Дебілка (збірник). Вікторія Андрусів

Читать онлайн.
Название Дебілка (збірник)
Автор произведения Вікторія Андрусів
Жанр Современная зарубежная литература
Серия
Издательство Современная зарубежная литература
Год выпуска 2012
isbn 978-617-7060-00-9



Скачать книгу

пролунав, наче постріл. І допоки Тоня, присівши на краєчок розхитаного дзиґлика, ошелешено озиралася в кухні, де у цілковитому безладді тхнули цвіллю немиті баняки, провидиця відлучилась за кольорову бамбукову фіранку, яка гучно брязкала ще довго по тому, як крізь неї просоталось огрядне тіло. Повернулась із товстелезною колодою карт – незвичних, довгастих, зроблених з цупкого картону, аби не стиралися впродовж тривалого вжитку.

      – На що кинемо? – провидиця вправно, зі знанням справи тусувала колоду, перекидаючи з руки в руку. Тоня не могла відвести очей від пекельних малюнків, що вигулькували з внутрішнього боку карт і нагадували картини страшного суду.

      – Що? – перепитала.

      – На що карту кинемо? На здоров’я, на роботу, на гроші, на кохання?.. На щось одне можна…

      Зі здоров’ям у Тоні було все гаразд, про роботу говорити було зарано, навчаючись на другому курсі, до грошей особливої жаги не мала. Отже, залишалося останнє. І недовго провагавшись, відповіла:

      – На кохання.

      – Збий, – ворожка простягнула до неї перевернуту зовнішнім боком колоду.

      – Що? – не зрозуміла знову.

      – Збий, кажу… Зсунь карти… Перший раз, чи що?

      – Так, вперше, – Тоня обережно, наче боячись обпектися, одним пальчиком підштовхнула карти, розділивши колоду навпіл.

      Відклавши половину карт, ворожка вправно розкладала на засмальцьованій цераті ті, що залишилися у неї в руках. Тоня вдивлялася у складні, незрозумілі їй конфігурації і намагалася вгледіти у них свою долю. Їй починало ставати цікаво.

      – Значить так, дівонько… У голові твоїй два принци – чорнявий та білявий… І ти не знаєш, кому віддати перевагу. Білявий дуже любить тебе, він добрий і покладистий, але щось заважає тобі підпустити його надто близько… Може, відстань, яка вас роз’єднує…

      Тоня розгубилася… З чорнявим все зрозуміло… Пригадала Сашкові цупкі чорні, як смола, кучері, які вона так любила перебирати пальчиками, коли той ледь не вмлівав від її ласки… А хто ж тоді білявий? Нісенітниця… Чи може йдеться про Руслана, її давнє шкільне захоплення?.. Той і справді був безмежно закоханий у неї… Навіть якось клялися одне одному про «любов – до гробу…» Та коли ж це було?!! По закінченню школи Руслан поїхав у Росію – там у нього бабуся, й вступив до якогось престижного технічного ВИШу, а вона залишилася у провінційній дірі… Часом переписувались в «Однокласниках», та не знали навіть, коли буде змога побачитись… Але стривай… Звідки ця дивна жінка може знати, що на заваді стала відстань?! Тоня не видала здивування. Хоч мурашки й закопошилися по шкірі… Врешті-решт, Руслан наразі мало її турбує… Вже два роки, чи не з першого дня, як сіла на студентську лавицю, вони з Сашком нерозлучні… Їх так і називають на курсі – «солодка парочка»… Давно перезнайомились з батьками, Сашко приходить до неї, наче до себе додому, та й взагалі… У них все вирішено… Обидві батьківські сторони не проти, та й вони самі дня не можуть проіснувати одне без