За межами Марса та Венери. Магія стосунків у бурхливому сьогоденні. Джон Грей

Читать онлайн.
Название За межами Марса та Венери. Магія стосунків у бурхливому сьогоденні
Автор произведения Джон Грей
Жанр Зарубежная образовательная литература
Серия
Издательство Зарубежная образовательная литература
Год выпуска 2017
isbn 978-617-12-3928-9, 978-617-12-3929-6, 978-617-12-3417-2, 978-0-06-091594-0



Скачать книгу

маємо справу з новими, потужнішими, ніж дотепер, зовнішніми стресорами. Зовнішні стрес-чинники, такі як затори на дорогах, напружений графік роботи, розчарування та суперечки в подружньому житті, стимулюють вироблення гормона кортизолу, який спричиняє внутрішній стрес і негативно впливає на нашу здатність почуватися спокійними, люблячими, щасливими і задоволеними.

      У книжці «За межами Марса і Венери» слово «стрес» було вжито у значенні внутрішньої стресової реакції на зовнішні чинники.

      Стимулюючи вироблення гендерно специфічних гормонів і послаблюючи таким чином наш внутрішній стрес (який визначається рівнем кортизолу), ми отримуємо кращі можливості для відкриття розуму й серця, вираження свого унікального поєднання чоловічих і жіночих рис та підтримання в цьому своїх партнерів.

      Створюючи гормональний баланс, ми отримуємо більшу свободу виражати своє унікальне Я.

      Тестостерон часто називають чоловічим гормоном, оскільки в будь-якого чоловіка, незалежно від рефлексів, сформованих у дитинстві, культурного виховання чи сексуальних уподобань, його рівень принаймні вдесятеро вищий, ніж у здорової жінки. У деяких чоловіків від народження маскулінні якості виражені сильніше, що зумовлено їхньою ДНК, а також гормональним балансом матері в період внутрішньоутробного розвитку. Переважання чоловічих якостей над жіночими обумовлюватиме потребу у підтриманні високого рівня тестостерону для найкращого самопочуття.

      Інші чоловіки, в яких сильніше виражені жіночі якості, відчуватимуть меншу потребу в тестостероні. Хоча деякі здорові чоловіки мають удесятеро вищий рівень тестостерону, ніж жінки, в інших здорових чоловіків, з більш вираженими чоловічими якостями, цей показник вищий у тридцять разів.

      Так само деякі жінки народжуються з сильніше вираженими фемінними якостями і більшою потребою в діях, що стимулюють вироблення естрогену та інших жіночих гормонів, тоді як інші, з яскравіше вираженими чоловічими якостями, відчувають меншу потребу у високому рівні естрогену. Естроген часто називають жіночим гормоном, позаяк у будь-якої здорової жінки, незалежно від рефлексів, сформованих у дитинстві, культурного виховання чи сексуальних уподобань, його рівень принаймні вдесятеро вищий, ніж у здорового чоловіка. Надмірна кількість тестостерону в жінок може призводити до зниження рівня естрогену. Щоб урівноважити надлишок тестостерону, утворений протягом робочого дня, їм потрібно виробляти більше естрогену в особистому житті.

Природа чи виховання?

      Дехто стверджує, що те, як ми проявляємо свої чоловічі й жіночі якості, визначається впливом суспільства або дитячим досвідом. Ця думка слушна, адже наша здатність проявляти свій унікальний баланс чоловічих і жіночих якостей цілковито залежить від виховання. Цей баланс природний, але те, як ми виражаємо себе, визначається отриманим (або не отриманим) вихованням. Наші чоловічі й жіночі відмінності є водночас природними і соціальними.

      Ми всі народжуємось з унікальним