un, visticamāk, ignorēs. Kaķiem patīk pavadīt laiku ar cilvēkiem, lai gan viņi izliekas, ka mums ir vajadzīga viņu sabiedrība, nevis otrādi.

      Viena svarīga vieta skrāpējamai stabiņai ir jūsu mājdzīvnieka ēdamistaba. Kaķi ir īsti hedonisti, un pēc ēdiena baudīšanas viņi vēlas baudīt kaut ko citu. Tāpēc ideāls variants viņiem būtu asināt nagus uzreiz pēc ēšanas, neizejot no kases.

      Vieta, kur jūsu kaķis dod priekšroku gulēt, ir arī viena no labākajām vietām, kur novietot skrāpējamo stabiņu. Tas atkal ir saistīts ar baudas mīlestību. Pēc laba miega dzīvniekam vajag labi izstaipīties, žāvāties un kaut ko ieskrāpēt.

      Viens no biežāk uzdotajiem jautājumiem ir: cik skrāpējamo stabiņu vajag dzīvniekam? Kā likums, vismaz divi. Tas ir ideāls, ja jūs pērkat horizontālu un vertikālu pūkainu.

      Pats galvenais, atcerieties, ka kaķim mājā vitāli nepieciešams priekšmets, kuru viņš var nesodīti saplēst. Vislabāk ir pieradināt dzīvnieku pie skrāpējumiem, tiklīdz jūs to saņemat. Tādā veidā jūs ietaupīsiet savu īpašumu un nervus.

      Paplātes un pildvielas

      Pareizā paplāte ir jūsu mājdzīvnieka komforts un jūsu klusās dzīves atslēga!

      Pirmkārt, izdomāsim, cik pakaišu paplātes vajadzētu būt kaķim? Zelta likums ir viena paplāte uz vienu pūkainu un ne tik piekto punktu. Ja jums, piemēram, ir divi kaķi, jābūt arī divām paplātēm. Nav svarīgi, vai viņi izmanto vienu vai, piemēram, dodas uz vienu lielo, bet otru mazo, galvenais ir sajūta, ka katram ir personīgā tualete. Ja gadās, ka kāds kaķis nolemj iztukšot zarnas vai urīnpūsli un viņa pakaišu kaste ir aizņemta, tas nav fakts, ka viņš stāvēs rindā. Visticamāk, viņš visus savus netīros darbus izdarīs uz tava paklāja vai uz dīvāna. Un tie, kas ir īpaši augstprātīgi, sāks pārvietot savu kaimiņu tieši paplātē un neskatīsies uz to, ka viņš tikko ir nolicis sevi, tādējādi izraisot savu draugu konfliktā.

      Kā izvēlēties pareizo paplāti? Pirmkārt, tam jābūt lielam. Un pat tad, ja jūsu divus vai trīs mēnešus vecais kaķēns izskatās kā bezdibena melnajā caurumā un tikai viņa ausis ir izvirzītas, mēs iesakām nekavējoties iegādāties lielu. Kaķēni aug ātri, un pēc pieciem sešiem mēnešiem viņam būs neērti ievietot savu dibenu mazā paplātē, un jums būs jāpērk jauna, lielāka, jo dzīvnieks atteiksies iedziļināties vecajā.

      Otrs priekšnoteikums ir tas, ka paplātei jābūt dziļai, lai samazinātu izmestās pildvielas daudzumu. Kaķi ir īpaši racēji, un pēc tualetes apmeklējuma viņiem viss ir labi jāslēpj. Dzīvnieki apglabā izkārnījumus ar tādu entuziasmu, it kā tie liktu jaunu metro līniju, un izeja no tās tika veikta jūsu dzīvoklī. Ja jums ir paplāte ar zemām malām, tad viss pildviela, rūpīgi izkaisīta ar kaķa ķepām, ar vislabākajiem nodomiem, protams, nonāks uz grīdas.

      Ir obligāti jāizvēlas pareizā vieta paplātes novietošanai, jo tualete ir intīma lieta un tajā nav iesaistīti liecinieki. Nenovietojiet pakaišu kasti noslogotā vietā, kur nepārtraukti aizcirtās durvis, visi skraida šurpu turpu un nav privātuma. Tam vajadzētu būt noslēgtam stūrim, piemēram, vannas istabai vai tualetes telpai. Svarīgi, lai piekļuve pakaišu kastei būtu brīva, kaķis netraucēs atvērt durvis, viņam ir ķepas un uzpūsts ego, viņš var sabojāt tuvumā.

      Reiz kāda abonente mums rakstīja, lūdzot palīdzību situācijas izpratnē: viņas kaķis pilnībā ignorēja pakaišu kasti un devās jebkur. Lūdzām atsūtīt foto ar paplāti un tās atrašanās vietu dzīvoklī. Šī ir pirmā reize,