No mīlestības līdz naidam… un atpakaļ. Edgars Auziņš

Читать онлайн.
Название No mīlestības līdz naidam… un atpakaļ
Автор произведения Edgars Auziņš
Жанр
Серия
Издательство
Год выпуска 2024
isbn



Скачать книгу

Nikolajeviča, sasveicinājās, pēc tam pastiepa roku Kapitolijai un ļoti uzmanīgi to paspieda.

      "Mēs esam gatavi doties," viņš ziņoja. "Pavēli, saimniece," un piemiedza aci.

      Kapitolija kopā ar brigadieru un diviem citiem strādniekiem iegāja savā kabinetā. Igors Nikolajevičs viņiem sekoja un vēroja, kā meitene ar entuziasmu stāsta Arsēnijam Fomičam par savām idejām. Viņš klausījās un pamāja, piekrītot, un pat ieteica kaut ko, lai padarītu to vēl labāku. Skolotājas seja tajā brīdī bija tik skaista un garīga, ka Igors nevarēja atraut no tās acis. Pēc izskata visparastākā meitene, ne vecāka par divdesmit, gaišmataina, ar parasto “skolotājas” frizūru “bulciņa pakausī”, bet viņas tumši zilās acis dzirkstīja tik neparastā gaišumā un laipnībā, ka neizprotami gara. -vīrieša dvēselē rosījās aizmirsta sajūta, kas atgādina maigumu, entuziasmu. Tad viņš pamanīja, ka viņas seju, šķiet, veidoja talantīga tēlnieka mīlošā roka, glīta, ļoti maiga, it kā no iekšpuses mirdzoša. Un viņa ļoti jauki nosarka, kad pamanīja viņa skatienu uz sevi.

      Viņš neiejaucās sarunā starp skolotāju un viņa meistaru, vēroja viņus no malas, taču viņam bija sajūta, ka šīs meitenes siltums viņu apņem, liekot viņa sirdij pukstēt straujāk. Kad viņa atvadījās no strādniekiem, viņš aizveda meiteni uz lieveni un piedāvāja braukt mājās. Viņa atkal jauki nosarka un atteicās. Igors nolēma neuzspiest notikumus, jo viņam joprojām būs laiks ar viņu runāt un labāk iepazīt. Viņš stingri nolēma pats, ka noteikti darīs visu, lai šī meitene kļūtu par viņu.

      ***

      Kapitolija gāja mājās un atcerējās Igoru. Viņa redzēja viņu tur klasē, kas viņu vēroja. Viņa fiziski juta uz sevi viņa skatienu, kas lika viņas sirdij pukstēt straujāk, taču viņa centās to neizrādīt. Kapitolija diez vai piespieda sevi nereaģēt uz viņa uzskatiem un spēja vienoties ar brigadieru, kurš izrādījās absolūti brīnišķīgs cilvēks un pieredzējis speciālists, un pārrunāt visu, ko viņa vēlētos darīt savā klasē. Viņi vienojās satikties pēc divām nedēļām un atvadījās.

      "Nu, kāpēc viņš uz mani tā skatījās? – meitene nemitīgi domāja. – Un kāpēc jūs piedāvājāt to īstenot? Vai es viņam patiku? Nu, tas nevar būt, Viņš ir tik izskatīgs, un es esmu tik… parasta. Ja viņš gribēs, viņam būs tik daudz meiteņu, ka viņam nebūs kur likt.

      Aizmigdama viņa nemitīgi redzēja viņa acis, kas viņu cieši vēroja, ar skatienu iekļūstot viņas dvēselē.

      Kad viņa pēc divām nedēļām ieradās skolā, lielākā daļa darba klasē bija pabeigta. Griesti bija mirdzoši balti, nomainīti logi, sienas nokrāsotas jaukā gaišā persiku krāsā, grīda iztīrīta un svaigi lakota. Arsenijs Fomičs smaidot klausījās viņas sajūsminātajos vārdos un apmierināti pamāja ar galvu. Tagad palika svarīgākais – iekārtot biroju pēc viņas idejas.

      Kamēr viņi runāja, atvērās durvis un ienāca Igors Nikolajevičs. Viņš sarokojās ar brigadieru un veltīja viņai savu spožāko smaidu, kas lika viņai atkal nosarkt līdz pašām matu saknēm.

      "Kas ar mani notiek," Kapitolija sadusmojās, "kāpēc es tā nereaģēju uz šo vīrieti? Un kāpēc viņš tā skatās uz mani?

      Viņa atkal sarāvās un paspēja pabeigt sarunu ar brigadieru, tad atvadījās līdz nākamajai tikšanās reizei pēc nedēļas un izgāja ārā. Igors viņu panāca uz ielas.

      "Kapitolina Maksimovna, pagaidi," viņš viņu sauca. – Es gribēju tev kaut ko uzdāvināt.

      Viņa apstājās un ar izbrīnu vēroja, kā viņš no savas dārgās mašīnas aizmugurējā sēdekļa izvilka lielu baltu un rozā rožu pušķi. Viņai trūka runas, kad viņš piegāja pie viņas un pastiepa ziedus.

      – Kapitolina Maksimovna, tas ir jums.

      Viņš staroja smaidā un skatījās uz viņu ar savām tumšajām acīm ar tādu maigumu, ka viņa vēl vairāk bija pazudusi savās jūtās un nezināja, ko darīt.

      ***

      Viņai netika atņemta vīrieša uzmanība, viņai vairākkārt stāstīja, ka viņa ir skaista, olimpiādes tante, kas viņu uzņēma pēc skolas, mācīja viņai “sievišķās” gudrības, lai savā vienkāršajā kleitā izskatītos pēc dāmas, mācīja viņu vērot. seju, lai izveidotu sev neuzkrītošu grimu, kas izceļ viņas maigo ādu un tumši zilo acu spilgtumu. Viņi daudz laika pavadīja sarunās, kas viņai deva tik daudz dzīves gudrības. Lai gan viņas un viņas mātes attiecības bija uzticamas, krustmāte kļuva par viņas draugu, tuvāko cilvēku.

      Pēc koledžas beigšanas viņai bija vairāki pielūdzēji, taču viņa nebija pieradusi pie tik “plašām” uzmanības pazīmēm. Pēc skolas, pareizāk sakot, pat pēc koledžas viņa vairākas reizes mēģināja atļauties komunicēt ar vīriešiem, taču kaut kas liedza uzticēties šīm attiecībām. Katru reizi viņa tos apturēja, pat nesākot skūpstīties. Katru reizi, kad viņa iedomājās, ka viņi varētu iet tālāk par skūpstīšanu, viņa jutās slikti. Viņa nespēja piespiest sevi pat domāt par to, ka varētu nonākt gultā ar kādu. Kāda cita rokas uz viņas ķermeņa, kāda cita lūpas glāstīja viņu – viņa jutās nepatīkami līdz trīcēšanai. Viņa nejuta pat tuvu nekādu sajūsmu, vēlmi pēc tuvības, mežonīgu kaislību, par ko viņi raksta romantiskajos romānos.

      Nē, bez mīlestības viņa pat neskūpstos. Pat viņas dažu draugu un paziņu argumentācija, ka sekss ir labs sievietes veselībai, nevarēja piespiest viņu pārkāpt savu principu. Un, kad viņa to izteica saviem pielūdzējiem, viņi vienkārši viņu pameta, daži ar nicinājumu, citi grozīja pirkstus pie deniņiem, citi vienkārši atbildēja, ka viņi pat nav domājuši par nekādām nopietnām attiecībām, tikai seksu un neko vairāk un meiteni. ar tarakāniem galvā viņiem neinteresē.

      Pēc tuvinieku nodevības skolā Kapitolija iesaldēja visas emocijas un jūtas. Kad stājos filoloģijas nodaļā, nopriecājos, ka kursā bija tikai ducis puišu, kuriem viņa pat neinteresēja, uzskatot, ka viņa ir garlaicīga un pelēka. Viņas kursa biedri pastāvīgi atradās aktīvos meklējumos un pēc tam lekciju laikā enerģiski dalījās iespaidos ar draugiem. Kapitolija nevarēja saprast, kā var tik brīvi gulēt ar vienu, pēc tam ar otru un to visu saukt par “laimes meklējumiem”? Vai tiešām meitenes var tik brīvi atdot savu ķermeni bez savstarpējām jūtām? Un es nesapratu tos puišus, kuri bija tik gatavi izvēlēties sev “draudzeni” tādā pašā “laimes izslāpušā” sērijā, šodien ar vienu, rīt ar citu, un tas viss tika izskatīts lietu kārtībā. . Kur visā šajā “partneru” maiņu virknē var būt patiesas jūtas? Viņa vienmēr ignorēja savu “draugu” izsmieklu, kuri neticēja, ka viņa netiecas pēc “tikšanās” ar puišiem, viņi viņu sauca par “mūžīgo jaunavu”, “ledus krekinga”, “neaizskaramo”. Kapitolija bija nepatīkama, taču viņa devās tālāk un ticēja, ka satiks savu vīrieti, kuru liktenis viņai bija lēmis.

      ***

      Tagad viņa paskatījās uz pušķi, ko Igors viņai pasniedza, un nezināja, ko teikt. Vīrieši viņai uzdāvināja ziedus, taču tik milzīgs pušķis bija pirmo reizi. Šis pušķis bija tik skaists, ka viņa iekoda vaigā, līdz sāpēja, lai neraudātu. Viņa piespieda sevi paņemt ziedus.

      – Paldies, bet kāpēc? – Tas bija viss, ko viņa spēja pateikt, tik tikko izspiežot vārdus caur sauso kaklu.

      "Par to, ka satiku skaistāko meiteni pasaulē," smaidot atbildēja Igors, pasniedzot viņai pušķi. – Es gribētu tev ieteikt aiziet uz kafejnīcu. Mēs varētu viens otru labāk iepazīt un aprunāties. Es negribu Tevi pazaudēt.

      "Bet es neesmu ģērbusies, lai dotos uz kafejnīcu," ar bailēm atbildēja Kapitolija, drudžaini atceroties, ka šodien bija ģērbusies parastos gaiši pelēkos lina svārkos un gaiši baltā blūzītē ar īsām pūšamām piedurknēm,