Austraalia. Ann Hannula

Читать онлайн.
Название Austraalia
Автор произведения Ann Hannula
Жанр Книги о Путешествиях
Серия
Издательство Книги о Путешествиях
Год выпуска 2013
isbn 9789949489893



Скачать книгу

sai Vodafone, millega sattusime lühikesse leviauku vaid Lääne-Austraalia outback’is. Number ise maksis $2 ja kõnepaketiks on superhead kõnekaardi põhimõttel toimivad Jumbo või Maxi Cap, mille eest tuleb rahakotti kergendada vastavalt $29 või $49 võrra, kuid rääkida-SMSida saab $130 või isegi $310 eest. Lõunamandri säästuoperaator number üks. Väärt diil. Parem kui Krokodiil. Teised peamised mobiilioperaatorid Austraalias on Telstra ja Optus, millel on samuti nii lepingulisi pakette kui ka kõnekaarte.

      Pangakonto. Hoiustasime oma säästud Commonwealth Bankis. Sularahaautomaate on neil üle Austraalia ja igakuine kaardihooldustasu $4 pole ka teab mis pangapoolne nöörimine. Kasulik oleks tavakontole lisaks avada NetBankSaver Account ehk tähtajalise hoiuse konto, kuhu intress (6,5 % aastas) tiksub igakuise täpsusega. Money makes money. Teised suuremad pangad Austraalias on ANZ Bank ja Westpac. Pangaarve avamiseks on vaja isikut tõendavat dokumenti (pass) ja kohalikku aadressi.

       Tax File Number (TFN). Avalduse leiate Taxation Office’i ehk maksuameti koduleheküljelt. Ilma selle väärtusliku numbrita annetate 45 % teenitud tuludest vabatahtlikult kängurutele.

      Kindlasti on Austraalia reisil vaja pildimasinat lõputute fotoseeriate tegemiseks. Maitse asi, kas meeldib seljakotis retro-Zeniti kui sangpommi kaasas kanda või digikaamerate maailma avastada. Meie kui väikestviisi fotogurmaanide pärusmaaks jääb digimaailm kõigi oma võimalustega. Ja siinkohal kasulik tarbijainfo: kohalik tehnikapoodide suurnimi Harvey Norman on tuntud tingija, kes konkurentidele kunagi alla ei jää. Nii sai meie Indooroopilly suurest elektroonikapoest ostetud $549 maksva Canon Powershot digimoni lõpphinnaks $450. Ja Aussie põliselanikest kängurute, koaalade ja krokodillide fotomaraton võis alata.

      Asjalikud toimetused tehtud ja produktiivne osturalli läbitud, võtke aega nädalalõpu väljasõiduks. Alustada võib näiteks New Farmi pargist, kus kohalikud end tihti perelõunaks grilli ümber platsi võtavad ja täiel rinnal ühiskondlikke hüvesid naudivad. Avalikke grillimasinaid leidub grillikuningriigis Austraalias pea igas endast lugupidavas pargis. Kajakate asemel tuleb seal maal aga rinda pista kohalike kõvernokk-valgekraedega, kel ühiselt nimeks iibis. Pargi vahetus läheduses asub Powerhouse – ainulaadse arhitektuuriga kunsti- ja kultuurikeskus, mis on rajatud linna endisesse jõujaama. Näituste ja väljapanekute hulgast võib seal muuseas leida kõiksugu põnevat. Meid jälitas Austraaliasse isegi fotomaal kodusest Tallinnast (autor Henri van Noordenburg). Ei või olla, aga nii on!

       Mount Coot-tha

      Enne valgete saabumist asustasid turrbali aborigeenid Mount Coot-tha nimelist mäetippu, mis paikneb Brisbane’i praegusest kesklinnast 6 km läänes ning kõrgub 287 m üle merepinna. Ilmselt nautisid nemadki kaunist merevaadet, aga said boonuseks veel mett moka peale. Mett (hõimukeeles kuta) tolmendasid neile kohalikud astlata mesilased, millest ka hilisem nimi Mount Coot-tha (mee koht).

      Pärast pargiolengut võib täiskäigul suunduda üles Mount Coot-tha nimelise künka otsa, kust avaneb Brisbane’ile tõenäoliselt parim linnavaade. Aga mitte ainult. Sealt näeb hea ilmaga ka Moreton Bayd ning Great Diving Range’i mäeahelikku. Linn, kus elab ligi 2 miljonit inimest ehk rohkem kui Maarjamaal kokku, on end nende kahe vahele väga mugavalt ja laialt välja sirutanud. Ja ruumi jätkub maailma suurimas saareriigis, mille keskmine rahvastikutihedus on 2,6 in/km2, vabalt kõigile. Pilvedesse ei ole vaja ehitada, pigem kahe jalaga maa peale. Lasnamäele eelistavad Queenslandi elanikud iga kell Kakumäed.

       Queenslanderi stiil

      Tänu oma keskmisest suurlinnast madalama rahvastikutiheduse eest võlgneb Brisbane QLD osariigis levinud ehitusstiilile, milles suurem osa maju on madalad eramajad või väikesed ridaelamud. Viimased kannavad kohalikus keeles nimetust terrace või town houses. Arhitektuuriliselt tuntud queenslanderi stiil väljendub kõige paremini väikeste suurte verandade ja kõrgete lagedega eramute puitkonstruktsioonides. Alles viimastel aastakümnetel on ehitamisel üle mindud kivile.

      Meie esimese Austraalia pühapäeva ilmast saab rääkida ainult ülivõrdes ja nähtud paikadest samuti. Kõik oli justkui sama võluvitsaga löödud. Vaba päev. Puhkus. Brisbane. Tuli ette võtta üks korralik jalgsimatk. Nii suundusime Valleyst pikalt mööda Ann Streeti CBD poole ja sealt vaid jalakäijatele mõeldud Queen Street Mallile, kuhu on koondunud linna kaubandusmaastiku paremik, k.a Myer Department Store ja Cinemas. Edasi kohtusime selliste tegelastega nagu kellatorniga raekoda ja osariigi valitsusasutus Brisbane City Hall, kasiinodžungel Conrad Treasury Building ja tasuta internetiga Library. Moodne arhitektuur ja põnevad pallid raamatukoguesisel platsil, mis pimedas on valgustatud ja väga omapärased. Platsi teisest otsast paistab aga üks linna mitmest sillast, mis aitab käänulise jõe teisele kaldale.

      Ostlemisturisti pärusmaa

      Brisbane on Sydney ja Melbourne’i kõrval üks Austraalia suuremaid ärimekasid, kus on esindatud pea kõik tähtsamad kohalikud ja rahvusvahelised ettevõtted ning kauplused.

      CBD:

      Queen Street Mall

      • Wintergarden

      • Broadway on the Mall

      • Queens Plaza

      • Brisbane Arcade

      • The Myer Centre

      Lisaks palju restorane, kinokompleks ja suveniiripoed.

      Äärelinnad:

      Westfield Shopping Centres

      • Chermside

      • Mt Gravatt

      • Carindale

      Lisaks Indooroopilly, Toombul, Mitchelton ja Stafford.

      Üle Victoria Bridge’i pääseb jõe lõunakaldale ehk South Bankile, kuhu on koondunud linna kultuurikeskus: Queensland Cultural Centre osariigi muuseumite, kunstigaleriide, teatrite ja kinokompleksiga. Nädalavahetustel reedest pühapäevani kerkivad lõunakaldal ligi 80 väikest South Bank Lifestyle Marketsi turuletikest kvaliteetsete nipsasjakestega ehetest ja disaineririietest kodunõude ja gurmeetoiduaineteni välja. Kaugeltki mitte vähem oluline ei ole linnarahvale South Banki kunstlikult tekitatud puhkeala. Imeilusate violetsete lilledega ääristatud allee viib läbi väikese palmisalu Streets Beach’ile. See otse linnasüdames asuv tehisrand on tegelikult suurte välibasseinide ning väikeste looduslike liivarandade ja palmisaartega park, aga tunne on seal väga mõnus. Ei linnakära, ei miskit, ainult üle jõe kõrguvad pilvelõhkujad tuletavad vees hullavatele pühapäevalistele aeg-ajalt meelde, et tegu ei ole ehtsa paradiisisaarega. Elu nagu hernes.

      Ja seal me puhkasime selle sõna kõige õigemas tähenduses: liiva peal siruli ja nina päikese poole, peal kiht SPF 30+, et esimene lõunamaa päike liiga ei teeks. Kehakinnituseks üks tervislik valmislõuna sushist ja värskelt pressitud OJ apelsinimahlast, mida saab Myeri all asuvast food court’ist. Food court on Austraalias popp koht. Asub see pea iga suurema kaubanduskeskuse ülemisel või alumisel korrusel ja koondab ühes suures saalis võimalikult palju tervislikke ja vähem tervislikke kiirtoidukohti. Tipptund saabub food court’i enamasti lõunatunnil, mil saali vallutavad linna ärihaid. Kes aga satub food court’i pärastlõunasel ajal, saab suuremas koguses toiduportsjoneid 2=1 või 3=1 hinnaga. Värsketele Aussie-asukatele ülimalt positiivne nähtus, arvestades kohaliku Rimi (Coles) ja Prisma (Woolworth’s) esmapilgul jalustrabavate hindadega. Ei ole eestlaste silmad harjunud 120kroonise banaani kilohinnaga, aga üsna pea nad harjuvad. Kõigega harjuvad.

       Botanic Gardens ja mangroovid

      Enamik linnast ei asu merepinnast palju kõrgemal, mistõttu ohustavad Brisbane’i