Pokker ja võitja psühholoogia: eduka pokkerimängija hoiakud ja mõtteviis. Matthew Hilger

Читать онлайн.
Название Pokker ja võitja psühholoogia: eduka pokkerimängija hoiakud ja mõtteviis
Автор произведения Matthew Hilger
Жанр Развлечения
Серия
Издательство Развлечения
Год выпуска 2015
isbn 9789949515363



Скачать книгу

muutujat võivad omavahel näiliselt seotud olla. Sa võid näiteks märgata, et üks diiler jagab sulle pidevalt paremaid kaarte kui teine diiler. Tegelikult jagavad mõlemad diilerid täiesti juhuslikke kaarte ja sinu tähelepanek põhineb lühiajalisel statistikal.

Põhimõttekindel käitumine

      Pokkerilauas ei maksa mitte kunagi käituda oma kindlatele veendumustele või põhimõtetele tuginedes. Näiteks: sa kaotad suurema summa, kuna maksid agressiivse mängija panuse nõrga käega kinni ainult sellepärast et „keegi ometi peab talle koha kätte näitama”. Pokkeris tuleb käituda ainult oma võimalikult suurt kasumit silmas pidades, ükski teine põhjus pole aktsepteeritav.

Ebausk

      Ebausk on irratsionaalne usk, et mingi objekt, tegu või olukord, mis pole sündmustega loogiliselt seotud, mõjutab sündmuste lõpptulemust.25 Ebausul pole pokkerilauas kohta, vaatamata sellele võib seda seal sageli kohata. Inimesed usuvad, et mingid teatud kombinatsioonid on „õnnelikud” või „õnnetud käed”, olen kohanud ka igasuguseid teisi veidraid tõekspidamisi. Näiteks: kui sind tabab bad beat, tuleb järgmisest jaotusest alati loobuda. Iga kord, kui midagi sellist teed, sinu võidutase kahaneb. Kui sa tõepoolest usud, et lisaks tõenäosusele ja juhuslikkusele mõjutavad sinu võiduvõimalusi ka mingid salapärased jõud, oleks ilmselt targem pokkerimängust üldse loobuda.

      Need on vaid mõned lihtsad näited pokkerilauas esineva ebaselge mõtlemise kohta. Elus võib kohata nii ebaloogilisi mõttekäike, millest enamik inimesi üldse aru ei saa. Ian tunneb näiteks inimest, kes keeldub kasiinodes blackjack’i mängimast, kuna diiler näeb tema kaarte. Ta usub, et see annab diilerile mingi eelise, kuigi diiler ei langeta blackjack’is ühtegi otsust, seega pole tal selle informatsiooniga ka mitte midagi peale hakata.

      Oma ebaloogilise mõttekäigu tõttu on ta langetanud siiski hea otsuse – blackjack’i mängimisega jäädakse enamasti niikuinii kahjumisse. Üldiselt aga lõpeb ebaloogiline mõtlemine halva otsusega. Hea pokkerimängija õpib ebaselge mõtlemise oma mängust täielikult elimineerima.

      Kõrvalnähuna elimineerivad paljud selle kahjuks ka ühtlasi oma igapäevaelust.

      Ülesanne: kirjuta igal õhtul üles kõik situatsioonid, mil enda arvates mõtlesid ebaselgelt. See peaks hõlmama kõiki käike, mida sa ei teinud loogilistel kaalutlustel. Ole enda vastu aus. Koostatud nimekirja pole vaja kellelegi näidata ja võid selle hiljem ära visata. Korda seda meetodit regulaarselt. Lisaks sellele, et hakkad tasapisi neist harjumustest vabanema, oskad edaspidi neid ka pokkerilauas ära tunda.

Kokkuvõtteks

      Käesolevas peatükis uurisime kuut instinktiivset mõtlemisviisi, mis võivad pokkerilauas probleeme tekitada. Tähtis on loobuda kinnistunud mõtlemismustritest ja arendada uutmoodi intuitsiooni – kui soovid, nimeta seda pokkeriintuitsiooniks. Kuus olulist pokkeriintuitsiooni:

      1. Tegude ja tagajärgede vahel on habras seos.

      2. Lühiajalised rahalised eesmärgid on mitteproduktiivsed.

      3. Keskpärasus ei ole pokkeris aktsepteeritav.

      4. Riski tuleb suhtuda neutraalselt ehk riskitundetult.

      5. Ahnus on hea.

      6. Pokkerilauas tuleb mõelda ainult selgelt ja loogiliselt.

      Vanadest mõtlemismallidest ja hoiakutest ei ole võimalik loobuda üleöö. See nõuab pikaajalist instinktide ümberprogrammeerimist. Sugugi mitte kõigil pokkerimängijatel pole eespool loetletud kuue instinktiga probleeme. Leidub inimesi, kes pole kunagi tulemustele orienteeritud, on juba loomu poolest ahned või väga enesekeskse mõtlemisega. Oluline on ära tunda, millised punktid käivad konkreetselt sinu kohta, ja nende kallal vaeva näha.

      Raamatu järgmistes peatükkides keskendume põhilistele pokkerilauas esinevatele takistustele, eelkõige suurtele kaotustele, pikaajalisele kaotustelainele ja tilt-seisundile. Enamik mängijaid ei suuda tänu oma emotsioonidele nendes möödapääsmatutes olukordades õigesti käituda. Kui oleme oma tunnetest võitu saanud, on meie käsutuses kõik vajalikud vahendid, et säilitada pokkerilauas õige mõtteviis ja rakendada käesolevas raamatus sisalduvaid näpunäiteid.

      3.7. Peatüki kokkuvõte

      • Paljud pokkerilauas elutähtsad hoiakud on meie instinktidega vastuolus.

      • 3.1. Tegu ja tagajärg

      – Pokkeris on teo ja tagajärje (antud juhul valiku ja mängutulemuse) vahelist seost väga raske määratleda.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

      1

      Spetsiifiline pokkeritermin, mille erinevad tuletised kirjeldavad kaotustelainele sattunud mängija käitumist ning nõrgatulemuslikku mängu. Tilt’i sattunud mängija ei mõtle reeglina selgelt ja tegutseb emotsioonide, mitte mõistuse ajel. Tõlkija märkus.

      2

      Just see on põhjus, miks paljud algajad bluffimist üle tähtsustavad.

      3

      Üldiselt on see tõsi, aga vahel (reeglina no-limit Hold’em’i puhul) võib kohata ka üsna edukaid mängijaid, kes kasutavad loose-mängustiili.

      4

      Sellest tulenevalt eelistavad tippmängijad turniiridel, et kohustusliku panuse struktuur (blind) muutuks aeglasemalt. Kui pime panus väga kiiresti tõuseb, kasvab õnneteguri tähtsus, kuna mängu jääb vähem käsi, enne kui pime panus kriitilise taseme saavutab.

      5

      Online-mängijad arvestavad võitude arvu selle järgi, mitu suurt panust 100 käe kohta tehakse. Paljud online-mängijad peavad limiteeritud panustega mängude puhul heaks võidutasemeks seda, kui 100 käe kohta teenitakse kaks suurt panust („hea” on muidugi suhteline termin).

      6

      Endale kaotuslimiidi määramisest on põhjalikumalt juttu 9. peatükis.

      7

      Downswingi’d on meie raamatu üks peamiseid teemasid. Viiendas peatükis on seda nähtust põhjalikult käsitletud.

      8

      Pikk perspektiiv ei ole pokkerimängus ajaliselt määratud, enamasti defineeritakse seda järgmiselt: „Aeg, mis kulub õnneteguri elimineerimiseks.” See aeg võib erinevate mängude puhul varieeruda.

      9

      Seda nimetatakse ka „võimalikult kasumlikult mängimiseks” (play with the highest expected value).

      10

      Vt peatükk



<p>25</p>

Tõlgendus pärineb aadressilt www.dictionary.com.