Крутість тобі личить. Як перестати сумніватися в собі й почати жити на повну. Джен Сінсеро

Читать онлайн.
Название Крутість тобі личить. Як перестати сумніватися в собі й почати жити на повну
Автор произведения Джен Сінсеро
Жанр Зарубежная образовательная литература
Серия
Издательство Зарубежная образовательная литература
Год выпуска 2013
isbn 978-617-12-3826-8, 978-617-12-3825-1, 978-617-12-3216-7, 978-0-7624-4769-5



Скачать книгу

розтягування, годуй його, давай йому воду, приділяй йому увагу. Що краще наше тіло почувається, то щасливішими і продуктивнішими ми стаємо.

7. Не порівнюй себе з іншими

      Чи траплялося колись із тобою таке, що ти робив щось, чим дуже пишався, і почувався на сьомому небі від щастя, поки не побачив, що хтось інший робить те саме, але, на твою думку, йому це вдається значно краще, ніж тобі, – і раптом ти засмучувався?

      Порівняння – це найшвидший спосіб позбавити себе радості в житті.

      Тебе не має обходити, що роблять інші люди. Все, що має значення, – це те, що ти собі сам подобаєшся і задоволений тим, що ти створюєш. Ти однозначно унікальний, і це робить тебе фантастичним. Висновок, що хтось інший унікальний і кращий за тебе, точно тобі не допоможе.

      Спробуй уявити, на що був би схожим світ, якби наші найвідоміші герої втратили свою неповторність через порівнювання себе з іншими? Що було б, якби Мерилін Монро порівнювала себе із Кейт Мосс і вирішила, що їй потрібно схуднути? Чи якби хлопці з Led Zeppelin порівнювали себе з Моцартом? Круто. Цей хлопець – справжній молодець. Йому вдається грати значно краще, ніж ми коли-небудь зможемо. Причому в нього навіть немає барабана. Гадаю, що ми повинні викинути свій. Чи, можливо, взяти до рук арфу, якщо хочемо, щоб у нас була нормальна музика.

      Ти сам – уже більш ніж достатньо. Уникай порівняння, бо це справжня напасть.

8. Пробачай собі (слухай! це дуже важливо)

      У тебе були неприємні моменти в минулому. І будуть у майбутньому. Кожна людина народжується зі здатністю припускатися помилок. Не лише ти такий, і неприємності – не тільки твоя специфічна риса. Позбудься її. Терзати себе провиною чи нерозумно критикувати – узагалі беззмістовно. Не кажучи вже про те, що це дуже нудно. Ти не стаєш кращою людиною, коли відчуваєш вину чи думаєш про себе погано, лише ще більше засмучуєшся.

      Зрозумій одну істину: вина, сором та самокритика найбільше руйнують твоє життя. Тож, пробачивши собі, ти здобудеш неймовірну силу. Ось чудовий спосіб це зробити:

      Подумай про якусь специфічну річ, яку ти зробив і через яку погано почуваєшся. Згадай усі подробиці і відчуй, як реагуватиме твоє тіло. Зроби так знову і знову, думаючи про це, і скажи собі: «Коли я плекаю свої погані почуття, це тільки завдає шкоди мені та іншим людям. Окрім того, це перешкоджає мені насолоджуватися життям. Я – прекрасна людина. Я хочу любити своє життя. Я хочу, щоби неприємні відчуття мене залишили».

      Роби так доти, поки відчуєш свободу і легкість, поки твоя проблема перестане тебе турбувати. Це може зайняти день, тиждень, або ж кілька місяців, або статися одразу. Але незважаючи на те, скільки знадобиться часу, зроби це. Бо, якщо хочеш бути вільним, ти маєш дати собі час. (У розділі 15 є більше порад, як пробачити собі та позбутися докорів сумління.) І якщо тобі потрібно вибачити комусь, просто візьми слухавку телефону.

9. Полюби себе

      Тому що це святий Грааль для щастя.

      Розділ 7

      Я знаю, хто ти. Але хто