Історія Землі. Роберт Гейзен

Читать онлайн.
Название Історія Землі
Автор произведения Роберт Гейзен
Жанр Прочая образовательная литература
Серия
Издательство Прочая образовательная литература
Год выпуска 2012
isbn 978-617-12-6617-9, 978-617-12-6309-3, 978-617-12-6615-5, 978-617-12-6616-2



Скачать книгу

спричинюючи надзвичайно потужний сейсмічний сигнал із надр Землі. Понад століття тому цей поділ став однією з перших відкритих сейсмологами таємниць, що приховують від нас глибини Землі.

      Ідеально чітка межа мала би дати явне сфокусоване сейсмічне відображення – відлуння, що на сейсмографі позначилося би характерним стрибком. Проте сейсмічні сигнали, які відбиваються від межі між ядром та мантією, зазвичай нечіткі, розмиті та уривчасті. Глибоко на дні є ще одна структура, схожа на нерівні брили чи купи уламків. Геофізики не вирізняються любов’ю до створення яскравих термінів, які одразу ж легко запам’ятовуються, тож назвали цю горбкувату хаотичну зону шаром D″ (D зі знаком секунди)[9]

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

      Виноски

      1

      Кларенс Робінсон Професори – відомі науковці та журналісти, які за запрошенням Університету Джорджа Мейсона читають лекції для студентів. Назва походить від імені Кларенса Дж. Робінсона, який за заповітом залишив університету багатомільйонну суму за умови, що вона піде на пошук висококваліфікованих спеціалістів із різних галузей. (Тут і далі прим. перекл., якщо не зазначено інше.)

      2

      Ур-мінерали – вживаний в англомовній літературі термін, що означає первинні мінерали, або протомінерали. Частина «ур» походить від назви стародавнього континенту Ур, який сформувався 3 млрд років тому на початку архейського еону.

      3

      Назва американського комедійного серіалу, що екранізувався з 1996 по 2001 рр. на каналі NBC, а також назва пісні Джимі Гендрікса, що вийшла 1967 р.

      4

      В англомовній літературі традиційна назва зони, придатної для життя, умовної області, визначеної в такий спосіб, щоб умови на планетах були близькі до умов на Землі, зокрема вода б існувала в рідкій фазі.

      5

      Батарейка довжиною 50 мм та діаметром 26,2 мм.

      6

      Батарейка довжиною 44,6 мм та діаметром 10,5 мм.

      7

      «Поцілуночки Герші» – шоколадні цукерки, за формою схожі на трюфелі, які випускає американська кондитерська компанія The Hershey Company.

      8

      Назва походить від імені давньогрецького бога підземного світу Гадеса, також відомого як Аїд, Аїдоней, у римлян – Плутон.

      9

      Систему позначення зон запропонував математик і геофізик Кейт Буллен. Назва кожного з шарів – літери в алфавітному поряд



<p>9</p>

Систему позначення зон запропонував математик і геофізик Кейт Буллен. Назва кожного з шарів – літери в алфавітному порядку від A (кора) до G (внутрішнє ядро). Коли в 1950 році було з’ясовано, що шар D – це два різних шари, верхня частина отримала назву D´, а нижня – D″.