Det forste sted, vi rejste hen sammen, var hjem – til Wien. Hun gav mig det hele igen. Ringstrasse har aldrig vAeret smukkere end i hendes ojne, og hendes stemme annoncerede holdepladserne i sporvognen. Ging heut Morgen ubers Feld, lod det i mig, og Mahler kom tilbage fra sit eksil. Jeg kobte den fineste hat til hende i Oberwalder. Vi spiste Kartoffelpuffer i en bod, og sa sneede det, Puffer. Weihnachtsmarkt lyste op i morket foran radhuset med glaserede Aebler og Gluhwein. Guten Abend, Herr Doktor – gnadige Frau, sagde tjeneren pa Cafe Schwarzenberg. De spillede Lulu i Staatsoper, og Lulu var min.Knud Romer, fra bogens intro
Sporgsmalet om fiktion er et af de mest omdiskuterede inden for litteraturteori og fortAelleteori. Ikke sjAeldent glider sporgsmal om tre forskellige termer umAerkeligt sammen, nemlig sporgsmalene om fiktion, om fortAelling og om litteratur. I dette nummer af K&K belyses forskellige aspekter af fiktion og fiktionalitet – pa tvAers af genrer og udtryksformer, og pa tvAers af det, vi til daglig betragter som virkeligt eller fundet pa.
Da Goethe i 1795-1796 udgav Wilhelm Meisters LAerear, blev det ogsa begyndelsen pa en helt ny litterAer genre. Dannelsesromanen blev op igennem 1800-tallet en af de mest populAere og benyttede fortAellemader, da den gav rum til, at et individ i en politisk, okonomisk og social brydningstid selv kunne udvikle sin identitet, lAere af sine fejltagelser og forme sine Aestetiske fornemmelser.Netop af den grund er Goethes roman aktuel i dag, selvom dannelse ikke lAengere er en snAever beskrivelse af, at man mestrer finkulturel konversation, har lAest sine stovede klassikere og uden sved pa panden bojer latinske verber. Wilhelm Meisters LAerear og hele genren er relevant, fordi vi ogsa skal danne os socialt, kulturelt, demokratisk samt ikke mindst digitalt, og fordi Goethes roman stiller de samme sporgsmal, som vi gor, om menneskets vilkar i en verden med fa faste holdepunkter.Moderne dannelse. Goethes Wilhelm Meister og dannelsesromanens aktualitet belyser genrens begyndelse, udvikling og genkomst i det 21. arhundrede med udgangspunkt i den mest kanoniserede af alle dannelsesromaner. Pa den made star det efterhanden frem, hvordan Wilhelm Meisters LAerear og i bredere forstand dannelsesromanen pa en gang afprover, udfolder og selv er med til at definere, hvad dannelse kan vAere, ikke bare i slutningen af det 18., men ogsa i begyndelsen af det 21. arhundrede.
Sproglig diversitet er et vilkar i en globaliseret verden. Den sproglige mangfoldighed sAetter sit prAeg pa alle samfundets institutioner – ogsa skolen. Det skaber nye pAedagogiske og didaktiske udfordringer. Blandt andet udfordrer den vores forstaelse af, hvad det vil sige at lAese og skrive, og hvordan man lAerer at lAese og skrive. Det er den udfordring, der tages op i denne bog, som er baseret pa forskningsprojektet Tegn pa sprog.Bogen giver en introduktion til literacy-begrebet og rummer en rAekke empiriske nAeranalyser af lAese- og skrivepraksisser i fem klasserum.Literacy og sproglig diversitet henvender sig til lAerere, studerende og forskere med interesse for lAesning og skrivning i sprogligt mangfoldige klasserum.