Спіймай дзен життя. Японські практики, що ведуть до спокою та радості. Шунмио Масуно

Читать онлайн.
Название Спіймай дзен життя. Японські практики, що ведуть до спокою та радості
Автор произведения Шунмио Масуно
Жанр Личностный рост
Серия
Издательство Личностный рост
Год выпуска 2009
isbn 9786171274952



Скачать книгу

й дихальні практики – важливі складові довголіття, проте я переконаний, що правильний та розмірений спосіб життя неабияк упливає на душевне й фізичне здоров’я.

      Щоранку я прокидаюся о п’ятій годині й перше, що роблю, – це наповнюю груди ранковим повітрям. Відтак прогулююся навколо головної зали храму, зали для прийому гостей, приміщень, де мешкають священники, і поки відчиняю віконниці, моє тіло спостерігає за зміною пір року. О пів на сьому я проводжу службу, під час якої зачитую молитви, а потім снідаю. Далі здійснюю справи залежно від потреб дня.

      Це повторюється щодня, проте кожний день – інакший. Смак уранішнього повітря, мить, коли з’являється перше проміння, дотик вітру на щоці, колір неба й листя на деревах – усе постійно змінюється. Ранок – це час, коли ви в найдрібніших подробицях бачите ці зміни.

      Монахи практикують дзадзен[4] перед світанком саме для того, щоб відчути ці зміни у природі на фізичному рівні.

      Розпочавши день із медитації – вранішній дзадзен, – ми живимо розум і тіло, вдихаючи прекрасне ранкове повітря.

      4

      Ставте черевики рівненько

      Це прикрасить ваше життя

      Ваші ноги видають безлад ваших думок.

      Здавна відомо, що передпокій є обличчям усього дому, особливо в оселях японців, де, переступивши поріг, ми зазвичай знімаємо взуття. Вишикуване воно рівненько чи розкидане у безладі – цієї деталі достатньо, щоб дізнатися душевний стан господаря.

      У дзен-буддизмі є вислів: «Уважно стеж за тим, що під ногами». Звісно, ці слова мають і буквальне значення, проте вони також означають, що той, хто нехтує своєю ходою, не знає себе і не відає, куди прямує його життя. На перший погляд це може здатися перебільшенням, проте саме така дрібниця неабияк упливає на життєвий уклад.

      Коли заходите до власної оселі, зніміть взуття й охайно поставте його біля вхідних дверей. Просто зробіть це. Вам знадобиться не більше трьох секунд.

      Якщо будете розвивати в собі цю звичку, ваше життя стане на диво чіткішим і впорядкованішим. Така дрібниця робить життя кращим. Це – людська природа.

      Отже, перше, що слід зробити, – звернути увагу на ступні.

      Вишиковуючи рівненько взуття, ви робите наступний крок назустріч меті.

      5

      Викиньте геть непотріб

      Це пожвавить ваші думки

      Перш ніж придбати щось нове, позбудьтеся старого.

      Коли щось іде не так, ми починаємо думати, що нам чогось бракує. Якщо хочемо змінити ситуацію, у якій опинилися, перш ніж щось придбати, слід чогось позбутися. Це – основоположний принцип простого життя.

      Відкиньте всі прихильності. Відпустіть припущення. Зменште кількість речей. Жити просто – означає також позбутися фізичної і духовної ноші.

      Дивовижно, наскільки краще ми себе відчуваємо, добряче виплакавшись. Сльози вимивають увесь тягар, який ви носили в серці. У вас з’являються сили зробити ще одну спробу. Я завжди вважав, що поняття «просвітлений розум» у буддизмі, що позначається японськими ієрогліфами «чистий розум», пов’язане з цим так званим



<p>4</p>

Дзадзен – медитативна практика, що в перекладі означає «сидяча медитація». Основоположна медитація у дзен-буддизмі.