Moodsate asjade ajalugu. Fredrik Colting

Читать онлайн.
Название Moodsate asjade ajalugu
Автор произведения Fredrik Colting
Жанр Зарубежная справочная литература
Серия
Издательство Зарубежная справочная литература
Год выпуска 2010
isbn 9789949437900



Скачать книгу

“manitses mr. Leathyt läbi viima midagi seksuaalset, mis pole anatoomiliselt võimalik”.

      IROONIA

      Moodsa iroonia üks vorme – Sokratese iroonia – on pärit Sokratese eluajast 5. sajandil e.Kr. Nagu ütles Cicero: “Kui Sokratesel oli vaja midagi teada saada, siis teeskles ta alati ja kiitis oma järgijate tarkust.” Kui jutukaaslased Sokratese käitumise peale pahandasid, siis ütlesid nad tema kohta eiron (‘silmakirjatseja’), kasutades igasugusele kavalale pettusele viitavat ja naeruvääristavat vulgaarset sõna. Eiron muutus hiljem irooniaks. Eiron’i sümbol oli rebane.

      UUED VÄLJENDID: COOL

      Cool sai alguse keskaegse inglise keele sõnast “cole”, mis omakorda pärineb muinasinglise sõnast “col” (‘reservatsioon, enesevalitsemine ja erutuse puudumine’), kasutatuna inimese käitumise kohta stressirohkel ajal. Alates Teisest maailmasõjast kuulub “Cool!” positiivse kõlaga täiendi või hüüdsõnana inglise keele slängi ja on jõudnud teistessegi keeltesse. Sellisel kujul hakati sõna esmalt kasutama afroameerika slängis.

      UUED VÄLJENDID: WHAT’S UP?

      What’s up?on kõnekeelne vaste küsimustele nagu ‘Millega sa tegeled?’, ‘Mis teoksil?’, ‘Kuidas läheb?’ või ‘Mis toimub?’ Väljend on tihti kasutusel lühendatud kujul, näiteks sup, wussup, wutsup või wassup. Selle väljendi päritolu ei ole teada. What’s up? muutus väga populaarseks seoses seriaaliga “Bugs Bunny”, kus peategelane küsib igas seerias: “What’s up, Doc?” Uus tõus oli 2000. aastate alguses seoses ühe õllereklaamiga.

      Faktid Faktid Faktid

      California mehhiklaste jõukude slängis tähendab ‘What’s up’ rivaalitsevat jõuku kohates, et läheb kakluseks.

      UUED VÄLJENDID: YO

      Inglise keeles on sõna yo muutunud tavaliseks hüüatuseks, mis tekkis mõnikümmend aastat tagasi Philadelphia ümbruses kõneldavas dialektis. Seda saab tihti vahetada sõnaga hey, nagu näiteks väljendis “Yo, what’s up?”4 või “Yo, wait for me!”5 Sama sõna on võimalik kasutada ka iseseisvana, tervituseks. Nagu sõnal “hey”, on ka yo-l, olenevalt hääletoonist, kontekstist ja situatsioonist, kus seda kasutatakse, palju erinevaid tähendusi.

      Tsitaat Tsitaat Tsitaat

      “Yo, Adrienne, it’s me, Rocky…”6 Rocky Balboa (“Rocky”, 1976)

      KODULOOMAD: KASSID

      Kõige varasemad kirjalikud ülestähendused püüdest kasse kodustada pärinevad muistsest Egiptusest umbes 4000 aastat e.Kr. Siis pidid kassid viljaaitadest eemal hoidma hiired ja rotid.

      Umbes 6000 aasta eest e.Kr. Anatoolias (VäikeAasias) loodud kujud esitavad aga kodustatud kassidega mängivaid naisi. See tähendab, et kassid võidi kodustada juba sel ajal.

      Muistsed egiptlased pidasid kasse Põhja-Egiptuse kaitsejumalanna Basti maiseks kehastuseks ja kassi tapmise eest karistati surmaga. Kui kass suri, siis mumifitseeriti ta mõnikord nagu inimenegi.

      Ka viikingid kasutasid kasse rotipüüdjate ja seltsiloomadena. Viikingite armastuse, viljakuse ja sõjajumalanna Freja oli kassidega tugevalt seotud, sest neid peeti tema pühadeks loomadeks.

      KODULOOMAD: KOER

      Kõige tõenäolisemalt on kõigi tänapäeva koeratõugude eellane hunt.

      Esimesed tõendid inimese ja hundi koosolemisest pärinevad 10 000 –15 000 aasta tagusest ajast.

      Hundid hoidsid jahil inimese jaoks loomakarja koos ja hoiatasid läheneva vaenlase eest. Inimene omakorda andis hundile süüa.

      Hundid on väga sotsiaalsed loomad ja nagu inimesedki, elavad nad sotsiaalse hierarhiaga gruppides, kus mõned liikmed on juhi rollis. See muutis hundi sobivaks ja huvitavaks kaaslaseks, sest ta tunnistas inimest oma juhina.

      Keskajal hakkasid inimesed pidama koeri staatuse sümboliks. Koeratõugude hulk kasvas oluliselt. Koeri aretati suuruse, kõrguse, värvi, näo, käitumise ja karva struktuuri järgi. Tolleaegsed koerad olid tänapäeva moodsate tõugude eelkäijad.

      VANDESÕNAD

      Ajaloolisest aspektist on vandesõnad olnud tabusõnad, see tähendab sellised, mida ühiskond peab ebameeldivaks ja keelatuks. Vandesõna häbematus, tajutav jõud või vulgaarsus võib aja jooksul muutuda ja teatud osa sõnade alandav mõju on aja möödudes kas suurem või väiksem kui enne.

      Keelepsühholoogilised uuringud näitavad, et vande- ja tabusõnad mõjutavad neid kuulvaid või lugevaid inimesi füüsiliselt, põhjustades näiteks kiirenenud südametegevust.

      UUED VÄLJENDID: SHIT

      Shite sines vanainglise keeles kui scitte, keskaegses inglise keeles oli sama muutunud kujul, schitte. Sõnavorm shite on olemas paljudes regionaalsetes ja sotsiaalsetes dialektides eriti Šotimaal, Iirimaal ja Põhja-Inglismaal ning seda kasutatakse mõnikord maakera teisteski piirkondades vähem mõnitava vormina sõnast shit. Põhja-Ameerikas kasutatakse shite-vormi ka siis, kui tahetakse nalja teha, sest tavaliselt nii ei räägita. Ameerika inglise keeles võib sõna “shit” suulises või kirjalikus vormis asendada sugar, sheesh, shoot ja shucks, nagu konstruktsioonides “oh, sugar!” (pagan!), “sheesh” (oh!), “aw, shoot” (ah, räägi välja) ja “shucks” (imeb, s.t. on jama, käib pinda; ah!).

      Suurbritannias ja Iirimaal kasutatakse jämedakõlalise, kuid üldse mitte nii mõnitava asendusena sõna “bollocks” (munandid; jamajutt).

      Faktid Faktid Faktid

      Ameerika juutide perekonnanimest Shitz paistavad inimesed üha enam loobuvat, sest iga seda perekonnanime kandva isiku eesnimi on tahtmatult osa grammatiliselt korrektsest, kuid mitte just meeldiva tähendusega lausest.

      EMOTIKONID

      19. septembril 1982 tuli Pittsburgi Carnegie Mellon University arvutiinsener Scott Fahlman esimesena mõttele kasutada elektronkirjas tunnete väljendamiseks smiley’t ehk emotikoni.

      Fahlmani 1982. aastal kirjutatud ja ülikooli elektronkirjasüsteemis saadetud kiri on interneti ajalukku läinud kui esimene emotikonikasutus.: – )

      Emotikonid on muutunud nii populaarseks, et smiley-maailmas toimuva jälgimiseks on loodud vastav “Emoticon News Bureau”. :~/

      Vaatamata nii tähtsale leiutisele pole Fahlman selle pealt sentigi teeninud. Ta ei saanud aru, kui populaarse uue keele ta tol septembripäeval avastas, ja tal ei tulnud pähegi seda patenteerida.

      : – (

       SMILEY -NÄGU

      1960. ja 1970. aastatel väga populaarse smiley-näo joonistas graafikadisainer Harvey Ball 1963. aastal kindlustusfirmale State Mutual Life Insurance, mille peakontor asus Massachusettsis Worcesteris. Smiley-nägu üritati muuta kaubamärgiks, kuid see oli juba saanud üldsuse omandiks.

      Kujutis sai eriti tuntuks 1970. aastate algul tänu vendadele Murray ja Bernard Spanile, kes kasutasid seda odavate väikeste asjade müügikampaanias. Nad tootsid smiley’ga ja lausega “Have a Nice Day”7 (Murray idee) kaunistatud nööpe, kohvikruuse, T-särke, auto kaitseraua kleebiseid ja muud sellist. 1972. aastal oli kogu USA-s hinnanguliselt 50 miljonit smiley-nööpi ning sellest ajast peale hakkas vaimustus vaibuma.

      Ravimid ja narkooti kumid

      ANTIBEEBIPILLID

      1930.



<p>4</p>

Hei, mis toimub? – Tlk.

<p>5</p>

Hei, oota mind! – Tlk.

<p>6</p>

“Hei, Adrienne, see olen mina, Rocky…” – Tlk.

<p>7</p>

Head päeva! – Tlk.