Історія Землі. Роберт Гейзен

Читать онлайн.
Название Історія Землі
Автор произведения Роберт Гейзен
Жанр Прочая образовательная литература
Серия
Издательство Прочая образовательная литература
Год выпуска 2012
isbn 978-617-12-6617-9, 978-617-12-6309-3, 978-617-12-6615-5, 978-617-12-6616-2



Скачать книгу

ефект.

      Невідомо, скільки часу минуло, – можливо, сотні, а може, й тисячі років – одна геологічна мить, – доки поверхня Землі лишалася розплавленою. Однак вона мала охолонути та затверднути, і це було визначено наперед. Другий закон термодинаміки стверджує, що розпечені тіла, що не мають джерела зовнішньої енергії, обов’язково охолоджуються, і чим гарячіший об’єкт, тим вища швидкість охолодження.

      Передавання тепла відбувається завдяки трьом відомим механізмам. По-перше, це теплопровідність. Коли гарячіший об’єкт торкається холоднішого, тепло перетікає від гарячого до холодного. Цей процес до болю зрозумілий, якщо ви коли-небудь обпікали ноги, крокуючи по розпеченому сонцем асфальту, або ж торкались конфорки – і у вас на пальцях з’являвся пухирець – є результатом постійного коливання атомів. У гарячих об’єктах атоми поводяться значно бурхливіше, ніж у холодних. Коли холодний об’єкт із атомами, що повільно коливаються, торкається гарячого об’єкта з нестримними атомами, дещиця цього буйства передається при зіткненнях від одного атома до іншого. Дотик до гарячого предмета може пошкодити молекули вашої шкіри, вбити її клітини та спричинити опік. Теплопровідність – це чудовий спосіб локально передавати тепло від одного об’єкта до іншого, що перебуває по сусідству, проте в планетарному масштабі таке передавання тепла – погана ідея. Надто багато часу іде на передавання тепла від одного атома, що коливається, до іншого.

      Конвекція, коли групи гарячих атомів великими об’ємами переносять тепло, значно краще охолоджує планети. Ви знаєте про конвекцію з власного досвіду нагрівання води. Налийте в каструлю воду, увімкніть газ та зачекайте. Спочатку процес відбуватиметься повільно, адже, нагріваючись, каструля передаватиме тепло холодній воді в процесі теплопровідності – коливання за коливанням, атоми металів у каструлі наштовхуються на атоми води. Проте незабаром інший механізм вступає в дію. Нагрітий об’єм води з дна каструлі починає розширюватися та підніматися крізь холоднішу щільнішу воду до поверхні, масово передаючи тепло вгору. Водночас холодніші щільніші верхні шари опускаються на гаряче дно. Усе швидше та швидше відбувається теплообмін, шари води піднімаються та опускаються, доки вода не почне клекотливо кипіти. У результаті конвекційного потоку гарячої води, що підіймається, та холодної води, що опускається, великий об’єм води розповсюджує тепло у всьому обсязі рідини у стрімкому та ефективному танку.

      У великих масштабах Землі процес конвекції відбувається безперервно – у прохолодних берегових бризах у спекотний літній день, у великих океанічних течіях від Екватора до Арктики, в буремних грозових фронтах із блискавицями, в нестерпно гарячих джерелах та струменистих гейзерах. Те ж відбувається в надрах Землі, де гарячі спресовані породи стають схожими на іриски, м’якнуть та впродовж мільйонів років повільно собі пливуть. Холодніші щільніші гірські