За межами Марса та Венери. Магія стосунків у бурхливому сьогоденні. Джон Грей

Читать онлайн.
Название За межами Марса та Венери. Магія стосунків у бурхливому сьогоденні
Автор произведения Джон Грей
Жанр Зарубежная образовательная литература
Серия
Издательство Зарубежная образовательная литература
Год выпуска 2017
isbn 978-617-12-3928-9, 978-617-12-3929-6, 978-617-12-3417-2, 978-0-06-091594-0



Скачать книгу

ще одним його джерелом.

      Джоан любить свою роботу, але, повертаючись додому, почувається виснаженою, знервованою і ще більш напруженою.

      У Джека інший виклик. За відсутності тиску щодо повного фінансового забезпечення сім’ї та за наявності свободи проводити більше часу з дітьми він може проявляти турботливу рису своєї особистості. Хоча це може приносити йому велике задоволення і приємність, якщо він пригнічуватиме свої чоловічі, змагальні, якості, його обов’язки з догляду за дітьми можуть зрештою посилити його втому або залежність.

      Нова інформація, подана в книжці «За межами Марса і Венери», не лише допоможе таким парам, як Джоан і Джек, урівноважити прояви своїх чоловічих і жіночих сторін, а й підтримає пари, що перебувають у більш традиційних стосунках, у яких чоловік є головним годувальником, а жінка виконує більшість обов’язків з догляду за дітьми.

      У більш традиційних відносинах щоденні професійні обов’язки чоловіка легко можуть пригнічувати його жіночу сторону. Так само й жінка, яка залишається вдома з дітьми, зазвичай пригнічує свою чоловічу сторону. І у чоловіків, і у жінок пригнічення їхньої автентичної особистості впливає на здатність переживати пристрасть.

      На щастя, зміни в наших очікуваннях від чоловіків і жінок значно полегшили для нас пошук необхідного балансу. Наприклад, у наш час багато жінок, які могли б покладатися на заробітну платню своїх чоловіків і бути домогосподарками, вирішують працювати на неповній ставці, щоб реалізувати свою чоловічу сторону; так вони почуваються значно щасливішими. Так само багато чоловіків, які є головними постачальниками коштів для сім’ї, приймають рішення працювати менше, витрачати більше часу на відпочинок і брати активнішу участь у вихованні своїх дітей.

      Ці зміни можуть звільнити нас і привести до більшої рівноваги. Барбара Маркс Хаббард, публіцист і натхненний учитель, а також мій друг, дуже позитивно відреагувала на зміну своєї ролі, коли стала старшою і мудрішою: «Коли всі мої діти виросли, раптом я стала почуватися, наче хлопець-підліток, енергійною і сповненою бажання досягти змін. Я пробудилася як професіонал».

      Після того як вона реалізувала свою жіночу сторону в ролі матері, вона була готова повніше виражати свою чоловічу складову, розпочавши успішну кар’єру оратора і публіциста, але зберігши свою жіночну здатність піклуватися про інших. Це дало їй можливість почуватися щасливою і реалізованою.

      Однак ці зміни можуть пригнічувати певні аспекти нашої особистості. Досягнувши «пенсійного віку», надто багато чоловіків полишають змістовну повсякденну роботу, зосереджуючись натомість на задоволеннях і відпочинку. Це пригнічує їхню чоловічу сторону і посилює стрес, а саме цього вони й сподівались уникнути! Таке посилення стресу може мати серйозні наслідки – ризик розвитку серцево-судинних захворювань у чоловіків у перші три роки після виходу на пенсію різко зростає.

      Окрім власних потреб, що змінюються в ході опанування