Pokker ja võitja psühholoogia: eduka pokkerimängija hoiakud ja mõtteviis. Matthew Hilger

Читать онлайн.
Название Pokker ja võitja psühholoogia: eduka pokkerimängija hoiakud ja mõtteviis
Автор произведения Matthew Hilger
Жанр Развлечения
Серия
Издательство Развлечения
Год выпуска 2015
isbn 9789949515363



Скачать книгу

Kui oled live-mängija, hoia oma mängumärke korratus ja loendamatus hunnikus. Internetis mängides sisene mängu suvalise ja ebatavalise summaga, lisa juurde samuti suvalisi summasid. Kui sa ei tea, palju sa võidad või kaotad, on õigete otsuste langetamisele tunduvalt hõlpsam keskenduda.

      2.4. Ära ole raha suhtes tundlik

      „Hirmunud raha ei suuda võita.”

      See kulunud pokkeriklišee on oma sisult äärmiselt oluline. Kui mängid rahaga, mida kardad kaotada, on sul ka väiksem tõenäosus võita, kuna oled aldis langetama mitteoptimaalseid otsuseid.

      Pea meeles, et õiged otsused tagavad sulle pikas perspektiivis võidu. Kui keskendud vaid sellele, kuidas oma rahast mitte ilma jääda, ei püüa ega suuda sa samal ajal õigeid otsuseid langetada. Sinu otsustusvõimet segavad võimaliku kahju ärahoidmise tung ning vastuolulised emotsioonid. Et kaotusvõimalust miinimumini viia, hakkad loobuma ka kätest, mis suure tõenäosusega võidaks. Pokkerimängus ei ole ühelgi mängijal teiste ees väga suuri eeliseid. Kui mängija loobub suure tõenäosusega võitvatest kätest, on see piisav, et võitvast mängijast saaks peagi kaotav mängija.

      Loodetavasti oled sa piisavalt arukas, et mitte kogu oma mängukassa või järgmise kuu üürirahaga pokkerilauda istuda. Loomulikult võib kartlikult mängida ka siis, kui mängija tegelikult ei riskigi. Seda, kui kartlikult inimene mängib, mõjutavad kaks tegurit:

      Esiteks see, kui tugev su mängukassa on.13 Kas sul on piisavalt rahatagavarasid, et kaotustelainet üle elada? Kas kaotasid hiljuti ja oled ületanud piiri, mil su mängukassast enam ei piisa, või jõudnud sellele piirile ohtlikult lähedale? Kas oled äsja kõrgemate limiitidega mängima hakanud ja sinu mängukassa on suuri panuseid silmas pidades liiga väike? Kui vastad jaatavalt kas või ühele neist küsimustest, on üsna tõenäoline, et võid ettevaatlikult ja kartlikult mängima hakata.

      Teiseks teguriks on sinu üleüldine suhtumine rahasse. Kas oled üldiselt riskialdis? Kas hirm rahast ilma jääda on suurem kui soov seda võita? Kas lepid väiksemate võitudega, kui sellega kaasnevad väiksemad riskid? Kas kardad raha kaotada ka siis, kui sinu mängukassa on piisavalt suur? Kui see kõik on nii, on see päris tõsine probleem, kuna need ei ole pokkerimängija puhul head omadused. Kui sa ei suuda riskimisse neutraalselt suhtuda, oleks targem mängimisest sootuks loobuda või mängida nii suure mängukassaga (või nii madalate limiitidega), et kaotatud või võidetud summad ei tähendaks sulle mitte midagi.

      Kartlikul mängijal on oht teha järgmisi saatuslikke vigu:

Ta ei kaitse oma kätt korralikult

      Kui mängija kardab kaotada, ei panusta ta nõrga käega peaaegu kunagi ja võib kaotama hakata nõrgema käega mängijatele. Loobudes üritatakse vähem kaotada, kuid kokkuvõttes hakkab mängija nõrgematele kätele hoopis sagedamini kaotama.

Ta ei panusta hea käega piisavalt, eesmärgiga nõrgemad käed call’ima panna

      Value bet e mängupanga kasvatamine panustega on pokkerimängus üks tähtsamaid oskuseid. Panustatakse lootuses, et nõrgema käega vastased teevad sama suure panuse. Kui mängija jätab panuse tegemata ja lepib väiksema võiduga, on see suur viga. Eriti tavaline on see river’i avamisel, mil motivatsioon oma kätt kaitsta väheneb.

Ta mängib liiga vähe käsi ja osaleb jaotustes harva

      Mängija, kes kardab oma rahast ilma jääda, teeb harva panuse, kui tal pole väga tugev käsi. Seda isegi siis, kui selle käega on tõenäoline võita. Aja jooksul koguneb saamata jäänud väikestest summadest kokku juba päris suur kaotus.

Ei call’i piisavalt big bet pokkerimängudes

      Kartlik mängija ei julge reeglina suurte panustega pokkeris panusega kaasa minna (olgu siis tegu limiteeritud või mittelimiteeritud pangaga), kui tal ei ole just väga tugevat kätt, kuna on võimalus kaotada korraga palju raha või isegi kogu mängukassa. Kui vastased sellele jälile jõuavad, blufivad nad igal võimalusel, et sellist mängijat loobuma sundida.

Ei blufi piisavalt

      Bluffimine on enamasti pisut ülehinnatud oskus. Algajad kipuvad arvama, et pokker seisnebki ainult bluffimises. Tegelikult on solid-pokkeri ja madalamate panuselimiitide puhul vähene bluffimine või bluffimisest täielikult loobumine tunduvalt arukam strateegia. Kui mängija aga keskmiste või kõrgete panuselimiitidega mängudes äärmiselt harva blufib, muutub ta vastastele kergesti läbinähtavaks. Kartlik mängija püüab bluffimist vältida.

      Üldiselt peaks mängija olema suuteline suure rahasumma kaotuse kerge õlakehitusega üle elama. On mängijaid, kes seda suudavad, kuid enamik siiski mitte. Parimad meie seast loodavad, et suudavad kaotusi ohjes hoida ja peavad meeles, et lühikeses perspektiivis on mõõdukas kaotamine vältimatu. Kõige tähtsam on, et sa ei laseks kaotushirmul oma mängu mõjutada.

      Loomulikult on panuselimiitide kasvades üha raskem võimalikesse kaotustesse külma kõhuga suhtuda. Enamik inimesi suudab leppida 80 dollari kaotamisega 1–2 dollari mängus, kuna nad kulutavad meelelahutusele niikuinii selliseid summasid. Kuid 1600 dollari kaotamine 20–40 dollari mängus on enamikule siiski suur kaotus. See võib olla mõne inimese paari kuu üür või koguni kuupalk.

      Seda, kuidas rahasse ükskõikselt suhtuda, pole võimalik kellelegi õpetada. See on asi, mida tuleb ise õppida. Nagu juba varem öeldud, on inimesi, kellele riskeerimine on nii vastumeelne, et nad ei õpi seda iialgi ära. Sellele vaatamata on olemas kolm asja, mis aitavad sul rahasse ükskõiksemalt suhtuda.

      Kogemused. Mida rohkem mängid, seda rohkem harjud suurte rahasummadega ja seda vähem need sind mõjutavad.

      Mängukassa. Kui su mängukontol on 20 000 dollarit, tundub 1600 dollari kaotus tühisem.

      Eraldi mänguraha. Kui hoiad pokkeriraha oma igapäevaselt kasutatavast rahast eraldi, tundub kaotatud või võidetud raha vähem tõelisena.14

      Tegelikkuses tuleks rakendada nende kolme abinõu kombinatsiooni. See aitab sul järjekindlalt õigesti mängida ning vältida kartlikku mängustiili.

      Rahasse emotsioonideta suhtumine pole lihtne ja enamasti nõuab selle õppimine aega. Mängi alati oma võimete ja mängukassa piires. Kasvatades mängukassat, et mängida kõrgemate panuselimiitidega, tegele ka oma riskitolerantsiga. Pea meeles, et kui sa ei soovi, ei pea sa kunagi mängima nii kõrgete limiitidega, mis sinus ebamugavust tekitavad.

      2.5. Jäta oma ego ukse taha

      Kui jälgida pokkerit televiisorist, mängida kohalikus pokkeriklubis või Internetis, on lausa hämmastav, kui paljudel mängijatel on pealtnäha suur ego. Märkad mängijaid, kes hooplevad oma oskustega, kritiseerivad teiste mängu, kiitlevad oma töökohtade ja palganumbritega ning suhtuvad kõige kahjutumatesse kommentaaridesse kui isiklikesse solvangutesse.

      Kui oled otsustanud pokkeriga raha võita, tuleb oma ego ukse taha jätta, lauda istuda ja pokkerit mängida. Suur ego võib pokkerilauas palju probleeme tekitada.

      Peamine probleem on see, et pokkerilauda kaasa toodud ego segab ja takistab õigete otsuste langetamist. Pea meeles, et pokkeris on peamine eesmärk langetada õigeid otsuseid, see tagab tavaliselt edu ka pikas perspektiivis. Kui ego mängulauda võtad, püstitad sellega endale ka uue eesmärgi. Sa püüad võita võimalikult palju raha, et oma ego rahuldada. Tänu sellele võid teha valikuid, mida sa muidu ei teeks, ja peaaegu alati on need valikud halvemad. Su ego hakkab võitudest toituma.

      Mängulauda kaasa võetud ego võib sind paljudesse lõksudesse meelitada. Neist kõige enam levinud on järgmised kaheksa.

1. Võid kinni maksta panuseid, kui seda ei tohiks teha

      Psühholoogiliselt mõjub loobumine allaandmise ehk lüüasaamisena. Ego toitvas mängus võib tunduda loobumine äärmiselt vastumeelsena, eriti siis, kui mängupank on suur ja mängija arvab, et tal võib olla parim käsi. Kui saabub sinu kord panustada, peaksid vastama mõttes järgmistele küsimustele:

      Kui suure tõenäosusega on mul teistest parem käsi?

      Kui



<p>13</p>

Mängukassat puudutavaid teemasid on põhjalikumalt käsitletud 7. peatükis.

<p>14</p>

Antud teemat käsitletakse põhjalikumalt 10. peatükis.