Міфологія. Отсутствует

Читать онлайн.
Название Міфологія
Автор произведения Отсутствует
Жанр Книги для детей: прочее
Серия Дитяча енциклопедія
Издательство Книги для детей: прочее
Год выпуска 2015
isbn 978-966-03-7385-3



Скачать книгу

тисячі років тому шумерські жерці склали місячний календар з 12 місяців. Кожен місяць складався з 29 або 30 діб, а рік – з 354 діб, тобто був на 11 діб коротший за сонячний. Щоб наздогнати природу, жерці додавали один раз на три роки ще один – 13-й місяць з 30 діб.

      Перші відомості про міфи шумерів та аккадців учені отримали із зображень богів, статуй, рельєфів – тобто з матеріалів образотворчого мистецтва. Вони донесли до нас інформацію про уявлення прадавніх мешканців Месопотамії ще з VI тис. до н. е., але після розшифровки шумерської системи письма – клинопису – у середині XIX ст. в розпорядження вчених потрапили і писемні джерела з історії та міфології шумерів та аккадців від початку III тис. до н. е.

      Вавилонські астрономи, підраховуючи середню довжину місячного місяця, помилилися лише на півсекунди.

      Шумери винайшли багато корисних речей: серп, соху з особливою трубкою для посіву зерна, колесо, кружало. Але найважливішим винахідом шумерів була писемність. Шумерська система письма має назву клинопис. Знаки наносили гострою паличкою на глиняні таблички, а потім їх обпалювали на вогні.

      Вавилон. Брама Iштар та «Висячi сади» Семiрамiди. Реконструкція

      Шумерські та аккадські міфи, які дійшли до нас, розповідають передусім про виникнення світобудови, народження богів, про їхні злі чвари, сварки та інтриги, благодійні та руйнівні діяння. Найдавніші – міфи шумерського походження. Саме шумери створили доволі струнку систему уявлень про світобудову, походження людини та заснування цивілізації. Божеств, які беруть участь у процесі творення, кілька: бог повітря Енліль (букв. «володар повітря»), бог води Енкі, богиня-мати Нінхурсаг (або Нінмах чи Нінту), бог південного повітря Нінурта, бог місяця Нанна-Сін, бог кочовиків Марту та богиня кохання і війни Інанна і її чоловік Думузі (грецькою Таммуз). Ці найдавніші божества шумерами уявлялися і як втілення родючих сил природи, і як заступники кожного міста-держави: так, Енліль був богом міста Ніппур, Енкі – богом міста Ереду, бог неба Ан та Інанна – боги міста Урук, Нанна-Сін найбільше шанувався в місті Урі, бог-войовник Нінгарсу – в місті Лагаш.

      Одне з найвідоміших міст давнього світу Баб-іл-лу (Вавилон), тобто «Врата бога», було дуже багатим і красивим. Відомими в усьому світі були висячі сади Семіраміди, збудовані царем Навуходоносором для своєї дружини, лідійської царівни. Їх визнали одним з семи чудес світу.

      Клинопис

      Клинопис був характерним для різних мов: шумерської, аккадської, еламської, хетської, давньоперської та ін.

      Початок розшифровки шумерськогоклинопису поклав німецький філолог Г. Гротефенд у 1802 р.

      Про створення людей до нас дійшло кілька міфів. Творцями людства виступають Енкі та Нінмах – вони виліпили людину з глини підземного світового океану Абзу. Людина повинна працювати на користь богів: обробляти землю, пасти худобу, збирати плоди, годувати богів своїми жертвами. Інші міфи розповідають про те, що люди