Kalnu prinča līgava. Edgars Auziņš

Читать онлайн.
Название Kalnu prinča līgava
Автор произведения Edgars Auziņš
Жанр
Серия
Издательство
Год выпуска 2024
isbn



Скачать книгу

viņi tevi gaida darbnīcā. Voight, pavadi mūs līdz ūdenskritumam.

      Mēs devāmies atpakaļ uz karieti. Es nevarēju saprast, kas bija nepareizi apkārtējo uzvedībā. Droši vien tas, ka visi, izņemot meitenes, uzvedās tā, it kā viņu prinča kāzas notiktu katru gadu un ne pirmo reizi. Bet šī nav kāzu gadadiena, bet gan jaunas kāzas?

      Es paklupu uz pakāpiena, kā sapnī, kad tu nokrīti un pamosties. Alešs mani paķēra, bet es nepamodos. Ko tas nozīmē?

      Voits kaut ko teica kučierim, tad apsegloja līci, kas stāvēja aiz karietes. Mēs ar princi atkal atradāmies iekšā vieni un rati sāka kustēties.

      – Vai tu par kaut ko uztraucies, Amālija?

      – Kā… kā tu saproti, ka tas viss ir sapnis un tu vari pamosties?

      Viņa acīs uz brīdi kaut kas mainījās. Mierīgu raižu vietā uzplaiksnīja tālas sāpes, ko iezīmēja šķielēšana un krunciņas acu kaktiņos. Un tad viņa aizgāja, atstājot mieru savā vietā.

      – Nekādā gadījumā, dārgā Amālija. Jūs varat mēģināt atcerēties, kā tas viss sākās, kā sākās šis tavs sapnis, taču tas nepalīdzēs mainīt realitāti.

      – Kāpēc?

      Princis neatbildēja. Ko viņš garīgi atdeva? Es sāku atcerēties savu pašreizējo, trešo universitātes gadu un to, kā gatavojos sesijai, kā nepilnu darba laiku strādāju suvenīru veikalā, kā arī mājās nodarbojos ar galvanizāciju un epoksīdu, kā arī mēģināju izgatavot dizaineru rotaslietas. Un kā es no kāda nopirku akmeņus, lai ieliktu kabošonos… kas tie bija par akmeņiem? Muļķības…

      Es paskatījos uz augšu un sastapu prinča acis. Manās acīs, iespējams, bija daudz kas, nevis līgavas prieks, es nezinu.

      "Tev taisnība, princi, tas nepalīdzēs." "Es truli teicu, atceroties savu realitāti.

      "Tieši tā, Amālija," viņš atkal atgriezās pie sava maigā toņa. Kariete apstājās. – Ejam, mums priekšā neliela pastaiga.

      No debesīm atkal sniga viegls sniegs. Princis domīgi paskatījās debesīs un tad pagriezās.

      – Zini, Voight, sagatavo rīt gan karieti, gan kamanas. Katram gadījumam.

      Kravčijs pamāja princim un palika pie karietes, piesēja savu līča zirgu, bet viņš apsēdās blakus kučierim un izņēma pīpi.

      "Ejam, Amālija," princis veda mani uz priekšu pa akmeņainu taku starp augstām eglēm. Sniega mežā tikpat kā nebija, tikai nobirušas priežu skujas un reti akmeņi. Princis mani uzmanīgi vadīja, cenšoties nestaigāt pārāk ātri, bet tad es nepievērsu uzmanību. Manā galvā mežonīgi griezās zobrati, no neuzmanīgā “tas laikam ir sapnis” savācot šausmīgo domu “ko man darīt, ja tā ir realitāte?”

      Un ar šo domu vairs nav laika apbrīnot skaistumu kā vakar. Un ne agrāk, cik labs ir man nezināmais princis. Ir viegli būt sašutumam, ka svešinieks man nepievērsa uzmanību, ja domā, ka viss man apkārt ir sapnis. Vai arī jūsu vārds ir atšķirīgs. Bet ko tad, ja tā ir realitāte?

      Es dziļi ievilku elpu. Skujkoku meža svaigums sajaucās ar ciedra un sandalkoka aromātu, kas nāca no prinča. No manas kleitas bija neliela ziedu smarža. Bet sapnī tie nesmaržo!

      Un aukstums, un siltums, un nogurums… Nekam nevajadzētu būt tik gaišam. Un es gandrīz divas reizes nokritu, bet ne reizi nepamodos.

      Smuki.

      "Tā ir realitāte," es skumji teicu.

      Tajā brīdī mēs apstājāmies pie ūdenskrituma, kas bija sasalis ar dīvainām lāstekām.

      – Jā, tā ir mūsu realitāte, Amālija. Dod man savu roku, mīļā.

      Mani jau trīcēja šī maigā toņa kombinācija un mežonīgā vienaldzība, kas tajā bija jūtama. It kā viņš būtu nācis šeit tūkstoš reižu ar savu līgavu, it kā nekas neparasts vispār nenotiktu, it kā tas viss būtu pilnīgs absurds. Ar tādu seju vecais rektors pirmajā septembrī pieklājīgi, bet pēc būtības vienaldzīgi saka runu pirmkursniekiem.

      Princis tikmēr pasmaidīja un pakratīja galvu. Un tad viņš paņēma manu roku, to, kurā maigi kvēloja rozā turmalīns. Viņš pārbrauca ar pirkstiem pāri manai plaukstai, izsekojot sarežģītu rakstu un atraujot manu elpu no pēkšņās sajūtas, un tad viņš uzlika savu roku man virsū tā, ka akmeņi uz manas plaukstas pieskārās.

      No mums atkal viļņveidīgi izplūda maģija un siltums. Lai gan manā galvā ritēja mežonīga spēle, sapratu, ka kaut kur vēlāk noteikti uzmetīšu histēriju.

      Ledus saplaisāja, un ūdens sāka dārdēt straumē, apberot mūs ar ledus šļakatām. Tomēr pat ūdens nebija tik auksts kā vīrietis man priekšā. Vismaz ūdens neslēpās aiz pieklājības.

      Nē, lai cik skaistas tās būtu, es nekad sev neiedomātos tādas kāzas.

      Un es uz to neskatītos savos sapņos.

      4. Aukstais ūdenskritums

      Princis mani veda pa citu ceļu, nekā mēs bijām nākuši. Gājām gar šauras kalnu upes augsto krastu, kur ledu ielūza ūdens straume, centos nepaslīdēt. Es tiešām negribēju nokrist, un vēl jo vairāk es negribēju, lai Ales Oldrihs mani noķer. Viņš ir brīnišķīgs, mana sirds pārspēj pukstēšanu un trīc, viņš nav vīrietis – sapnis. Bet mans jautājums ir: vai tas vispār ir īsts? Dzīvs? Vīrietis apstājās pie neliela ezera. Ūdens rībēja un no tā pacēlās tvaiki.

      "Vai tu neesi nogurusi, Amālija?"

      Tas ir dīvaini, mēs gājām nedaudz kājām – es gāju tālāk uz universitāti, bet nogurums bija tāds, it kā spēki būtu izplūduši no manis kā ūdens straume. Varbūt iemesls tam ir tas, ka es joprojām mēģināju aptvert apkārtējo realitāti?

      Princis viegli pacēla mani un gāja pa mežu.

      – Šodien rituāls ir beidzies. Pilī ēdīsim tikai svinīgās vakariņas. Viss būs labi.

      "Tu melo…" es klusi nomurmināju, bet viņam likās, ka es viņu saucu vārdā. Es gribēju saritināties kamolā un raudāt, bet pamēģini to izdarīt garā kleitā vīrieša rokās! Cik varēju, centos viņam nepieķerties. Mēs abi klusējām karietē. Es domāju pajautāt Voightam, šķiet, ka viņš ir normālākais no visiem šeit esošajiem. Jo princis uz visiem maniem vārdiem atbild ar savu "dārgo Amāliju".

      Bet, kad atgriezāmies, lielajā zālē jau bija sarīkots mielasts, un likās, ka viņi tikai mūs gaidīja. Baltais galds ir klāts ar zaļu galdautu, un uz marmora grīdas ir zaļi paklāji. Balts porcelāns ar zaļu rakstu. Blakus katram viesim ir kristāla vāze.

      Alešs atsprādzēja un noņēma no mana kakla kaklarotu, un, tiklīdz viņš to paņēma rokā, tā kļuva par sauju atsevišķu mazu ziedu.

      "Gora līgava katram viesim piešķir ziedu no prinča rokām," Voits no aizmugures čukstēja. Es jau biju noguris no rituāliem, kuru nozīmi es nesapratu. Turklāt visi uzvedās tā, it kā man kā algotai aktrisei viss būtu jādara bez šaubām.

      "Voight, vai es varu jums pajautāt…," es iesāku, bet viņš devās uz savu vietu, cieņpilni pamājot ar galvu un neko nesakot.

      Kaut kas cilvēku uzskatos neļāva man uzmest dusmu lēkmi, aizbēgt, nekavējoties pieprasīt paskaidrojumus – kopumā uzvedieties tā, kā es gribēju. Iespējams, tas bija tāpēc, ka viņi uz mani skatījās kā uz brīnumu. Tā es bērnībā skatījos uz saviem vecākiem, pirms atradu dāvanu zem egles. Ar maģijas gaidīšanu, ar cerību, ka tagad viss būs ne tikai labi, bet arī brīnišķīgi. Es paņēmu no prinča rokām nelielu turmalīna ziedu un pasniedzu to katram viesim. Viņi pamāja, pateicās un atnesa ziedu uz kristāla vāzi. Zieds uzreiz parādījās ar savītu baltā zelta kātu un lapām ar malahīta ieliktņiem.