Міра людини. Марко Мальвальди

Читать онлайн.
Название Міра людини
Автор произведения Марко Мальвальди
Жанр Историческая литература
Серия
Издательство Историческая литература
Год выпуска 2018
isbn 9786171283770



Скачать книгу

незалежності монастирів. Але Джуліано хотів ще й переконати Мілан відокремитися від Рима. Мілан – місто, яке тоді перетворювалося на найбагатшу провінцію Італійського півострова, приваблюючи найталановитіших митців, залучаючи до роботи в розташованому поряд Павійському університеті найкращих лікарів, найблискучіших математиків і щедро оплачуючи їхню працю.

      На думку отця Сансоне та його владного колеги з Рима, цього ніяк не можна було допустити. А тому він щосили намагався обгудити ченця Джуліано. Інколи що менше кажеш, то краще: отже, той францисканець, який гримким голосом закликав до відділення Міланської церкви з її покровителем святим Амброзієм від Римської будь-якими засобами (до стукання касками по асфальту тоді ще не вдавалися!) – то був не найкращий подарунок долі, ось як.

      Однак процес над ченцем, що його урухомив Сансоне, швиденько й уміло спустили на гальмах у чисто ренесансовому стилі. Придворні поети склали вірші, які передавали з уст в уста по всьому місту, куди не поткнешся. Вулицями навколо Бролетто, вздовж Навільї звідусіль лунав сонет Беллінчоні «О Мілане християнський!» та секстина такого собі Джакомо Альф’єрі, добре знаного тоді й справедливо забутого нині, у яких дякували Небесам за те, що до Мілана послали брата Джуліано. Обидва витвори – бридкі, але неймовірно дієві. Так Моро вдалося заручитися підтримкою жителів міста ще до того, як герцогський двір затиснув Курію в лещата між власною свідомою волею та несвідомою волею натовпу.

      – Я добре знаю, що ченця Джуліано виправдали за християнськими канонами, – відповів отець Сансоне, важко зітхнувши. – Брат Джуліано – доброчесний вірянин, його проповіді народжено з великого завзяття. З великого завзяття й великої любові до своєї пастви. Ченець Джуліано, поза сумнівом, уміє розмовляти з народом, тому що каже те, що людям хочеться почути.

      Цим священнослужитель ганебно нагадував Людовіко, що прихильність народу – явище скороминуще. І що нині народ був явно не на боці Моро.

      Податок на сіль і решта введених нещодавно чиншів не викликала великого захвату в підданих, а тому популярність Людовіко останнім часом дещо похитнулася. Якби в той час уже було узвичаєно опитування, то засідання Ради щовівторка напевне розпочинали б із загального аналізу рейтингу Моро та обговорення способів його підвищення. Але в ту епоху про статистику ще навіть не чули, поняття пересічного громадянина не існувало, а тому народ міг висловлювати свою думку про владу лише шляхом оплесків. Або повстань.

      – До того ж ченця Джуліано, зважаючи на його немалий розум, – вів далі отець Сансоне, – важко змусити мовчати. Коли він виступає із проповіддю в церкві Сан-Франческо, там і курці ніде клюнути. Люди з’їжджаються звідусіль, аби його послухати, і виходять просвітленими. Можливо, слід було б…

      Але що там слід було б зробити, отець Сансоне так і не встиг сказати, тому що саме в ту мить Людовіко підвівся з трону.

      Якби ми з вами були родом із Лоді, то сказали б, що зріст