Gent normal. Sally Rooney

Читать онлайн.
Название Gent normal
Автор произведения Sally Rooney
Жанр Языкознание
Серия Antípoda
Издательство Языкознание
Год выпуска 0
isbn 9788417339371



Скачать книгу

/p>

       © Jonny L Davies

      Sally Rooney (County Mayo, Irlanda, 1991) va estudiar anglès al Trinity College de Dublín i té un màster de literatura nord-americana. A la universitat, Rooney va arribar a ser la guanyadora de les lligues de debat i oratòria d’àmbit europeu. Els seus textos s’han publicat a Granta, The New Yorker, The Dublin Review, Winter Pages i The Stinging Fly, revista a la qual es va incorporar com a editora el 2017. Rooney va ser escollida l’any 2017 per The Observer (The Guardian) com un dels talents més prometedors del moment. Gent normal, la seva segona novel·la, va ser el llibre més elogiat de l’any per la crítica del Regne Unit segons The Bookseller, i el 2018 va obtenir el premi a millor novel·la irlandesa del 2018 i el Costa Book Award 2018.

      Ernest Riera i Arbussà és traductor des de fa més de vint anys. S’ha dedicat exclusivament a la traducció literària, en tres vessants ben diferenciades: la traducció de narrativa (J.D. Salinger, John Irving, Mark Twain, Flannery O’Connor i molts més), la de teatre (Traïció, Acosta’t, L’home dels coixins, L’encarregat, etc.) i la de còmic (Alan Moore, Hugo Pratt, etc.).

      The Guardian – «Pot ser que Gent normal no tracti sobre la joventut d’avui en dia, sinó que mostri una cosa encara millor: el que és ser jove i estar enamorat en qualsevol època. [...] És un futur clàssic.»

      The Washington Post – «L’habilitat de Rooney per submergir-se a fons en els detalls minuciosos de les emocions dels seus personatges i, alhora, mantenir la imatge desarrelada i desenfadada de l’era d’Instagram reflecteix la preocupació actual per l’aparença per sobre de la vulnerabilitat. Aquí, joventut, amor i covardia s’entrellacen inevitablement, destil·lats en una novel·la que reclama ser llegida compulsivament, d’una tirada.»

      Vox – «El miracle d’aquest llibre és que la història d’amor i l’anàlisi no es contradiuen. En comptes d’això, cada un amplifica l’altre, en un crescendo descomunal. És increïblement intel·lectual, increïblement tendre. Increïblement bell, també.»

      The Cut – «Per què no poden ser tots els llibres així?»

      Independent – «Excel·leix escrivint personatges que recelen de la vida. Escriu l’angoixa millor que ningú. No hi ha res de normal, en Rooney. És excepcional.»

      Business Insider – «Només el temps dirà si Rooney és la gran novel·lista de la generació millennial, però tant si els seus llibres acaben a la llista de lectures obligatòries dels instituts d’aquí a cinquanta anys com si no, Gent normal continuarà sent un clàssic a la meva biblioteca.»

      The Irish Times – «Feia molt de temps que no em trobava dos personatges d’un llibre que m’interessessin tant.»

      Publishers Weekly – «Recorre amb delicadesa les angoixes femenines i masculines a l’entorn del sexe, la classe i la reputació.»

      The Wall Street Journal – «Potser als lectors els costarà recordar l’última vegada que es van sentir tan implicats amb els personatges d’una novel·la.»

      Veredicte del jurat dels British Book Awards – «D’aquí uns anys seguirem llegint aquest llibre. És increïblement important. L’autora va camí de convertir-se en la figura literària més important dels nostres dies.»

      Veredicte del jurat del Man Booker Prize – «Un estudi íntim del caràcter de dues persones que intenten esbrinar com estimar-se. Gent normal està escrit amb una prosa comprimida, serena i al·lusiva que convida a llegir entre línies. Una bona part es mostra sense dir-se. Basant-se en el dia a dia, transforma el que hauria pogut ser un tema lleuger en una cosa que demana molt del lector.»

      Esquire – «Etiquetar Rooney com una escriptora millennial és subestimar els seus dons prodigiosos: la deliciosa agudesa psicològica que fa que les seves novel·les espetarreguin i la seva habilitat per explorar la influència dels sistemes sociopolítics sobre els individus que, alternativament, pateixen i es desenvolupen suportant-ne el pes.»

      Time – «Una narració corprenedora.»

      The New York Times Book Review – «Les novel·les de Rooney tenen l’inusual poder de fer allò que sol fer la literatura realista: mostrar com pensen i actuen en privat els nostres contemporanis, i permetre’ns veure’ns reflectits en els seus dilemes. Hi ha molt pocs escriptors contemporanis que puguin aconseguir el que fa Rooney amb la seva escriptura i els seus personatges.»

      Metro – «Addictiva, compulsiva, narrada amb una simplicitat cristal·lina que fa que moltes altres novel·les semblin rutinàries. Et deixa amb ganes de recomanar-lo fervorosament a un amic.»

      Grazia – «Aquest llibre és una meravella. Un llibre pel qual anul·lar plans.»

      Edmundo Paz Soldán, Culto / La Tercera – «Vaig acabar aplaudint aquest relat subtil d’una parella diferent al llarg de quatre anys crucials, els de la universitat de Dublín. Una educació sentimental en tota regla.»

      The New Yorker – «La primera gran novel·lista millennial.»

      The Bookseller – «Podria buscar hipèrboles originals intentant descriure com de bo arriba a ser aquest llibre, però en realitat només cal que el llegiu.»

      Títol original:

      Normal people © 2018, Sally Rooney

      Tots els drets reservats

      Primera edició: octubre del 2019

      © de la traducció: Ernest Riera i Arbussà, 2019

      © de la il·lustració de la coberta: Pep Boatella, 2019

      © de la fotografia de l’autora: Jonny L Davies

      © de la imatge de les guardes interiors: pongpongching / AdobeStock, 2019

      © d’aquesta edició: Edicions del Periscopi SL, 2019

      Publicat per Edicions del Periscopi SL

       [email protected]

      Web: www.periscopi.cat

      Facebook: www.facebook.com/Periscopi

      Twitter: twitter.com/Ed_Periscopi

      Instagram: @edicions_del_periscopi

      Edició a càrrec d’Aniol Rafel i Marta Rubirola

      Maquetació i disseny interior: Tono Cristòfol

      Correcció: Miquel Saumell Santaeugènia, Òscar Lozano i Rudolf Ortega

      Disseny de la col·lecció i coberta: Tono Cristòfol

      Producció de l’ebook: booqlab.com

      ISBN: 978-84-17339-37-1

      Tots els drets reservats. Queda rigorosament prohibida, sense l’autorització escrita dels