Хто не ризикує. Джеффри Арчер

Читать онлайн.
Название Хто не ризикує
Автор произведения Джеффри Арчер
Жанр Современные детективы
Серия Бест
Издательство Современные детективы
Год выпуска 2019
isbn



Скачать книгу

ї поліції Лондона, а не стати батьковим учнем у суді. Вільям наполягає на своєму, та у цій книжці, що відкриває серію, ми слідкуємо за його життям у реальних умовах з низкою інших героїв – хороших та не дуже, які переходять йому дорогу, коли він намагається стати детективом та перевестися до Скотленд-Ярду.

      Протягом серії ви простежите складний шлях Вільяма від детектива констебля до комісара Міської поліції Лондона.

      Наразі я працюю над другою книгою серії, і в ній мова піде про Вільяма на посаді молодшого детектива сержанта у відділі елітних наркотиків.

      Чи стане Вільям Ворвік комісаром, буде залежати від його рішучості та талановитості, а також моїх сподівань на довге життя – своє, не ваше.

Джеффрі Арчер

      Вересень 2019 року

      Це не детектив, це історія про детектива

      1

      14 липня 1979 року

      – Ти ж це несерйозно!

      – Я ніколи не був серйознішим, батьку, і ти б це зрозумів, якби слухав, що я тобі казав протягом останніх десяти років.

      – Але тобі дали можливість вивчати право в моєму старому коледжі в Оксфорді, а після випуску ти зможеш приєднатися до мене у суді. Чого ще юнак може бажати?

      – Обрати власний шлях замість того, щоб йти по стопах батька.

      – Хіба це так погано? Врешті-решт, моя кар’єра захоплююча та значуща і, маю сміливість додати, досить успішна.

      – Блискуча кар’єра, батьку, але зараз ідеться не про неї, а про моє життя. Що як я не хочу бути провідним адвокатом з кримінальних справ та усе своє життя захищати купку лиходіїв, з якими не став би навіть обідати у власному клубі?

      – Ти, мабуть, забув, що ці лиходії платили за твою освіту та життя, яке тобі, вочевидь, подобається.

      – З твоєї милості я ніколи про це не забуду, батьку, і саме тому я збираюся присвятити своє життя тому, щоб хапати цих лиходіїв та саджати їх до в’язниці замість того, щоб давати їм змогу продовжувати своє злочинне життя на волі, завдяки твоєму талановитому захисту.

      Вільям сподівався, що тепер батько замовкне, проте він помилився.

      – Може, знайдемо компроміс, хлопчику мій?

      – У жодному разі, батьку, – твердо відповів Вільям. – Ти кажеш як адвокат, який просить про пом’якшення вироку в програшній справі. Але зараз твоє красномовство марне.

      – Може, ти хоча б дозволиш мені викласти обставини справи до того, як ти її відхилиш? – спитав батько.

      – Ні, бо я не винний і не маю доводити присяжним свою невинність тільки заради тебе.

      – А ти міг би зробити щось заради мене, любий?

      У цій запеклій битві Вільям зовсім забув, що мати весь цей час тихо сиділа з іншого краю столу, уважно спостерігаючи за суперечкою чоловіка та сина. Вільям завжди був готовий прийняти виклик батька, проте мати не була йому рівним супротивником. Він раптом замовк, і його батько цим скористався.

      – Що ви пропонуєте, ваша честь? – запитав сер Джуліан так, ніби його жінка була суддею Високого суду, і розправив лацкани піджака.

      – Вільям піде в університет, який сам обере, – сказала Марджорі, – здобуде спеціальність, яку схоче, і зробить кар’єру за власним вибором. І, найважливіше, коли він це зробить, ти з честю визнаєш поразку і більше ніколи не будеш про це згадувати.

      – Зізнаюся, – сказав сер Джуліан, – що хоч і визнаю ваше судження справедливим, але вважаю останню частину надто важкою.

      Мати та син розсміялися.

      – Чи можу я подати клопотання про пом’якшення покарання? – невинно сказав сер Джуліан.

      – Ні, – відповів Вільям, – бо я погоджуся на мамині умови, тільки якщо через три роки ти беззаперечно підтримаєш моє рішення приєднатися до складу Лондонської поліції.

      Сер Джуліан Ворвік, королівський адвокат, підвівся з місця, злегка вклонився дружині та неохоче промовив:

      – Якщо так скаже ваша честь.

* * *

      Вільям Ворвік хотів стати детективом з восьми років, з того самого часу, як він розкрив «справу батончиків “Марс”». Як він потім пояснив директору, це була проста «паперова справа», для якої навіть лупа не знадобилася. Докази – обгортки, заплямовані шоколадом, – були знайдені у сміттєвому відерці у кімнаті винного, та правопорушник не зміг довести, що батончики він купив того семестру за власні гроші у магазинчику. Проте найважчою частиною справи було те, що злочинцем виявився один з його найближчих друзів, Едріан Хіт, який мав би стати його другом назавжди. Коли Вільям розповів цю історію батькові під час канікул, старий відповів йому: «Сподіваюся, Едріана це чогось навчило, бо інакше бозна-що із цього хлопця стане». Хоча однокласники, які хотіли стати лікарями, юристами, вчителями, навіть бухгалтерами, кепкували з Вільяма, експерта з профорієнтації не здивував той факт, що хлопчик хоче стати детективом. Урешті-решт, інші прозвали його Шерлоком іще до кінця першого семестру навчання. Батько Вільяма, баронет сер Джуліан Ворвік, хотів, щоб син пішов до Оксфорда вивчати