Kurš no klasesbiedriem esi tu? Saziņas noslēpumi ar vienaudžiem. Edgars Auziņš

Читать онлайн.
Название Kurš no klasesbiedriem esi tu? Saziņas noslēpumi ar vienaudžiem
Автор произведения Edgars Auziņš
Жанр
Серия
Издательство
Год выпуска 2024
isbn



Скачать книгу

par dirižabli. Serjoža gribēja iesist Zubovam, taču viņš nevarēja pacelt atgūto kāju.

      Kopš tā laika Serjoža vairs netika cienīts, un, protams, neviens vairs negriezās pēc padoma.

      Artūrs Givargizovs. “Izcilā zaudētāja piezīmes”

3. nodaļa. Attiecības klasē: Es gribētu labāk

      Esmu pārliecināts, ka jūs jau esat izdomājuši, uz kāda soļa jūs esat. Padomājiet par to: vai tas jums ir piemērots vai vēlaties kaut ko vairāk… prestižāku? Ja pēdējais, tad jums vienkārši jāizlasa šī grāmata līdz beigām. Galu galā amatieru priekšnesumi bez pamatzināšanu trūkuma var nodarīt tikai ļaunu. Labākajā gadījumā tas novedīs pie vērtīgā laika zaudēšanas. Tāpat kā šie zēni.

      Mēs sēdējām uz upes

      Ar garu makšķeri rokā.

      Koļa visu rītu sauca zivi:

      – Ziedi,

      Padoms-padoms-padoms!

      Bet ne zivis, ne vēžveidīgie

      Uz āķa neķērās.

      "Nu tad," es saku, "

      Jūs mēģināt "oink-oink-oink".

      – Hryu-hryu-hryu! —

      Tukšs āķis.

      – Kis-kiss-kiss! —

      Atkal klusums.

      – Ūū,

      Aiziet aiziet aiziet! —

      Nē, es neko neredzu!

      Pat neliela kļūda

      Esam sajūsmā…

      Kas zināja, kas bija uz āķa

      Vai vienkārši vajag tārpu?

      Georgijs Graubins

Galvenais noteikums

      Noteikums Nr. 1, tas ir arī viens no galvenajiem:

      Neatkarīgi no tā, kādā līmenī tu esi, tev vienkārši IR labi jāmācās!

      Kad es runāju par labu studentu, es nedomāju, ka jums bija jābūt izcilam studentam. Daudz svarīgāk ir pilnībā izmantot to, kas jums ir dots no dabas. Katram cilvēkam ir savs akcents. Pieņemsim, ka jūs tik tikko sasniedzat četriniekus, bet jums ir zelta rokas. Parastie priekšmeti jūs neinteresē tik ļoti kā, piemēram, darba stunda. Šeit jūs varat parādīt savas prasmes! Izgrebt kādu detaļu, filigrāni izgriezt kaut ko no saplākšņa – tas ir jūsu. Tāpēc esiet labāks šajā jomā! Varbūt no jums izdosies izcils virpotājs vai galdnieks. Strādnieku nepietiek, tavas prasmes noderēs. Un, kad tavi klasesbiedri redzēs, ka tu vari to, ko citi nespēj, tu noteikti pieaugsi viņu acīs.

      Paies laiks, un, iespējams, pašreizējais izcilnieks, kurš kļūs par zinātņu doktoru, lūgs jums palīdzēt viņam rūpnīcā veikt tehnisko eksperimentu viņa zinātniskajam darbam. Un jūs lūgsit viņam padomu jūsu meitai, kura gatavojas stāties viņa fakultātē. Un katram būs savs bizness.

      Un visi ir laimīgi.

      Vai varbūt tā. Šķiet, ka jūs mācāties labi, bet parastās nodarbības jums joprojām ir neliels slogs. Bet jūs esat gatavs pavadīt dienu un nakti sporta zālē. Jūsu ķermenis ir veidots tā. Un fiziskās audzināšanas stundās tu rādi īstus brīnumus. Tādu, par kādu nav sapņojis neviens izcilnieks. Galu galā, visi cilvēki ir atšķirīgi. Kādam jāskaita, jāatrisina matemātikas uzdevumi, kādam jāzīmē, bet kādam jāskrien, jālec un jācilā svari.

      Neskatoties uz to, ikvienam ir jābeidz vidusskola, vēlams bez C klasēm, un jābūt fiziski spēcīgiem.

      Tāpēc, ja jums ir nopietnas nepilnības skolas mācību programmas izpētē, sāciet lēnām panākt. Paskaties, drīz dienasgrāmatā parādīsies labas atzīmes. Un noteikti ne tā, kā šis no Fedjas.

      Fedja lepojās:

      – Es atkal

      Skolā nopelnījis piecus.

      Lētticīgi kaimiņi

      "Labi padarīts!" – viņi teica Fedai.

      Un brālis un tēvs -

      Visi teica: "Labi darīts!"

      Skatoties dienasgrāmatā,

      Piezīmju grāmatiņā,

      Fedijas māte viņu atbalstīja:

      – Viens un divi pāri -

      Nu, protams, tas ir pieci!

      Georgijs Graubins

Ja skolā jūties neērti

      Neērts diskomforts ir atšķirīgs. Viena lieta ir tad, kad strīdaties ar diviem no pieciem draugiem (un pēc dienas vai divām jūs ar viņiem samierināsities), un pavisam cita lieta, kad jūtaties vientuļš, nesaprasts un visu atstumts. Un tā ir īstā problēma. Turklāt katram, kurš piedzīvo diskomfortu skolā, ir sava pieredze. Un tomēr ir vieglākas problēmas (lai gan, ja pasākumi netiek veikti savlaicīgi, tās var kļūt par būtiskām) un ir ļoti, ļoti nopietnas. Lai to risinātu, es ierosinu tos visus sadalīt pēc smaguma pakāpes. Kā šis:

      • problēma Nr. 1: viņi sazinās ar jums mazāk, nekā jūs vēlētos (vienkāršākā, atrisināmā);

      • problēma Nr. 2: jūs sauc (sarežģītāk, bet atrisināmi);

      • problēma Nr.3 (visgrūtākā, bet arī atrisināma): tevi apbēdina un… sit.

      Problēma #1

      Viņi sazinās ar jums mazāk, nekā jūs vēlētos

      Jūsu klasesbiedri īsti nevēlas ar jums sazināties. Jūs jūtaties vientuļš un nevēlams. Protams, jūsu klasē nav neviena tuva drauga! Un pat ja jūs izliekaties, ka esat apmierināts ar to, tā nav taisnība.

      Kas notika?

      Šķiet, ka jūs pamazām tiekat aiznests uz ceturto pakāpienu. Mazā izolēto sabiedrībā. Taču vārds “sabiedrība” šeit diez vai ir piemērots, jo izolētie pat turas savrup viens no otra!

      Reizēm tev liekas, ka tu vienkārši esi nepareizajā komandā, ka te ir tikai nelieši un stulbi cilvēki, kuri savas nelietības dēļ tev paiet garām. Bet nesteidzieties ar secinājumiem. Mums ir jānoskaidro, kāpēc tas notika. Galu galā šādai nepatīkamai situācijai var būt vairāki iemesli.

      Iemesls #1

      Jūs labi mācāties, bet tas ir dīvaini – viņi gandrīz ar jums nesazinās! Kāpēc? Varētu paskaidrot, ieteikt… Bet nē. Nez kāpēc vēršas pie Petuhova, kurš nav tik spēcīgs matemātikā vai krieviski kā tu. Vai arī Gordejevam. Viņš vispār neko daudz nezina par mācībām, taču var izgatavot jebko: no vienkāršas kastes līdz, iespējams, virtuves komplektam. "Ko tad? – tu domā. "Šī ir skola, nevis ražošanas darbnīca." Un meitenes lidinās ap viņu: pasūta kādu stulbu nieciņu vai kādas citas muļķības… Uhh!

      Ko darīt?

      Padomāsim kopā. Jums ir milzīga priekšrocība, jo jūs labi mācāties, un tas ir ļoti svarīgi (noteikums Nr. 1).

      Un mīnuss… Mīnuss ir tas, ka, kā man likās, tu esi ļoti noraidošs pret citiem.

      Pārdomājiet savu attieksmi pret klasesbiedriem. Atrodiet katrā no tiem kādu garšu. Un pats galvenais, novērtējiet to. Ņemsim, piemēram, to pašu Gordejevu. Nu, algebras ģeometrijā viņš nav pat tuvu kājām. Un viņam ir zelta rokas, viņš pats to teica. Un tu? Vai jūs varat izgatavot pat visvienkāršāko kastīti vai, teiksim, izurbt caurumu sienā?

      Vārdu sakot, noņemiet šo nicinošo attieksmi pret cilvēkiem.

      Ja viņi ar jums nesazinās, piedāvājiet