Галицька сага. Майбутня сила. Петро Лущик

Читать онлайн.
Название Галицька сага. Майбутня сила
Автор произведения Петро Лущик
Жанр Историческая литература
Серия Галицька сага
Издательство Историческая литература
Год выпуска 2021
isbn 978-966-03-9536-7



Скачать книгу

усіх суспільних шарів, з окремою увагою на село й робітництво. Крім цього ми маємо розгорнути нову форму праці – масові акції, в яких приймали б активну участь широкі кола суспільства. У такому плані особливу увагу привернути бойкоту продуктів державного тютюну й алкоголю з розрахунком на морально-політичний ефект, шкільну акцію проти польської денаціоналізаційної політики. Крім нас це ніхто не зробить, але щоб ви то могли зробити, ви маєте бути поза підозрами поліції. Тому ви тут у той час, як поляки шукають тих, хто підриває телефонні стовпи і палить скирти.

      – А чи не вдадуться вони до контракції? – запитав хтось спереду.

      – Певно, що вдадуться! – згодився Бандера. – Але і ми тоже не будемо сидіти і чекати. Нехай поляки зрозуміють, що спокійно жити на нашій землі їм вже не доведеться.

      Він замовк, зібрався з думками і продовжив:

      – Ми ще пробудемо тут три дні. Завтра неділя, тому нас всіх запросив до себе Митрополит Андрей. Хто не знає, це недалеко. Три години спокійної ходьби. У святу неділю взагалі гріх працювати, а тим більше обговорювати справи, що стосуються можливого мародерства, тому всі серйозні розмови відкладемо на понеділок. А зараз у нас вільний час; можна позайматися спортом.

      Ці слова слухачі сприйняли як дозвіл підвестися. Майже одночасно з одного з куренів вийшов Іван Чмола. Він тримав під пахвою дві коробки з шахами. Одну віддав Степанові Бандері, від чого у того одразу покращився настрій, іншу поклав на столик. Мирон Ганіткевич повідомив друзям:

      – Бандера, кажуть, любитель шахів! Може грати разом на шістьох дошках. Хто хоче з ним позмагатись? Грицю?

      – О нє! – відказав Кандиба. – Я до шахів не мастак! От якби тут хтось згодився на преферанс, то, може, я пограв би трохи!

      – «Пограв би трохи!» – озвався Василь Ваврук. – Не вір цьому хитрому лицю! Знаєте той анекдот, коли сіли троє грати у преферанс. Один взяв в руку колоду карт, зважив її і каже: «Одної карти не хватає!». Другий тоже зважив у руці. «Так! Дами хрест!». То про нашого Гриця! Якщо не хочеш встати з-за столу зовсім голим – ніколи не сідай грати в преферанс із Грицем Кандибою!

      Мирон по-новому подивився на свого супутника, здивовано підвів брови і кивнув головою, мовляв, прийму до уваги на майбутнє.

      А біля столу вже зібралися глядачі, щоб подивитися на партію шахів.

      Один з присутніх все ж ризикнув сісти на шахову дошку зі Степаном Бандерою.

      5

      «Пацифікація України силою карних експедицій є, без сумніву, найбільш руїнницьким нападом, що був коли-небудь зроблений на яку-небудь національну меншість, та найгіршим порушенням зобов’язання щодо меншостей. Бо ж справді, протягом трьох тижнів знищено цілу культуру, і то високу культуру: кооперативи, школи, бібліотеки й інституції, що їх побудували українці впродовж довгих років праці, жертв та ентузіазму».

«Манчестер Ґардієн» 14 жовтня 1930 року

      Той вересневий вівторок розпочався звично. Перетинці, як завжди, прокинулися рано і вже встигли попоратися по господарству.