Визначні роки. Від 20 до 30. Вмикай на повну та досягай максимуму. Мэг Джей

Читать онлайн.
Название Визначні роки. Від 20 до 30. Вмикай на повну та досягай максимуму
Автор произведения Мэг Джей
Жанр Общая психология
Серия
Издательство Общая психология
Год выпуска 2012
isbn 9786171275492



Скачать книгу

по-іншому. Я на власні очі бачила, як потерпають люди від усвідомлення того, що життя не склалося. Ми часто чуємо, що тридцять – це нові двадцять, але – незалежно від кризи, – коли йдеться про роботу, кохання, розум і тіло, сорок років – це геть не нові тридцять.

      Багато молодих людей у двадцять – тридцять років гадають, що після тридцяти життя швидко налагодиться, – може, так справді буде. Але то вже інше життя. Нам здається, що якщо нічого не станеться в період між двадцятьма й тридцятьма роками, то це буде після тридцяти. Ми думаємо, що, уникаючи прийняття рішень зараз, залишаємо можливості відкритими, але відмова від вибору – це теж вибір.

      Коли багато з чим зволікати, після тридцяти на наші плечі лягає величезний тягар: домогтись успіху, одружитися, вибрати місто для життя, заробити грошей, придбати будинок, насолодитися життям, вступити до магістратури, заснувати бізнес, домогтися просування по службі, накопичити грошей на коледж і пенсію, народити двох-трьох дітей – і все це в дуже стислі терміни. Багато хто не подужає цього виконати; останні дослідження вже свідчать, що після тридцяти набагато важче займатися всім одночасно[22].

      У тридцять років життя не закінчується, але відчувається по-іншому. Резюме людини, якій за двадцять і яка, користуючись свободою, довго не затримувалася на одній роботі, викликає підозри і бентежить. Вдале перше побачення веде радше не до романтичних фантазій на тему «того єдиного», а до прораховування варіантів одруження і народження дитини.

      Звичайно, з багатьма так і трапляється, а подружжя після тридцяти років починає говорити про нову мету і сенс. Але може з’являтися й глибоке відчуття жалю: виявляється, що не вдається забезпечити дітей на бажаному рівні; виникають проблеми з репродуктивною здатністю або повне виснаження сил не дозволяє мати омріяну сім’ю. Може прийти усвідомлення того, що парі буде майже шістдесят, коли діти підуть до коледжу, і майже сімдесят, коли вони гулятимуть весілля. Подружжя може, далебі, не побачити онуків.

      Батьки, як-от у Кейт, намагаються захистити дітей від свого варіанту кризи середнього віку (бідкання через передчасне облаштування), але не помічають, що дітям загрожує зовсім інша криза. Постміленіалістська криза середнього віку – це усвідомлення того, що, намагаючись узяти від життя якомога більше, ми іноді пропускаємо найважливіше. Це розуміння того, що зробити щось пізніше зовсім не завжди означає зробити це краще. Багато видатних людей у віці від тридцяти до п’ятдесяти років засмучуються через те, що їм доводиться надолужувати згаяне. Вони дивляться на себе (і на мене, психолога) і кажуть про свої 20+: «Що я робив? Про що я думав?»

      Я закликаю молодь, якій минуло двадцять, не марнувати цього періоду життя, усвідомити дорослість і подбати про майбутнє. Ця книжка пояснить, чому і як треба це зробити.

      У цій книжці я хочу переконати вас у тому, що тридцять – це не нові двадцять. Не тому, що молодь не облаштовується раніше за своїх батьків. Може, й не треба цього робити. Більшість згодна з тим, що сьогодні робота і кохання



<p>22</p>

Див. доповідь S. M. Bianchi “Family Change and Time Allocation in American Families”, виголошену в листопаді 2010 року на конференції «Зосередження на гнучкості робочого місця». Доповідь можна знайти за адресою: http://workplaceflexibility.org. Роботу Б’янкі я розглядаю нижче.