Sotsiaalsed mängud kunstiruumis. Raivo Kelomees

Читать онлайн.
Название Sotsiaalsed mängud kunstiruumis
Автор произведения Raivo Kelomees
Жанр Зарубежная образовательная литература
Серия
Издательство Зарубежная образовательная литература
Год выпуска 2014
isbn 9789949467457



Скачать книгу

vältida detailsust. Proovitakse mitte vaadelda kunstimaastikku teatud kunstiparteisse kuuluvana, ja ütleksin isegi, et vaatleksin seda teatud jumalikult kõrguselt. Kuid jääme siiski tagasihoidlikumaks: vaadelgem toimuvat distantsilt, püüdes üldistada nii palju kui võimalik, nagu kõike näeks keegi kõrvaline, kes on asjadega siiski kursis.

      Kuid arvatavasti ei ole see võimalik: kes ei ole seotud, see ei mõista toimuvat.

      Sissejuhatus

      Deformeerivad asjaolud

      Tihti kurdetakse, kuidas oli tollal ja kuidas on nüüd, tollal oli hullem või et nüüd on hullem või vastupidi, et on parem. Tundub aga, et igal ajal, kümnendil, igal ühiskonnal on omad hädad ja on alatine küsimus, kuidas vältida probleeme, kuidas luua vaba kunsti, kuidas tegelda sisuga, kuidas kõnelda tõtt, vältida müra ja segamist. Kuidas näha asju selgelt ja väljendada ennast vabalt. Nõukogude ajal oli totalitaarne ideoloogia, mis deformeeris ühiskonda ja kunsti, nüüd on selleks raha. Küllaltki palju asju tehakse raha, mitte tõe pärast.

      Ida-Euroopa muutumine on suur teema, kuhu on sekkunud poliitilised muudatused ja tehnoloogiline revolutsioon viimasel kümnendil. Siin on sarnasusi ka naabritega. Toimus tohutu hüpe romantiliselt häälestatud kunstist ja kultuurist väga praktilisse, angažeeritud, tehnoloogiliselt arenenud ja võistlevasse kunstimaastikusse.

      Varem kujuteldud ja oodatud väljendusvabadus on vahetatud mitut sorti puuride vastu, mis tähendab ka kirjutamata reegleid, korraliku käitumise norme, mis on kunstniku igapäevase toimetamise ja ellujäämise strateegiad. Oodatud vaba kunstniku staatus on asendunud suhteliselt sõltuva kunstipraktiku positsiooniga.

      Digitaalne meedia tundub liiga tulisena uue ühiskonna jaoks, see on lammutanud varasema infolevitamise hierarhilise püramiidi. Teisest küljest, digitaalse kunsti sisenemine kultuuri on andnud hoogu uutele definitsioonilahingutele kunsti ja kunstnike kvaliteedi üle. Mingis nähtamatus ruumis, lendamas meie kohal, eksisteerib vaibumatu tung määratleda rahvusvaheliselt konverteeritavat kunsti rahvusesiseselt, s.t näitamiseks kõlbav on see, mida kindel rühm selleks peab, ja et see arvamus on objektiivne. Ja poleks mõtet kinnitada siia mingeid vektoreid või silte või pidada seda Eestile ainuomaseks, rääkimata sellise käitumisviisi hindamisest. Igas kultuuris käivad lahingud määratlemisõiguse ja n-ö kõvema sõna kandjate vahel, kas või argikriitikas. See on nähtav teatava vibratsiooni ja võnkumisena ning olenevalt asjaolude kokkulangemisest või lobitöö kvaliteedist vormuvad stiihilised hinnangud institutsioonideks või nende tahkeks poliitikaks.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

      1

      Spectre: http://coredump.buug.de/pipermail/spectre/2001-November/000465.html.

      2

      Sabotage of Independent Artisric Initiatives in Ukraine. Press-release. – http://anart. no/sympa/arc/syndicate/2002-01/msg00099.html (ei ole kättesaadav).

      3

      http://amsterdam.nettime.org/.

      4

      http://www.v2.nl/mail/v2east/ (ei ole kättesaadav).

      5

      Andrej Tisma veebisait: http://aaart.tripod.com/ (ei ole kättesaadav).

      6

      Inke Arns, Andreas Broeckmann, Rise and Decline of the Syndicate: the End of an Imagined Community. Berlin, November 2001. – http://coredump.buug.de/pipermail/ spectre/2001-November/000465.html.

      7

      http://anart.no/sympa/arc/syndicate/2001-11/msg00185.html (ei ole kättesaadav).

      8

      Arhiivi leiab aadressilt: http://anart.no/sympa (ei ole kättesaadav).

      9

      Spectre: http://coredump.buug.de/cgi-bin/mailman/listinfo/spectre.

      10

      Soovitatavad lingid: Stanford Prison Experiment: http://www.prisonexp.org/; Philip Zimbardo: http://www.zimbardo.com/.

      11

      Immersive Kunst: Technik – Theorie – Geschichte. – http://www2.hu-berlin.de/arthistory/pub/resCont4.php?pg=r2 (ei ole kättesaadav).

      12

      Vt ka „Welcome to Sacro Monte di Varallo”: http://www.santuari.it/varallo/eng/ default.htm.

      13

      Oliver Grau, Ancestors of the virtual, historical aspects of virtual reality and its contemporary impact. CIHA London 2000. Thirtieth International Congress of the History of Art. – http://www.unites.uqam.ca/AHWA/Meetings/2000.CIHA/Grau.html.

      14

      Dörte Zbikowski, Painting, the Power of Illusion and the Moving Pictures. – Future Cinema. The Cinematic Imaginary After Film. Ed. by Jeffrey Shaw and Peter Weibel. Cambridge, Massachusetts, London: ZKM, The MIT Press, 2003.

      15

      Oliver Grau, Virtual Art. From Illusion to Immersion. Cambridge, Massachusetts, London: The MIT Press, 2003, pp. 91–105.

      16

      Simon Penny, Twenty Centuries of Virtual Reality (1991). –http://www.ntticc.or.jp/ pub/ic_mag/ic014/penny/penny_e.html.

      17

      Vt ka: Raivo Kelomees, Virtuaalne reaalsus kui metafoor ja praktiline rakendus. – Luup, 18. märts 1996.

      18

      Vt Martin Lister, Jon Dovey, Seth Giddings, Iain Grant, Kieran Kelly, New Media: A Critical Intro

1

Spectre: http://coredump.buug.de/pipermail/spectre/2001-November/000465.html.

2

Sabotage of Independent Artisric Initiatives in Ukraine. Press-release. – http://anart. no/sympa/arc/syndicate/2002-01/msg00099.html (ei ole kättesaadav).

3

http://amsterdam.nettime.org/.

4

http://www.v2.nl/mail/v2east/ (ei ole kättesaadav).

5

Andrej Tisma veebisait: http://aaart.tripod.com/ (ei ole kättesaadav).

6

Inke Arns, Andreas Broeckmann, Rise and Decline of the Syndicate: the End of an Imagined Community. Berlin, November 2001. – http://coredump.buug.de/pipermail/ spectre/2001-November/000465.html.