Eterična Ulja Za Vaše Zdravlje I Ljepotu. Lyudmila Ananieva

Читать онлайн.
Название Eterična Ulja Za Vaše Zdravlje I Ljepotu
Автор произведения Lyudmila Ananieva
Жанр Спорт, фитнес
Серия
Издательство Спорт, фитнес
Год выпуска 0
isbn 9788873045250



Скачать книгу

      2.2. Primjena anisovog ulja u kozmetici

      Takav biljni proizvod se uglavnom koristi za njegu zrele i stare kože. Ulje stimulira epidermalne stanice da proizvode viÅ¡e kolagena, tonira kožu i povećava čvrstoću. Također je učinkovit kod nekih kožnih oboljenja, pomaže da biste dobili osloboditi od prve znakove svraba i uÅ¡iju i buha. U kozmetici se anisovo ulje primjenjuje za kovrče. Ovaj biljni proizvod koriste za obogaćivanje Å¡ampona, maski i regeneratora. Također se dodaje u aromatske kupke i posebne opuÅ¡tajuće tonike i masaže. Pri obogaćivanju kozmetičkih pripravaka, treba se strogo pridržavati količina ulja: uzmite 3 kapi esencije na 10 ml baznog ulja. Kako biste dobili željenu mjeÅ¡avinu, koristi se isti omjer, s tom razlikom da se za bazu koristi krema ili losion za tijelo. Kada pripremate aromatsku kupku, dovoljno je kapnuti 7 kapi u vodu.

      2.3. Mjere opreza

      Jako ulje, vrlo moćan stimulans.

      Pri koriÅ¡tenju visokih doza za masažu i kupanje to može uzrokovati iritaciju želučane sluznice i vrtoglavicu, a produljena upotreba visokih doza može dovesti do općeg trovanja, miÅ¡ića i krvožilnog sustava kao i poremećaja mozga.

      Redovito interno konzumiranje ulja može uzrokovati upalu sluznice želuca. S posebnom pažnjom preporučuje se koristiti ga sa bolestima probavnog trakta i samo pod nadzorom liječnika.

      Ne smije se koristiti tijekom trudnoće i njegova primjena mora biti ograničena, kada je jako zgruÅ¡avanje krvi.

      3. Smreka Juniper

      Učinak: opći stimulans, diuretik, antiseptik, ekspektoran, protuupalni, detoksikantni, lokalni protunadražujući, ozdravljenje rana. Može izdvojiti mokraćne kiseline i toksine. PoboljÅ¡ava probavu. Potiče gubitak težine. Povećava elastičnost krvnih žila i hrskavice. SavrÅ¡eno tonizira živčani sustav, smanjuje razdražljivost, uklanja stresne reakcije i destruktivne emocije.

      Eterično ulje borovice primjenjuje (za detalje pogledajte u nastavku) za poboljÅ¡anje metabolizma, poboljÅ¡anje otpornosti organizma i prevenciji utjecaja Å¡tetnih kemijskih čimbenika i malih zračenja, a u slučaju artritis, degenerativne, uganuća, sojevi, dislokacija, oticanje, giht, bronhitis, akutne respiratorne bolesti (ARI), gripa, mokraćni kamenac, hemoroidi, dermatitis, ekcem, psorijaza, rana koje ne zacjeljuju i čirevi.

      Smrekino ulje se koristi kao djelotvorni kozmetički preparat za njegu uljane i normalne kože, kao i kao sredstvo osobne higijene, koja normalizira reakciju baze kiseline i bakterijsku ravnotežu spolnih organa.

      Eterična ulja obogaćena kremom, tonikom, preparatima za ispiranje, maske, obloge koje se preporučuju za masnu i upaljenu kožu, otvorene pore, akne, čireve i rane, proÅ¡irene vene, ekceme, psorijaze i druge vrste dermatitisa i dermatoze.

      Ispiranjem kose s ovim eteričnim uljem ćete otkloniti perut. Tjera krpelje i buhe, te se koristi za dezinfekciju domova i kućnih ljubimaca. Obogaćivanje kozmetike: 2-3 kapi na 10 g baze (krema, Å¡ampon, gel, tekući sapun i tako dalje).

juniper1

      3.1. Dodatni recepti

      3.1.1. Eterično ulje borovice za kosu

      Protiv peruti, za jačanje i rast kose učinkovito primijeniti aromatičnu masažu vlasiÅ¡ta i aromatično ispiranje kose s eterično ulje borovice. Za suhi tip kose: jednom tjedno, za masni tip: dva puta.

      Aromatizacija i dezinfekcija zraka u stambenim i radnim prostorijama: 5 kapi u aromatičnoj lampi za svakih 15-17 četvornih metara prostorije. Parne inhalacije: 2-3 kapi čistog ulja borovice se dodaju u vruću vodu (temperatura od 80-85 °C), mi savijanje nad kontejner i duboko disati ljekovita parovi u roku od 7-10 minuta, prekriti glavu ručnikom i zatvoriti oči.

      Masaža: 5-7 kapi na 30 g baznog ulja; Oblozi: 5-7 kapi na 300 g ulja. Povez s gazom se impregnira sa smjesom i primjenjuje na zahvaćeno područje tijela, te izolirano s celofanom i ljepljivom trakom. Obogaćivanje kozmetike: 2-4 kapi na 15 g baze.

      3.1.2. Ulje borovice protiv strija

      Masaža i samo-masaža kod kuće pomoću baznih biljnih ulja s dodatkom borovice uklanja strije koje se formiraju na različitim dijelovima tijela nakon trudnoće, dojenja, i brzog mrÅ¡avljenje. Najbolje je kombinirati borovice s grejpom: 15 g osnove, 4 kapi svakog eteričnog ulja. Masaža s uljem smreke povećava miÅ¡ični tonus, zaglađuje plitke bore, potiče zarastanje oÅ¡tećenog tkiva i ožiljaka i poboljÅ¡ava ten.

      3.1.3. Ulje borovice za mrÅ¡avljenje

      Prema miÅ¡ljenju mnogih žena, eterično ulje borovice je dokazno sredstvo u borbi protiv prekomjerne težine. Ulje se primjenjuje u: kupke, anti-celulitne masaže, ljekovite zavoje, kreme i losione za tijelo.

      3.2. Mjere opreza

      Provjerite miris na individualnu toleranciju. Ne primjenjivati u trudnoći i akutnih oboljenja bubrega (pijelonefritis, glomerulonefritis). Nije preporučljivo djeci u dobi do tri godine. Koristiti s oprezom u slučaju hipertenzije. Nije poželjno koristiti viÅ¡e od dva ili tri tjedna za redom. Nemojte prekoračiti doze pri koriÅ¡tenju.

      4. Neroli Neroli

      Učinak: sedativ, antiseptik, analgetik, spazmolitik. PoboljaÅ¡ava cirkulaciju krvi, normalizira srčani ritam, čisti krvne žile od skleroznih "plakova", olakÅ¡ava predmenstrualne i menopauzne sindrome. Ima izražen regenerativni učinak, te učinak usporavanja starenja.

      Koristi se za srčane aritmije, kardioneurosu, anginu, koronarnu srčanu bolest, aterosklerozu, krvarenje, umor, razdražljivost, tjeskobne i depresivne uvjete, nesanicu, za prevenciju kapilarnog rupture i strijama, kao i za brigu za nadraženu, mlohavu , osjetljivu i suhu kožu.

      4.1.KoriÅ¡tenje ulja za njegu kože lica, tijela i kose

      Ulje neroli je univerzalno. SavrÅ¡eno je pogodno za bilo koji tip kože. Međutim, sa snažnim tonirajućim i obnavljajućim svojstvima, posebice je učinkovito za stariju kožu ili kožu sa stanjem povećanog umora. Njegova upotreba osigurava da koža vraća svoju svježinu i postaje elastična i meka. Pomaže u usporavanju postojećih bora i Å¡titi od pojave novih. Osim toga, citopilaktička svojstva, koja su također svojstvena ulju, utječu na rast novih stanica - tj. promicanje regeneracije kože.

      Suha i osjetljiva koža također uživa blagotvorne učinke sa vrlo pouzdanim neroli uljem. Primjenom iste, vratit će hidrolipidni plaÅ¡t kože, koji će ga zaÅ¡tititi od prekomjernog suÅ¡enja i gubitka elastičnosti. Ublažava iritaciju i mrlje izazvane stresom, te se pretvara u svojevrsni oklop koji Å¡titi kožu lica od agresivnih efekata vanjske okoline.

      Najčešća primjena neroli ulja je u pregrÅ¡tu kozmetičkih preparata: maske za lice kućne radinosti i kreme, te sve vrste losiona. Obično, 2 kapi ulja se dodaju u jedan dio kreme. Bolje