Евотон: початок. Андрій Крижевський

Читать онлайн.
Название Евотон: початок
Автор произведения Андрій Крижевський
Жанр Научная фантастика
Серия Лабіринти Евотона
Издательство Научная фантастика
Год выпуска 0
isbn



Скачать книгу

Дай мені відповідь, будь ласка, ще на одне питання!

      – Запитуй, – сказав він.

      – Як на твою думку: чи може інформаційне поле існувати без простору?

* * *

      Центр космології, як структурна одиниця, входив у склад Інституту науки. Інститут містився в величезному будинку найдивовижнішої архітектури: від самої землі здіймалися до неба три гігантські вигнуті металеві колони, що охоплювали собою п’ять поверхів-будівель трапецієподібної форми. Центри поверхів пронизував вертикальний трубчастий канал з окремими ліфтами, що з’єднували між собою приміщення різних рівнів. Поверхи з усіх боків прикрашала розкішна рослинність із духмяними візерунками рідкісних квітів. Верхівки трьох колон тримали на собі оглядовий майданчик, всередині якого містилася оранжерея, де кожен мав змогу відпочити на самоті. Звідти відкривалася широка панорама на навколишні пейзажі: Кордіс звідусіль оточували віковічні ліси і прекрасні луки. Сонце вже прихилялося до виднокраю, і його промені полум’яніли на білому облямуванні верхівок дерев і зеленому листі, що майоріло аж до небосхилу. Вечоріло…

      Патрія, четверта планета бінарної зоряної системи, кружляла довкола двох зірок-компаньйонок. А період обертання навколо своєї осі характеризувався значною швидкістю. Тож на планеті в певні періоди року ночі майже не наставали внаслідок їх швидкоплинності. Коли одне сонце заходило за небокрай, друге ще кілька годин світило. Шістдесят відсотків планети займав суходіл, решту поверхні вкривала вода. Переважно – озера та річки. Гори зустрічалися досить часто, пустель і посушливих місць майже не було.

      В оранжереї на вершині будівлі стояв патрієць. Він підійшов до краю оглядового майданчика і крізь прозору підлогу дивився донизу.

      Поблизу однієї з колон Інституту опустився антиграв. З нього вийшов молодий чоловік віком близько двохсот років, худорлявий, але зграбний. Біле волосся вершкового відтінку акуратно зачесане набік. Аристократичні риси його обличчя демонстрували дисципліну, солідність намірів і ретельність у всьому. Він вийшов з апарату і швидко попрямував до однієї з колон. Зупинившись на півдорозі, підвів ліву руку і щось сказав. На приладі з тьмяним зеленим підсвіченням, що кільцем обіймав зап’ясток, виникла голограма з кулястим об’єктом і видовженим струменем пилу, що наближався до нього. Вимкнувши голограму, він якнайшвидше поспішив до ліфта.

      Одне з двох сонць нарешті зайшло за обрій, над яким з’явилися невеликі рожеві хмарки. Зграї птахів, серед яких яскравіли і джезіси, радісно літали у піднебессі й безтурботно гралися один з одним. Чоловік з оранжереї дивився, як у небі швидко промайнув метеороїд, залишивши за собою на якусь мить вогненний слід. Через декілька секунд так само блискавично з’явився і згаснув інший.

      – Здається, почалося… – пролунало за спиною.

      Велфарій обернувся. Перед ним стояв усміхнений Алмій. Вони дружньо обійнялися і привітали один одного.

      – Розповідай, що сталося з Мілою, – вони сіли на лаву на антигравітаційній подушці.

      – Все