Міфологія. Отсутствует

Читать онлайн.
Название Міфологія
Автор произведения Отсутствует
Жанр Книги для детей: прочее
Серия Дитяча енциклопедія
Издательство Книги для детей: прочее
Год выпуска 2015
isbn 978-966-03-7385-3



Скачать книгу

Ра небом

      Уранці виходить бог Ра зі східної небесної брами, де стоять дві бірюзові сикомори, і сідає до небесного човна. Чотири собакоголових мавпи з роду павіанів, які звикли на землі зустрічати схід сонця галасом, сидять на носі човна. Посеред нього стоїть увінчана квітами лотоса альтанка з прекрасним коштовним троном.

      Ра сидить на троні в оточенні богів, своїх улюбленців. Небесні гребці налягають на золоті весла, і човен повільно випливає в блакитний небесний океан.

      

      Сонце Ра переходить з денного човна на нічний

      Поряд з пірамідою Хеопса було знайдено «сонячні човни», на яких фараон, подібно до Ра, прямував у потойбіччя, щоб відродитися в особі нового фараона.

      Ехнатон поклоняється богу Атону (богу сонячного диска)

      Сонячний диск над чолом Ра сповитий священною змією, яка готова до захисту свого господаря і до боротьби з драконом Апопом, який тільки й чекає, щоб затулити божественне сонячне світло.

      Розкішний сонячний човен пливе небом до самої вершини свого шляху, а потім повільно спускається до брами західного царства мертвих. Сонячний диск над головою Ра поступово червоніє і разом з човном ховається за небокраєм. Ворота підземного царства відчиняються, човен сонячного бога кидає якоря, і Ра пересідає до нічного човна. В ньому він перепливає темними водами царство мертвих, і там, де Ра пливе, на короткий час він приносить світло та радість душам померлих. Вони гуртом збігаються до човна і тягнуть його тихими водами до сходу.

      Поки Ра пливе західним царством, на землі панує темрява. В цей час до нічного неба виїжджає в місячному човні бог Тот, бог-учений, з людським тілом і головою птаха ібіса. Він відраховує час, ділить і спрямовує його, змінюючи форму місячного диска.

      На землі сплять майже всі, за винятком левів, змій, п’яниць та розбійників.

      Люди сплять, сни торкаються їхніх очей, вуста мовчать, як мертві. Світ немов збезлюднів.

      Але щойно Ра вийде з небесної брами і ступить до сонячного човна, як світло знаменує народження нового дня. І сонячний бог Ра кожного дня починає свій шлях блакитним океаном неба, щоб дарувати світло, надію та радість.

      Осіріс, Ісіда та Сет

      Найзначніший з єгипетських міфів – міф про Осіріса, Ісіду та Гора – не існував у вигляді єдиної розповіді в самому Єгипті. Першими його розповіли грецькі автори.

      У Геба і Нут були два сини – Осіріс та Сет. Осіріс був царем Єгипту.

      Осіріс вивів прадавніх людей із темних печер і ям, де вони жили, і показав їм, які скарби зберігаються в землі, по якій досі вони лише ходили. Він розкрив землю, і земля віддала людям метал для виготовлення інструментів і зброї, щоб вони могли полювати та оборонятися. Осіріс удруге розкрив землю і поклав до неї насіння, і земля обдарувала світ своїм першим урожаєм. Кмітливі люди стали за його прикладом розривати землю, користуватися її скарбами, зволожувати її, орати та засівати. Осіріс показав людям, як молотити зерно, щоб було вдосталь борошна,