Miesassargs. Edgars Auziņš

Читать онлайн.
Название Miesassargs
Автор произведения Edgars Auziņš
Жанр
Серия
Издательство
Год выпуска 2024
isbn



Скачать книгу

es aizmirsu cukuru, es to tūlīt atnesīšu! – puisis raustījās.

      «Nevajag,» viņa pastiepa roku pēc kafijas, turot suni rokās, un aicinoši pamāja. – Apsēdies, kāpēc ne?

      – Jā, es tikai… tagad!

      Puisis atkal aizbēga un drīz atgriezās ar otru glāzi.

      «Šis slapbenis joprojām neizkāps?» – Viņš jautri pamāja Džesijai.

      «Suns ir atradis vietu dzīvē,» Alīna pasmīnēja.

      «Viņa pat nav mana,» puisis atvainojās un steidzās paskaidrot: «Draugs aizgāja un pameta viņu, un Džesijai viņas pietrūkst.» Viss dzīvoklis jau ir izpostīts…

      «Haskijam ir tāds raksturs, ko jūs varat darīt?» Jūs nevarat ceļot ar viņiem. Šim sunim ir nepieciešama uzmanība un aktivitāte. – It kā apstiprinādama, Džesija sarosījās, sānis skatīdamās uz kūku, un puisis apdomīgi pacēla šķīvi. «Džesija…» Alīna teica ar uzsvaru, un suns atkal apklusa, vainīgi sita viņai asti.

      «Kādu iemeslu dēļ viņš tevī klausās,» puisis bija pārsteigts.

      «Jūtos spēcīgi,» Alīna iesmējās.

      «Drīzāk viņa saprata, ka ir izdarījusi kaut ko nepareizi, un atvainojas.» «Es esmu Igors,» puisis jautājoši paskatījās uz Alīnu.

      «Irina,» viņa atbildēja, «iepazīsimies.»

      – Vai tev nav tik auksti? «Igors pagrieza galvu, bet neredzēja ne jaku, ne mēteli. Alīnai bija legingi un sporta šorti, kas nepārprotami nebija paredzēti lēnai pastaigai pavasara vēsumā.

      «Džesija būtu laba kā karstā ūdens pudele.»

      – A! Jūs droši vien tikko esat noskrējis,» Igors uzminēja.

      – Kas mani atdeva?

      – Fitnesa pulkstenis? kedas? Uz šortiem uzraksts «hardcore running», es pat nezinu… – Viņš pasmaidīja, un Alīna neviļus pasmaidīja pretī. Igora vaigos parādījās jaukas bedrītes.

      «Šodien viss negāja pēc plāna, tāpēc turpmākajās dienās es būšu vairāk kā gājēja,» viņa pēkšņi godīgi atzinās. Džesija beidzot nolēma atbrīvoties no mīlestības objekta, nolēca zemē un sāka šņaukt verandu. Igors pastiepa roku pie suņa, izraujot pavadu, bet tas ātri aizskrēja uz kokiem.

      «Labi, pagaidām ej pastaigāties…» Viņš apsēdās atpakaļ, skatīdamies tajā virzienā.

      «Viņa ir gudra, diez vai viņa tālu skries.» Ļaujiet viņam skriet. Vismaz kāds…» Alīna skumji noteica.

      – Un kas notika?

      Viņa domāja un runāja par slikto kritienu. Nostrādāja nejauša ceļa biedra efekts: pēc divdesmit minūtēm viņi jau smējās kā seni paziņas, un Alīna par Igoru zināja visu: kādu augstskolu viņš beidzis, kāpēc palika bez darba, kur pagājušajā vasarā devās atvaļinājumā. Puisis izrādījās tipisks jaunās paaudzes pārstāvis – mīļotais bērns, kura vecāki dēlam iedeva dzīvokli, iedeva izglītību un tagad pacietīgi vēroja, kā bērns nodarbojas ar pašrealizāciju un sevis meklēšanu. Alīna neviļus bija skaudīga: dzīve viņai radīja pavisam citus sākuma nosacījumus – viņai viss bija jāsasniedz pašai, jāņem dzīvoklis kredītā, ar galvu jāstrādā pie finansiālās izaugsmes. Un pēdējos četros gados arī ar dūrēm.

      Starp viņu pasaules uzskatiem bija milzīga plaisa, taču Alīna prasmīgi atdarināja, radot tādas pašas iespaidu kāras un bezrūpīgas meitenes tēlu. Viņa to darīja ikreiz, kad atradās gadījuma saziņā: viņa izturējās brīvi un atklāti, uzdodot jautājumus. Parasti cilvēkus nelutina svešinieku interese par savu dzīvi un, sastapušies ar atvērtām ausīm, viņi priecīgi izklāsta visus savus sīkumus, atliek tikai pamāt. Sarunas laikā nemanāmi beidzās kafija un deserts, mugurā sāka pūst manāma gaisa sajūta, un Alīna beidzot atcerējās par nesašķirotajiem dokumentiem.

      – Laikam jau ir laiks. «Viņa izmantoja pauzi, kas radās, piecēlās un ar nožēlu paskatījās uz segu. Iepriekš viņa mierīgi būtu skrējusi mājās, izkliedējot asinis, taču pirmo soli sajuta asas sāpes pietūkušajā potītē. Alīna noelsās.

      – Tu brauksi tieši šādi? – Igors iepleta acis.

      – Ne pirmo reizi, ko jūs varat darīt? Bija patīkami papļāpāt. «Viņa skumji pasmaidīja un mainījās no kājas uz kāju. – Viss kārtībā, es tagad iesildīšos.

      – Džes, nāc pie manis!

      Igors gatavībā paņēma pavadu un steidzās sunim pretī. Alīna kliboja prom, nepagriezusies, bet pēc pāris minūtēm atkal dzirdēja pazīstamo balsi.

      – Džesa!

      Nemierīgais suns, redzot, ka jaunais interesantais cilvēks attālinās, metās pēc Alīnas, un Igoram bija jāpanāk meitene, lai beidzot noķertu suni pie viņas kājām.

      «Viņa acīmredzami nevēlas no jums šķirties.» Un… arī es,» viņš uzmundrināts izpļāpājās.

      – Man tiešām jāiet. – Alīna prata runāt nelokāmi, neatstājot nekādu iespēju.

      – Bet jūs salst, ļaujiet man vismaz jūs aizvest mājās, jūs esat kaut kur tepat netālu, uz Čaikovska vai uz Zavodskaya, iespējams? «Džesa pielēca netālu un ar asti sasita viņas kājas, pieskaroties sāpīgajai vietai. Alīna saviebās.

      – Par Čaikovski vai par Zavodsku noteikti.

      – Turies šeit. «Igors pēkšņi ielika viņas rokās pavadu un sāka vilkt nost jaku.

      – Tas ir ļoti jauki, bet tas nav nepieciešams. – Alīna pacēla plaukstu uz priekšu.

      – Vajag! Ja saaukstēsies, paaugstinās drudzis,» Igors ar pārliecību izpļāpāja, džentlmeniski metot viņai pār pleciem apsildāmās drēbes un it kā nemanot pretestību.

      «Un tad tu saaukstēsi un aizmigsi, tu mūžīgi gulēsi mājās, Džesa kļūs pavisam traka un apēdīs tavu dzīvokli,» Alīna mazāk pārliecināti sacīja.

      – Jebkurā gadījumā viens no mums izdzīvos un varēs viņu staigāt. Shēma strādā,» kategoriski sacīja Igors, paņemot pavadu.

      Alīna apstājās, skatoties viņam acīs. Igori bija skaisti, pelēki, ar krāsu pārejām varavīksnenē. Viņa skatiens mirdzēja apņēmībā un kaut kādā bērnišķīgā jautrībā. Alīna zināja duci veidu, kā atturēt nelūgtu ceļabiedru no viņu pavadīšanas, katrs skarbāk par otru, taču pēkšņi saprata, ka nevēlas tos izmantot. Šķita, ka šis nejaušais puisis viņu izsita no ierastās dzīves plūsmas. Viņam ir arī brīnišķīgs suns.

      «Labi, pastaigāsimies,» Alīna pārtrauca ilgstošo acu kontaktu un pamāja ar roku uz izeju no parka, «šajā virzienā.» Džes, ejam?

      Suns priecīgi luncināja asti.

      Tuvojoties mājai, Alīna izņēma atslēgas, un tās kaitinoši grabēja. Džesija, kas visu laiku bija skrējusi netālu, kļuva nervoza, paskatījās uz viņu un uz viņas īpašnieku. Šis noskaņojums tika nodots Igoram, un pat Alīna pieķēra, ka jūtas neveikli. Pie ieejas durvīm viņi trīs jau nervozēja. Vajadzēja kaut kā beigt sarunu, bet viņi turpināja pļāpāt par grāmatām, mūziku, smieklīgiem video internetā un nevarēja apstāties.

      – Labi, man tiešām jāiet. – Alīna novilka jaku un šodien pirmo reizi nodomāja, ka pēc skrējiena neizskatās vislabāk. Īsa zirgaste, bez grima, arī pparToms sajuta kāda cita jakas smaržu…

      «Bet tagad es zinu, kur tu dzīvo,» Igors jautri sacīja.

      – Tu man sekosi?

      – Pirmkārt,