Проект «Україна». Галерея національних героїв. Отсутствует

Читать онлайн.
Название Проект «Україна». Галерея національних героїв
Автор произведения Отсутствует
Жанр Биографии и Мемуары
Серия
Издательство Биографии и Мемуары
Год выпуска 2012
isbn 978-966-03-6082-2



Скачать книгу

що іноді виснажлива, але так захоплює. У цій творчості і полягає сенс її життя. Щастя – це творчість, любов, здоров’я. Це відчуття того, що твоє життя, твоя діяльність необхідні людям».

      У цьому сенсі Борис Євгенович Патон, безумовно, щаслива людина!

      Вернадський Володимир Іванович

      (1863—1945)

      Видатний учений-енциклопедист, природодослідник, мінералог, кристалограф, геолог, хімік, історик і організатор науки, філософ, громадський діяч.

      Засновник геохімії, біогеохімії, радіогеології, творець вчення про біосферу та її еволюцію в ноосферу

      «Яка насолода «питати природу», “випитувати її”»! Який рій питань, думок, міркувань! Скільки причин для подиву, скільки відчуттів приємних при спробі обійняти своїм розумом, відтворити в собі ту роботу, яка тривала віки в нескінченних її царинах! І тут вона [людина] піднімається з праху, з брудненьких тваринних відносин… Тут вона розуміє, що вона зробила і що може зробити. Моя мета – пізнання всього, що можливо людині в даний час і згідно з її силами (і зокрема моїм) і часу. Я хочу, проте, збільшити хоч частково запас відомостей, поліпшити хоч трохи стан людини». Ці слова з щоденника, гідні навченого досвідом філософа, належать 19-річному Володимиру Вернадському. З юних років і до останніх днів життя він жив наукою, але не «зробився яким-небудь ученим щуром», і діяльність найвидатнішого ученого XX століття здійснила величезний вплив на світогляд багатьох людей. Академік О. Є. Ферс ман так писав про свого вчителя і друга: «Десятиліттями, сторіччями вивчатимуться і поглиблюватимуться його геніальні ідеї, а в працях його – відкриватимуться нові сторінки, які послужать джерелом нових пошуків; багатьом дослідникам доведеться вчитися його гострій, наполегливій, викарбуваній, завжди геніальній, але важко зрозумілій творчій думці; молодим же поколінням він завжди служитиме вчителем у науці й яскравим зразком плідно прожитого життя».

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

      Примітки

      1

      Чин, відповідний казначею.

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