Міфологія. Отсутствует

Читать онлайн.
Название Міфологія
Автор произведения Отсутствует
Жанр Книги для детей: прочее
Серия Дитяча енциклопедія
Издательство Книги для детей: прочее
Год выпуска 2015
isbn 978-966-03-7385-3



Скачать книгу

як ти гадаєш, яка тварина найбільше придалася тобі в майбутній битві? – запитав дух Осіріса.

      – Кінь, – відповів Гор.

      – А чому не лев? Адже він сильніший, це справжній хижак! – здивувався дух Осіріса.

      – Нехай лев допоможе тому, хто потребує його допомоги, – сказав Гор, – а мені потрібен кінь. Щоб переслідувати на ньому ворога і знищити його.

      Відвага сина потішила дух Осіріса, він зрозумів, що Гор добре приготувався до битви.

      Гор викликав Сета на поєдинок, і бій був страшним. Вони билися під водою, на землі і на воді. Гор скалічив Сета, а Сет виколов Горові око. Зрештою молодий Гор переміг хитрого Сета.

      Гор вбиває Сета

      Ра-Гор і Тот

      Бог Тот повернув Сетові здоров’я, а Горові дав нове око. Але Гор його не взяв. Він дуже любив свого батька і сподівався, що око поверне йому життя. Гор вклав своє око до рота мертвого Осіріса, і Осіріс ожив. Око Гора було першою жертвою. З того часу єгиптяни будь-яку жертву називали боговим оком.

      Недовго Осіріс залишався з-поміж живих. Він заповів владу своєму сину Горові, а сам пішов у західне царство і там правив мертвими.

      Сет був переможений, але не знищений. Він став кульгавим, але в нього було ще досить сили, щоб наводити жах на слабких. Загибель людей завжди його тішила. Злісний характер Сета люди вбачали в землетрусах, суховіях, посухах та інших нещастях. Але його послаблена поразкою зла сила вже не може заволодіти світом.

      Закони Осіріса

      Осіріс заклав закони, які управляли країною мертвих. Кожна людина має три складові: тіло, дух – «ка» і дух – «ба». Після смерті «ка» продовжує жити, а тіло зберігається завдяки муміфікації, тому що тіло – власність і вмістилище «ка». Коли Осіріс призове мертвих до воскресіння, «ка» повністю оволодіє тілом.

      Загробний суд Осіріса над душами людей

      Для поховання фараонів єгиптяни будували величезні кам’яні споруди – піраміди. Найбільша з них – піраміда Хеопса (висота майже 147 м), побудована близько 2600 р. до н. е.

      Фараона у потойбіччя супроводжувала велика кількість речей, до яких цар звик ще за життя, – одяг, взуття, настільні ігри, музичні інструменти, зброя, прикраси, посуд, меблі, їжа. Але всі гробниці були пограбовані ще в давнину.

      У час смерті «ка» залишає тіло і прямує на суд. Душа ходить по залах палацу Осіріса, де свідоцтва про її життя спочатку розглядають сорок два чиновники. Вони абсолютно безсторонні: посада, яку обіймала людина за життя, ніяк не впливає на рішення посмертного суду. Але остаточний вирок виносять троє суддів мертвих, які сидять у Залі Двох Істин.

      Ці судді – боги Гор, Анубіс і Тот. Тот, бог мудрості, кладе на одну чашу терезів, проти свідоцтва про життя душі, чисте біле перо, яке символізує Маат – «істину». Якщо душа чесно промовляє, що не винна в жодному з сорока двох гріхів, Тот відводить її до трону Осіріса, який відтепер володіє цією душею. Вона перебуває у вічному блаженстві до воскресіння.

      У