Kuhu sa küll kadusid, Bernadette?. Maria Semple

Читать онлайн.
Название Kuhu sa küll kadusid, Bernadette?
Автор произведения Maria Semple
Жанр Современная зарубежная литература
Серия
Издательство Современная зарубежная литература
Год выпуска 2014
isbn 9789985329757



Скачать книгу

isegi ühendatud! Need olid müra summutamiseks! Terve tee Redmondisse ei rääkinud ta minuga enam sõnakestki.

      Mõelda vaid, Audrey, et oleme viimased viis aastat alati Bernadette’i jäletiseks pidanud. Tuleb välja, et tema abikaasa on sama ebaviisakas ja antisotsiaalne! Ma olin nii tige, et guugeldasin tööle jõudes Bernadette Foxi. (Uskumatu, et ma pole seda siiani teinud, arvestades meie haiglast huvi tema vastu!) Kõik teavad, et Elgin Branch on Microsoftis Samantha 2 tiimi juht. Aga kui ma tema naise kohta infot otsisin, ei leidnud ma midagi. Ainus Bernadette Fox on mingi California arhitekt. Proovisin kõiki nimevariante: Bernadette Branch, Bernadette Fox-Branch. Aga meie Bernadette’i, Bee ema, pole interneti andmetel olemas. Mis on tänapäeval siiski suur saavutus.

      Teemat vahetades, kas Ollie-O pole mitte lahe? Ma olin nii nördinud, kui Microsoft ta eelmisel aastal 10 % seas lahti lasi. Aga vastasel juhul poleks me eales saanud palgata teda oma väikese kooli mainet ümber kujundama.

      Meil siin Microsoftis kutsus SteveB tänupüha-järgseks esmaspäevaks kokku üldkoosoleku. Liiguvad meeletud kõlakad. Projektijuht palus mul vahetult enne seda leida mõneks tunniks üks koosolekuruum, näen selle kallal kurja vaeva. See tähendab vaid üht: uus vallandamislaine. (Häid pühi!) Tiimijuht kuulis klatši, et meie projekt lõpetatakse üldse ära, otsis välja võimalikult paljude adressaatidega postitusteseeria, kirjutas „Microsoft on dinosaurus, kelle aktsia väärtus langeb nulli” ja vajutas „saada kõigile”. See ei too head. Ma kardan, et nüüd karistatakse kogu osakonda ja võin sattuda täbarasse olukorda. Või siis on üldse lõpp käes! Äkki reserveerisin koosolekuruumi iseenda vallandamiseks?

      Oh, Audrey, palveta ikka minu, Alexandra ja Lincolni eest! Ma ei tea, mida ma teen, kui mind lahti lastakse. Meil on siin nii helded soodustused. Kui mul pärast pühi ikka töökoht alles on, maksan meeleldi osa tulevaste vanemate vastuvõtu kuludest.

      Soo-Lin

• • • 

      Neljapäev, 18. november

      Audrey Griffini kiri põldmurakate

      tapmise spetsialistile

      Tere, Tom!

      Teile võib tõepoolest mulje jääda, et selles suures kummituslikus majas meist ülalpool ei ela kedagi, arvestades nende aia seisukorda. Tegelikult elab. Nende tütar Bee käib Galeri koolis Kyle’i klassis. Mul oleks hea meel täna pärast tunde tema emaga põldmurakate teemat arutada.

      Sead? Ei mingeid sigu. Võtke ometi lehtpeeti!

      Audrey

• • •

      Kellelt: Bernadette Fox

      Kellele: Manjula Kapoor

      Ma olen sillas, et nõustusid!!! Kirjutasin kõigele alla ja skannisin ära. Antarktikaga on lood järgmised. Meid on kolm, nii et hangi kaks tuba. Elgie’l on American Airlinesis suur hunnik miile kogutud, nii et üritame nende eest kolm piletit saada. Talvevaheaeg kestab 23. detsembrist 5. jaanuarini. Pole hullu, kui paar koolipäeva kaotsi läheb. Ja koer! Me peame leidma koha 60-kilose, pidevalt märja koera jaoks. Oih, ma pean Beele kooli järele tõttama. SUUR TÄNU veel kord.

• • • 

      Reede, 19. november

      Direktor Goodyeari kiri, mis saadeti

      lastevanematele nädalavahetuse mappide vahel

      Kallid lapsevanemad!

      Levib kuuldus vahejuhtumi kohta eilse koolipäeva lõpus. Õnneks ei saanud keegi viga. Ometi on siinkohal õige hetk uuesti rahulikult läbi vaadata Galeri kooli kodukorra eeskirjad. (Kaldkiri minu lisatud.)

      Osa 2A. Lõik ii. Õpilastele saab järele tulla kahel moel.

      Autoga. Sõitke kooli sissepääsu juurde. Palun ärge tõkestage juurdepääsu Sound Seafood Internationali lastimisdokile!

      Jalgsi. Palun parkige põhjaparklasse ja kõndige lastele kanaliteel vastu. Palume jalgsi saabuvatel vanematel turvalisuse ja tõhususe huvides autoteele mitte läheneda.

      Mulle on alati rõõmu pakkunud meie tore lastevanemate kogukond, kus toimub tihe suhtlemine. Ometi jääb alati esmatähtsaks õpilaste turvalisus. Olgu Audrey Griffiniga juhtunu meile õppetunniks ja pidagem vestlusi edaspidi kohvilaua taga, mitte autoteel.

      Parimat

      Gwen Goodyear koolidirektor

• • • 

      Erakorralise meditsiini osakonna arve, mille Audrey Griffin andis mulle empsile edastamiseks

      Patsiendi nimi: Audrey Griffin

      Vastuvõtnud arst: C. Cassella

      Märkused: visuaalne ülevaatus ja esmane neuroloogiline läbivaatus vigastusi ei tuvastanud. Patsiendil tugev emotsionaalne stress, nõudis röntgenit, valuvaigisteid ja karke.

• • •

      Kellelt: Soo-Lin Lee-Segal

      Kellele: Audrey Griffin

      Ma kuulsin, et Bernadette üritas sind kooli ees alla ajada! Kas kõik on korras? Tulen ehk õhtusöögi ajal läbi? MIS JUHTUS?

• • • 

      Kellelt: Audrey Griffin

      Kellele: Soo-Lin Lee-Segal

      Vastab tõele. Mul oli vaja Bernadette’iga rääkida tema põldmurakapõõsastest, mis kasvavad nõlvalt alla, aia alt läbi ja tungivad minu aeda. Pidin palkama spetsialisti, kelle sõnul võivad Bernadette’i põldmurakad meie maja vundamendi ära lõhkuda.

      Tahtsin Bernadette’iga sõbralikult vestelda. Läksin tema autoni, mis seisis lastele vastu tulnud vanemate järjekorras. Mea culpa! Kuidas muidu selle naise jutule pääseda? Ta on nagu Franklin Delano Roosevelt. Ainult ülakeha on näha, kui ta mööda sõidab. Minu arvates pole ta veel kunagi autost välja tulnud, et Bee jalgsi koolimajani saata.

      Üritasin temaga rääkida, aga autoaknad olid üles keritud ja ta teeskles, et ei näe mind. Nagu mõni Prantsuse esileedi, siidsall hooletult kaelas ja suured päikeseprillid ees. Koputasin tuuleaknale, aga ta sõitis minema.

      Üle minu jala! Läksin traumapunkti ja sattusin ebapädeva arsti peale, kes keeldus uskumast, et mul midagi viga on.

      Ma ei teagi enam, kelle peale rohkem pahane olla, kas Bernadette Foxi või Gwen Goodyeari peale, kes mind reedeses kirjas mainis. Nagu oleksin mina midagi valesti teinud! Mainida nimepidi mind ja mitte Bernadette’i! Mina lõin Mitmekesisuse nõukogu. Mina leiutasin Sõõrikud Issidele. Mina kirjutasin Galeri kooli juhtkirja, mille eest Portlandi peen firma oleks meilt kümme tuhat dollarit sisse kasseerinud.

      Võib-olla Galeri kool tahabki tööstuspargis maja rentida. Võib-olla ei ihkagi Galeri kool stabiilsust, mis kaasneks enda uue majaga. Võib-olla tahaks Gwen Goodyear, et ma tulevaste vanemate vastuvõtu ära jätan. Palusin tal endaga ühendust võtta. Ma pole sugugi rahul.

      Telefon heliseb. See on tema.

• • • 

      Esmaspäev, 22. november

      Direktor Goodyeari kiri,

      mis lastega esmaspäeval koju saadeti

      Kallid lapsevanemad

      Tahtsin täpsustada, et lapsevanema jalast üle sõitnud auto roolis oli Bee Branchi ema Bernadette Fox. Loodetavasti oli teil kõigil vihmast hoolimata imetore nädalavahetus.

      Tervitades

      Gwen Goodyear koolidirektor

• • •

      Kui keegi oleks minult küsinud, oleksin võinud rääkida, mis pärast tunde juhtus. Mul kulus autosse ronimiseks tükk aega, sest emps võtab alati Jäätise kaasa ja lubab tal ette istuda. Kui koer on korra esiistmele istunud, ei taha ta seda enam loovutada. Nii tegigi Jäätis sama nagu alati, kui tahab oma tahtmist saada: istus täiesti kangestunult ja jõllitas otse ette.

      „Emps!” hüüdsin mina. „Sa ei tohiks teda ette lasta…”

      „Ta