Hayat Veren Kılıç. Yagyu Munenori

Читать онлайн.
Название Hayat Veren Kılıç
Автор произведения Yagyu Munenori
Жанр
Серия
Издательство
Год выпуска 0
isbn 9786258361391



Скачать книгу

etmelisiniz. Bütün bunları rakibinizin zihninin derinliklerine kadar bilin, böylece Tüm Şarkıyı ezberlemiş bir zihne sahip olacaksınız.

      Rakibinizin tavırlarını ve hareketlerini iyi bilirseniz kendi hareketlerinizde özgürlük elde edersiniz.

      • Karşı Saldırı52

      • Rakipler Arasında İki veya Üç İnç53

      • Bedeni Hızlıca Çalma54

      • Jodan Geçişini Kontrol Etme55

      • Dönen Kılıç Manevrası Sırasında Sağ ve Sol Arasındaki Boşluğu Kontrol Etme56

      • Üç Adım Aralığı57

      Bu altı öğe sözlü olarak aktarılmadıkça ve usta ile yapılan karşılaşmalarda öğretilmedikçe öğrenilmeyecektir. Her şey fırça ve kâğıt ile not edilerek öğretilmemelidir.

      Bu gibi tekniklerle çeşitli hileler ve aldatmalar kullanarak kılıcınızı savurduğunuz zamanlar olabilir ve sert bir Direnme tavrı sergileyen rakibiniz ne ürkecek ne de bir hamle başlatmak zorunda kalacaktır. Bu olduğunda rakibinizin bir metre yakınına yaklaşın. Bunu yapmaya daha fazla dayanamadığınızda ilk darbesini yapması için hareket etmesine izin verin ve ardından vurun. Rakibiniz vurmazsa muhtemelen onu yenemeyeceksiniz. Rakibiniz size vurursa temassızlık aralığını açıkça aklınızda tutun ve o zaman size ansızın vuramayacaktır.

      Bu tekniği iyi uygulayıp çekinmeden rakibinize yaklaşın, ilk hamleyi ona yaptırın ve onu yenin. Bu, İlk Girişim58 kavramıdır.

      • Büyük Sapma59 ve Çalım Saldırısı. Bunlar sözlü olarak aktarılmalıdır.

      • Farkındalık:60 Hem Saldırıda hem de Direnmede savunma halinde olmak. Bu sözlü olarak aktarılmalıdır.

      • Otuz Santim Açıklıkta Durarak Rakibin Kılıcından Kurtulmak.61

      • Saldırıya Geçmek ve Direnmek: Şunu anlamalısınız: Beden Saldırıda, kılıç ise Direnmede.

      Sözlü olarak aktarılmazlar ve ustayla yapılan karşılaşmalar sırasında öğrenilmezlerse tüm bu öğelerin anlaşılması zor olacaktır.

      Rüzgârın ve Suyun Sesini Dinlemek 62

      Bu Yolun temeli aldatmadır.63 Zafer bilgeliği baştan sona çeşitli numaralarla saldırmak, farklılıklar yaratmak ve ilk hamleyi rakibe yaptırmaktır. Dövüşten önce bile rakibinizin saldırması64 konusunda kararlı olmalı, ihmalkâr olmamalısınız. Konsantrasyonunuzu belinizin altında tutmak önemlidir.

      Rakibinizin saldıracağını düşünmüyorsanız, mücadele başlar başlamaz hızlı ve ciddi bir şekilde üzerinize saldırılacak, tüm günlük çalışmalarınız ve eğitimleriniz boşa gidecektir. Mücadele başladıktan sonra zihninizi, bedeninizi ve bacaklarınızı Saldırıda, ellerinizi65 ise Direnmede tutmak esastır. Varoluşa bakmalı ve dikkat etmelisiniz.66 Bu, Varoluşu Kavrama dersidir. Nitekim, bu yönü sakince gözlemlemezseniz, kılıç ustalığı derslerinizin faydalı olması pek olası değildir.

      Rüzgârı ve Suyu dinlemek, yukarıda sükûnet, aşağıda yoğun hareket anlamına gelir. Rüzgârın sesi yoktur ancak nesnelerle temasa geçtiğinde ortaya çıkar. Böylelikle, yüksekten estiğinde sakinleşir fakat aşağıdan esip ağaçlara, bambulara ve sayısız şeye dokunduğunda sesi aceleci ve yüksek çıkar. Su da yukarıdan düşerken ses çıkarmaz ama nesnelerle temas edip üzerlerine düştüğünde gürültü olur.

      Sükûnet yukarıda, yoğun hareket aşağıda. Yani, dışarıda olan sakinlik ve huzurla bir kez daha bakmaya gerek olacak bir şey yokken içerisi özenli ve ihmalden uzaktır.

      Vücudun ve uzuvların acele etmesi istenmeyen bir durumdur. Saldıran ve Direnen,67 hem içeride hem de dışarıda yerleştirilmelidir. Sadece birine yoğunlaşmak doğru değildir. Yin ve Yang’ın, değişimlerini karşılıklı olarak yaşadığını unutmayın. Hareket Yang, sükûnet Yin’dir. Yin ve Yang hareket eder, hem içeriye hem de dışarıya. Yang içerideyken, dışarısı Yin ile sakinleşir. Yin içerideyse, Yang hareket edip dışarıya tezahür eder. Dövüş sanatları da böyledir; ihmalden uzak hareket etmek, içerideki chi’yi harekete geçirmek, telaşa mahal vermeden dışarıyı huzurlu tutmak.

      Yang’ın içeride hareket etmesi ve Yin’in dışarıda huzurlu olması Göklerin ilkesiyle uyumludur. Dahası, eğer Saldırı dışarıdan sert bir şekilde hareket ederse içerideki zihin sakin kalmalı ve dışarıdan etkilenmemelidir. Bu sayede, dışarısı Saldırı halinde olsa da düzensizlik içinde olmayacaktır.

      Hem iç hem de dış hareket halindeyse düzensizlik söz konusu olacaktır. Saldırmak ve Direnmek, hareket ve sükûnet, iç ve dış; her şeyi karşılıklı yapmalısınız.

      Su kuşu, su yüzeyi boyunca yüzer ve yukarıda durgun olmasına rağmen aşağıda perdeli ayaklar üzerinde ilerler. Aynı şekilde, eğer içinizde ihmalden uzaksanız ve bu uygulama ile büyük çabalar sarf ederseniz zihinle beden birleşir, içle dış bir olur ve engelsiz olursunuz. Bu evreye ulaştığınızda en son noktaya erişmiş olacaksınız.

      Hastalık

      Sadece kazanmayı düşünmek hastalıktır. Sadece dövüş sanatlarını kullanmayı düşünmek hastalıktır. Birinin yalnızca eğitiminin sonucunu göstermeyi düşünmesi, sadece bir saldırı yapmayı ya da bir saldırıyı beklemeyi düşünmek gibi bir hastalıktır. Değişmez bir şekilde sadece bu tür hastalıkları defetmeyi düşünmek de hastalıktır. Tam anlamıyla zihinde kalan her şey hastalık olarak kabul edilmelidir. Bu tür hastalıkların hepsi zihinde mevcut olduğundan, zihninizi düzene sokmalı ve onları dışarı atmalısınız.

      Hastalıktan Kurtulmak İçin İki Seviyenin 68 Anlaşılması: 69 Başlangıç Seviyesi

      “Düşüncesizliğe ulaşmak için düşünceyi, bağlanmamak için bağı kullanın.”70 Bunun özü, hastalığı kovma düşüncesinin de bir düşünce olmasıdır. Zihinde hastalığı kovma düşüncesi “bir düşünceyi kullanmak”tır.71 Bir düşünce tarafından tüketilmeye de hastalık denir.

      Hastalıktan kurtulmayı düşünmek de bir düşüncedir. Yine de düşünceyi kullanarak düşüncenin kendisinden kurtulabilirsiniz. Düşünceleri bırakabildiğiniz zaman onlardan kurtulmuş olursunuz.72 Bu şekilde, düşünceleri kullanmanın Düşüncesiz olmak anlamına geldiği söylenir. Geride kalan düşüncelerin hastalığından düşünceyle kurtulabilirseniz, daha sonrasında kurtulunan düşünceyle ondan kurtulma düşüncesi yok olacaktır. Bu, bir kamayı çıkarmak için başka bir kama kullanmakla aynı şeydir. Kamanın sıkıştığı yere başka bir kama sürterseniz kama gevşeyip



<p>52</p>

Rakip saldırdığı anda verilen ani bir karşı darbe.

<p>53</p>

İki karşıt kılıcın uçlarının arasında üç inç ilerleyerek bir rakibi yenmek.

<p>54</p>

Rakibin vücuduna yaklaşmak.

<p>55</p>

Rakip kılıcını jodan pozisyonunda tutarken dirsekler arasındaki boşluğu kontrol etmek.

<p>56</p>

Kılıcı tutarken sağ ve sol eller arasındaki boşluktur. (“Ayakkabı Sunan Köprü” bölümüne bakınız).

<p>57</p>

İki rakibin de önde olan ayakları arasındaki aralık.

<p>58</p>

Babam bunun zaferin ve dövüş sanatlarının doruk noktası olduğunu söylerdi. Pek çok uygulama bu noktaya ulaşmak içindir. Bu noktaya ulaşırsanız, hiçbir uygulama artık var olmayacaktır… Zihninizi rakibinize koyarsanız, mücadele boyunca ilk düşünen kazanır… Varlığı veya yokluğu düşünmeyin. Basitçe ilk hızlı düşünceye sahip olan kişi, İlk Girişim ile kazanacaktır. Bu zihin tüm düşüncelerin temelidir, bu nedenle zihin başlangıçtır. Zihin önce gelir. İlk düşünce ilk harekettir. Bu nedenle, ilk girişimdir. Bu son noktadır. İlk düşünce, tüm eylemlerin temelidir. –Tsuki no sho

<p>59</p>

İki Gözü Manipüle ederek dikkatlice bakın, rakibinizin tercih ettiği bir yer olmalıdır. Tercih ettiği yeri ortaya çıkarın, rakibinize vurun ve onu yenin. – Tsuki no sho

<p>60</p>

Koşullardan bağımsız olarak tam bir farkındalığı sürdürmek, ihmalden tamamen uzak olmak.

İster rakibinizi alt edin, ister hedefinizi ıskalayın, ister kendinizi hazırlayın; ister geri çekilin, ister saldırın…

Her zaman dikkatli olun ve gözlerinizi sabit tutarken kendinizi ihmal etmeyin. Önemli olan başlıca şey budur. –Tsuki no sho

<p>61</p>

Omuzların uçları arasındaki boşluk otuz santim olarak kabul edilir. Muhtemelen bir önceki vuruşla ıskaladıktan sonra rakibin kafasına vurmak için bir teknik.

Sağ ve sol omuzlarınızın uçları arasındaki mesafe otuz santimdir. Kılıcınız vücudun o bölgesini ıskalarsa, kısa kılıcınızla rakibinizin boynuna vurun. – Tsuki no sho

<p>62</p>

Rakibinize bir metre yakınken bu uygulamayla zihninizi kesinlikle sakinleştirirsiniz. Ruh haliniz, rüzgârın hafif sesini veya bir nehrin akışını duyabileceğiniz şekilde olmalıdır. – Tsuki no sho

Eğer saldırınız sertse mutlaka yenilirsiniz.

Savrulan çiçekler ses çıkarmadan düşer yosunların üzerine.

Düşen çiçekler duyulabilir

dağların derinliklerinde.

Himonshu

<p>63</p>

Dövüş Sanatlarının Yolu aldatmacadır. Hei wa kido nari (兵者詭道也) – Sun Tzu, I, 8

<p>64</p>

Dövüş sanatları, rakibimin gelmemesine bağlı değildir; onu beklediğim gerçeğine bağlıdır. Rakibimin saldırmamasına bağlı değildir, benim saldırılamaz oluşuma bağlıdır. –Sun Tzu, VIII, 11

<p>65</p>

Yani kılıcınız.

<p>66</p>

U (有), mu’nun (無) veya Yokluğun aksine. Burada görünüşe göre rakibin gözlerini izlemek anlamına geliyor.

Zaferin başlangıcı, tüm eylemler, zihin ve uyum, Varoluş olarak adlandırılır. Varoluşta saldırırken durmazsın, bir yerde kalmaz ve rahatlamazsın… Bu, Varoluşun bir anlamıdır. Her şeyde – saldırı, geri çekilme, ilerleme, kaçınma – dövüş sanatlarının temeli budur. – Himonshu

<p>67</p>

Zihnin derinliklerini canlandırın: yukarıda, hareketsizce Direnmek; aşağıda, görülemeyen zihinsel bir Saldırı durumu. Bu çok önemlidir. – Himonshu

<p>68</p>

İki seviye shoju (初重) ve goju’dur (後重). Bu, Zen Budist eğitiminde koanlar arasında iki çalışma seviyesine bir göndermedir. İki koan seviyesi içinde altı farklı sınıflandırma daha vardır.

<p>69</p>

Tüm çeşitli uygulamaları iyi bilmenize rağmen geri çekilmek, vazgeçmek, kayıtsızlık ve çekingenlik gibi dört eğilimi atana kadar bunları kullanamazsınız. Bu dördüne güçlü rakipler gibi davranın çünkü bu dördünden daha güçlü bir rakip olmadığı söylenir. – Himonshu

<p>70</p>

Shonen munen, shochaku muchaku (渉念無念、渉着無 着). Başka bir Zen cümlesi. Munenori bu kelimeleri arkadaşı Takuan’dan öğrenmiş olmalıydı.

Tek bir düşüncenin ortaya çıkması ya da bir şeye bağlılık, her ikisi de hastalıktır. Bağımlılığı kovduğunuzda Zihinsizliğin zihni ortaya çıkar. Bu mutlak sondur. – Tsuki no sho

<p>71</p>

Nen ni wataru (念に渉る). Kelimenin tam anlamıyla, “karşıya geçmek” veya “bir düşünceyi aracı olarak kullanmak”.

<p>72</p>

Munen (無念). Düşüncesizlik.