Визначні роки. Від 20 до 30. Вмикай на повну та досягай максимуму. Мэг Джей

Читать онлайн.
Название Визначні роки. Від 20 до 30. Вмикай на повну та досягай максимуму
Автор произведения Мэг Джей
Жанр Общая психология
Серия
Издательство Общая психология
Год выпуска 2012
isbn 9786171275492



Скачать книгу

наступних розділах я поєдную результати останніх досліджень розвитку дорослих із розповідями своїх клієнтів і студентів. Я поділюся знаннями психологів, соціологів, неврологів, економістів, керівників відділів кадрів, фахівців із репродуктивного здоров’я про унікальні можливості цього віку і їхнє значення для нашого життя. Водночас я спростовую поширювані в медіа хибні уявлення про двадцятирічних і пишу про вади так званого «здорового глузду».

      Ми з’ясуємо, чому ледве знайомі люди, а не близькі друзі здатні кардинально поліпшити вам життя. Ми побачимо, чому належність до світу праці поліпшує, а не погіршує ваше самопочуття. Довідаємося, чому спільне проживання – не найліпший спосіб перевірити стосунки. Ви дізнаєтеся, чому у віці від двадцяти до тридцяти років ваша особистість змінюється більше, ніж до або після цього періоду. Ви побачите, що направду можете вибирати не лише друзів, а й сім’ю. Зрозумієте, що впевненість формується не виявами зсередини назовні, а зовні всередину. Збагнете, як ваші розповіді про себе впливають на те, з ким ви зустрічаєтесь і яку роботу отримуєте. А почнемо з того, чому відповідь на запитання «Хто я?» слід шукати не в тривалій кризі ідентичності, а в елементах так званого капіталу ідентичності.

      Ще нещодавно люди, подібні до батьків Кейт, йшли до шлюбу, не усвідомлюючи до пуття, ким вони є. Вони приймали важливі рішення, перш ніж їхній розум навчився це усвідомлювати. Нині, в ХХІ столітті, молодь у віці 20+ має можливість побудувати бажане життя, в якому поєднаються робота, кохання, потреби розуму й тіла. Але вік і оптимізм тут ні до чого. Як сказала Кейт, потрібні цілеспрямованість і поінформованість, бо інакше все піде з вітром. Утім, на пошуки потрібної інформації потрібно багато часу.

      Мій колега полюбляє говорити, що молодь у віці від двадцяти до тридцяти років схожа на літаки, що вилітають із Нью-Йорка в західному напрямі. Незначна зміна курсу після злету, і літак може приземлитися або в Сієтлі, або в Сан-Дієго. Але на підльоті до Сан-Дієго доведеться заходити на розворот, щоб лягти на курс на північний захід.

      Так само найменше відхилення протягом цього критичного десятиріччя здатне кардинально змінити життя після тридцяти. Вік від двадцяти до тридцяти – це зона турбулентності, але, якщо помалу навчитися навігації, можна швидше подолати більшу відстань. Усе, що ми робимо або не робимо в цей вирішальний час, справляє потужний вплив на майбутні роки і навіть на наступні покоління.

      Тож рушаймо. Саме час.

      Праця

      Капітал ідентичності

      Дорослі не з’являються нізвідки. Їх створюють.

Кей Гаймовіц, громадський оглядач

      Ми народжуємося не одразу, а поступово.

Мері Ентін, письменниця

      Гелен звернулася до психотерапевта через «кризу ідентичності». Дівчина працювала нянькою, брала участь в йога-ретритах[26], поверталася на попередню роботу, чекаючи на мить, коли їй «зійде осяяння». Гелен завжди одягалася так, наче йшла на тренування,



<p>26</p>

Ретрит – період особистого чи групового усамітнення для духовної або психологічної роботи над собою. (Прим. пер.)