Название | Neînțelegerea |
---|---|
Автор произведения | Owen Jones |
Жанр | Современная зарубежная литература |
Серия | |
Издательство | Современная зарубежная литература |
Год выпуска | 0 |
isbn | 9788835423478 |
Își dorea să se poată opri din plâns. Chiar și pentru puțin timp, însă știa că la un moment dat se va opri în timp ce aștepta să fie eliberată. Știa și când se va întâmpla asta, în jur de cinci jumate, având jumătate de oră să se aranjeze înainte ca tatăl său să ajungă acasă de la serviciu.
Megan înțelegea de ce mama ei făcea acest lucru. Pentru că îi era frică, iar lui Megan nu îi era. Mamei ei îi era frică pentru ea, astfel că voia să o facă să îi fie la fel de frică precum îi era ei. Problema era că lui Megan nu îi era frică și nu vedea nimic de care să îi fie frică. A încercat să îi explice de o sută de ori, însă a oprit-o figurativ sau efectiv, la fel ca acum.
Ambii ei părinți erau catolici, însă mama ei era o catolică foarte strictă, iar tatăl ei cumva mai puțin. Mamei ei îi era frică de Viața de Apoi, așa spusese, însă nu pentru sine însăși, pentru că se considera o bună catolică și era convinsă că locul ei în Rai era deja asigurat atât timp cât va continua să își îndeplinească datoria. Problema, din punctul de vedere a lui Megan, era că mama ei credea că parte din datoria ei era să își închidă fiica în pivnița de cărbuni, de asta ea era acum aici.
Tatăl ei era și el născut catolic, însă nu așa de strict precum mama ei. El credea că dacă oamenii doreau să riște osânda veșnică, atunci asta era alegerea lor. Îi păsa de sufletul său și de cel al persoanelor pe care le iubea, însă credea într-o anumită măsură în liberul arbitru, chiar și pentru fetițele mici.
Megan își iubea ambii părinți, în ciuda lucrurilor pe care mama ei i le făcuse. Deși, era încă mică, a realizat că mama ei îi voia doar binele. Chiar a încercat să îi iubească pe amândoi în mod egal, însă, din punctul de vedere al lui Megan, problema era că mama ei nu a avut Profesori buni sau i-a fost prea frică să creadă ce a văzut, auzit sau simțit.
Nu era sigură ce erau, știa doar că le avea și la fel le aveau și alții, însă mama ei nu voia să le recunoască, așa că nu voia să creadă că și alții le aveau.
– La urma urmei, îi spusese mama ei, eu am treizeci și patru de ani, iar tu doar doisprezece. Am studiat la școala catolică, în timp ce tu te-ai dus doar la școala generală interconfesională.
Aparent, mama ei nu a avut nicio problemă cu sistemul general de școlarizare, însă a scuipat cuvântul „interconfesional”. Megan nu a înțeles niciodată problema. A întâlnit oameni și buni și răi, deștepți și nu așa deștepți și familiarizați sau mai puțin familiarizați cu majoritatea religiilor.
Mama ei se încadra în categoria celor buni, deștepți și destul de familiarizați.
Tatăl ei era bun, deștept și suficient de familiarizat.
Megan se considera a fi bună, rezonabil de deșteaptă și foarte familiarizată.
Asta era problema ei. De aceea era ghemuită într-un colț întunecat al unei pivnițe de cărbuni cu tot felul de lucruri care probabil se târau pe ea chiar în această secundă. Au trecut-o fiorii la acel gând, însă smiorcăiala se oprise acum așa cum știa că la un moment dat o să se oprească.
Știa că are două opțiuni.
Îi putea spune tatălui ei ce se întâmpla cu ea atunci când nu era el acasă și să producă un scandal, care ar putea duce la divorț sau ca ea să fie luată în îngrijirea statului, sau ar putea pretinde că nu știa, așa cum făcea ea în mod obișnuit.
Megan a învățat că cel mai bun lucru de făcut atunci când era închisă în pivniță, era să se gândească la altceva, iar subiectul la care îi plăcea să se gândească cel mai mult erau prietenii ei. Nu avea mulți prieteni, însă aceștia erau speciali pentru ea. Prietenii ei favoriți erau bunicul, Wacinhinsha și pisica ei.
Și-a închis ochii, a încercat să se relaxeze și a încercat să și-i imagineze în fața ei sau stând lângă ea. Asta o făcea să aibă un sentiment plăcut și de fiecare dată când era supărată făcea lucrul ăsta. Era unul dintre micile sale trucuri pentru a face față atunci când viața părea nedreaptă.
Megan a crezut că a simțit ceva ce a trecut pe lângă piciorul ei și a auzit un zgomot slab care a fost înăbușit de puloverul ei.
Pentru un moment a înghețat.
1 2 CONȘTIENTIZAREA
Totul a început când era doar un copilaș. Era lăsată cu bunica maternă pe timpul zilei, pentru că ambii părinți lucrau. Părinții mamei erau tradiționaliști, adică soțul mergea la serviciu, iar soția stătea acasă și făcea orice găsea de făcut într-o casă în care copiii se căsătoriseră și plecaseră. Doamna White nu a avut niciodată prieteni proprii. Toți cei pe care îi cunoștea erau un prieten sau soție a unui prieten al soțului său, astfel că atunci când acesta a murit, doamna White nu a mai avut, practic, niciun prieten.
De câteva ori doamna White a crezut că o să o ia razna de plictiseală și singurătate.
Având-o pe Megan în grijă pe timpul zilei și ocazional noaptea, era o mană cerească. Doamna White dorea să spună tuturor că asta a oprit-o să înnebunească de plictiseală, însă, ani mai târziu, Megan se întreba adesea dacă nu cumva a ajuns prea târziu ca să oprească începutul procesului.
Primul indiciu că ceva nu era în regulă a apărut când Megan era bebeluș. Megan a început să ridice jucării și lucruri cu mâna sa stângă, acest lucru era un semn rău după părerea doamnei White. La început doamna White muta pur și simplu obiectele în mâna dreaptă și spunea:
– Mâna stângă rea, mâna dreaptă bună, însă după câteva săptămâni, când Megan încă nu „învățase” modul corect de a face lucrurile, a primit o lovitură peste mâna stângă împreună cu admonestarea că mâna stângă este rea.
Ca orice copil de vârsta ei, după o astfel de instruire pavloviană riguroasă, Megan a învățat să își folosească mâna dreaptă. Bunica sa a fost foarte încântată de felul cum răspundea Megan la instruirea ei, astfel că într-o zi și-a anunțat triumfător fiica cu privire la veștile bune, aceasta neobservând că Megan folosește acum exclusiv mâna dreaptă pentru a ridica lucruri, în timp ce înainte ea folosea mai mult stânga.
Suzanne, mama lui Megan, nu a văzut nimic deosebit în asta. Știa că mama ei avea „micile ei metode ciudate” și îi permitea să și le aplice. Cu toate acestea, nu își aducea aminte dacă mama ei i le aplicase și ei, iar dacă nu i le aplicase, dacă ar fi fost o persoană diferită de cea de acum. Pentru început, ar fi fost stângace.
Suzanne nu i-a spus soțului său, Robert, că Megan s-a născut cu tendința de a-și folosi mâna stângă, însă a reușit să o dezvețe de acest obicei, pentru că fiind el însuși stângaci și mult mai tolerant față de aceste vechi superstiții, nu ar fi fost de acord. Unul dintre motivele pentru care doamna White îl condamna pe Robert era că acesta era stângaci, însă ea considera că era deja prea târziu să îl salveze pe el și pe sufletul lui.
A încercat cu toate mijloacele să o împiedice pe Suzanne să se îndrăgostească și în cele din urmă să se căsătorească cu Robert. A cicălit-o, i-a interzis să iasă afară, nu i-a mai dat nici puținii bani de buzunar și chiar a încuiat-o în debaraua de sub scări.
– Nu pot să cred că fiica mea se poartă în felul în care te porți